Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δήμος Αλίμου προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της άδειας λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Δήμος Αλίμου προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της άδειας λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου

Τέσσερεις μήνες από τότε που το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα για την επαναχωροθέτηση της μαρίνας Αλίμου, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Δήμος Αλίμου ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας της εν λόγω  μαρίνας.

Η μαρίνα Αλίμου είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιμένες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός λιμένας της χώρας από άποψη αριθμού διατιθέμενων θέσεων ελλιμενισμού, προσφέροντας 1.100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών και  έχει έκταση 240 στρεμμάτων.

Τώρα, ο  Δήμος Αλίμου στην αίτηση ακύρωσής του υποστηρίζει ότι η από 13.9.2018 απόφαση του υπουργού Τουρισμού με την οποία εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον   Δήμο  Αλίμου η κατασκευή λιμένων οποιαδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της   χώρας δεν μπορεί να αποφασίζεται ευκαιριακά και αποσπασματικά, αλλά πρέπει να προηγηθεί ευρύτερος εθνικός ή περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός  λιμένων της χώρας.

Σε άλλο σημείο ο Δήμος Αλίμου, επισημαίνει ότι η υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, καθώς δεν έχουν εκτιμηθεί οι αναμενόμενες συνέπειες στο περιβάλλον από τα σχεδιαζόμενα έργα, έτσι ώστε να αποτραπούν πιθανολογούμενες βλάβες στο περιβάλλον και να μην παραβιαστεί η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά τους ισχυρισμούς του εν λόγω Δήμου, η πραγματοποίηση έργων στην μαρίνα, ενδέχεται να προκαλέσουν  πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, επισημαίνει ο Δήμος Αλίμου και προσθέτει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).

Τέλος, επισημαίνει ο Δήμος Αλίμου ότι η απόφαση του υπουργού Τουρισμού στο πλαίσιο διαβούλευσης δεν έλαβε υπόψη την γνωμοδότηση του Δήμου και τις απόψεις των δημοτών για τις σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του εν λόγω Δήμου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ