Σάββατο 15 Μαϊου 2021

Ολομέλεια ΣτΕ: «Όχι» στους δικαστές για το πόθεν έσχες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια ΣτΕ: «Όχι» στους δικαστές για το πόθεν έσχες

Οι δικαστικές Ενώσεις έχασαν από τους συναδέλφους τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη δικαστική μάχη για τις δηλώσεις πόθεν έσχες και μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει όχι μόνο να υποβάλλουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αλλά να περιβάλλουν σε αυτές (δηλώσεις) τα πιθανά χρήματα και τιμαλφή που έχουν κάτω από το μαξιλάρι, όπως αποφάσισαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Σήμερα,  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 813 – 814/2019 αποφάσεις της απέρριψε στο σύνολο τους τις αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κατάσταση των υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης  και των οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.)  των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όπως επίσης ζητούσαν να ακυρωθεί  και η απόφαση για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αποκρούοντας  ουσιαστικά τους ισχυρισμούς των δικαστικών Ενώσεων, μεταξύ των άλλων, έκρινε ότι είναι:

  • α) Σύμφωνε με τα άρθρα 26 και 87 έως 91 του Συντάγματος  οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018), κατά το   σκέλος εκείνο που προβλέπουν  ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (ν. 3213/20030), ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το  Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
  • β) Συνταγματική καθώς  δεν αντίκειται στις αρχές  της διάκρισης των λειτουργιών και   της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, η ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες  στην ειδική 11μελή επιτροπή την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι από   4 ανώτατους δικαστές και 2 ανώτατους εισαγγελείς, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,  δύο βουλευτές, κ.λπ. και
  • γ) Συνταγματική (σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας) η υποχρέωση δήλωσης φυλασσόμενων εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων μετρητών χρημάτων ύψους άνω των 30.000 ευρώ και κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 40.000 ευρώ (τα λεγόμενα χρήματα, κ.λπ. κάτω από το μαξιλάρι) και η υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των εν λόγω κινητών, για τα οποία οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν παραστατικό της εμπορικής αξίας αυτών.

Τέλος, δεν εξετάσθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ οι υπόλοιποι προβαλλόμενοι λόγοι  ακυρώσεως από τις δικαστικές Ενώσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ