Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Στους συγγενείς του 22χρονου φοιτητή που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα αξιωματικού επιδικάστηκε αποζημίωση 800.000 ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στους συγγενείς του 22χρονου φοιτητή που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα αξιωματικού επιδικάστηκε αποζημίωση 800.000 ευρώ

Τελικά το Ελληνικό Δημόσιο έχασε την δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και υποχρεούται θα καταβάλει το ποσό των 800.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, στους γονείς και τα δύο αδέλφια του άτυχου  22χρόνου φοιτητή  των ΤΕΙ, ο οποίος το καλοκαίρι του 2000 που επέστρεφε με τη vespa του  από την Ελευσίνα στο σπίτι του  στη Νίκαια, δέχθηκε μια θανατηφόρα αδέσποτη σφαίρα από όπλο, έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη, στη λεωφόρο Σχιστού στο Σκαραμαγκά.

Το ποσό αυτό θα καταβληθεί στους συγγενείς του φοιτητή, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον απροσδόκητο θάνατο του γιου και αδελφού τους.

Συγκεκριμένα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Δημοσίου που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία είχε επιδικάσει τις 800.000 ευρώ στους 4 συγγενείς του 22χρονου.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η μοιραία σφαίρα ήταν  από το όπλο 33χρόνου επιλοχία πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.

Εκείνη τη νύκτα της 24ης προς τη 25η Ιουλίου 2000, ο επιλοχίας  πυροβολικού (εθελοντής μακράς θητείας) Γ.Δ. ήταν αξιωματικός υπηρεσίας του στρατοπέδου  και ο λοχίας Γ.Κ. εκτελούσε καθήκοντα  αρχιφύλακα φρουράς στρατοπέδου και περιπόλου.

Όμως, ο σκοπός της κεντρικής πύλης του στρατοπέδου, 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ειδοποίησε τον αξιωματικό υπηρεσίας ότι από την βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου ακούστηκαν  σφυρίγματα.

Ενημερώθηκε ο αρχιφύλακας  για το συμβάν και αμέσως πήγε στην σκοπιά από την όποια είχαν ακουστεί τα σφυρίγματα. Δεν διαπιστώθηκε κάτι το ύποπτο και ενημέρωσε τον αξιωματικό υπηρεσίας.

Έτσι, ο αξιωματικός υπηρεσίας πήρε το όπλο του (τύπου G3-A3), τοποθέτησε γεμιστήρα 18 φυσιγγίων, από τα οποία τα δύο πρώτα ήταν αβολίδωτα και μαζί με τον Γ.Λ. κατευθύνθηκαν προς την βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου που είχαν ακουστεί τα σφυρίγματα. Οι δύο άνδρες αντιλήφθηκαν κάτι ύποπτο.

Όμως λίγο αργότερα, ο Γ.Δ. και ενώ δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους κάτι το ύποπτο κατευθύνθηκε προς το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που βρίσκεται παράλληλα προς την Νέα Λεωφόρο Σχιστού και φώναξε δύο φορές «Αλτ τις ει», χωρίς να λάβει απάντηση. Παρ’ όλα αυτά, όπλισε το G3-A3 και πάτησε τη σκανδάλη για  να πυροδοτηθούν τα δύο αβολίδωτα φυσίγγια, αλλά το όπλο παρουσίασε και τις δύο φορές εμπλοκή. Τότε ζήτησε το όπλο του λοχία και επειδή δεν πυροδοτήθηκαν τα δυο πρώτα αβολίδωτα φυσίγγια, όπλισε και πυροδότησε κρατώντας το όπλο προς την κατεύθυνση του δρόμου, ενώ άρχισε να φωνάζει δυνατά  αν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο.

Δεν έλαβε καμία απάντηση και παρ΄ όλα αυτά άρχισε να πυροβολεί και πάλι προς το δρόμο και μόλις σταμάτησε ακούστηκε από τη Λεωφόρο Σχιστού δυνατή κραυγή πόνου, η οποία ήταν του 22χρονου φοιτητή   οινολογίας του ΤΕΙ ο οποίος εκείνη την στιγμή περνούσε με την vespa του έξω από το στρατόπεδο για να πάει σπίτι του δέχθηκε τα πυρά από το όπλο του αξιωματικού υπηρεσίας που του αφαίρεσαν τελικά τη ζωή.

Από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο ο επιλοχίας Γ.Δ. καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για οπλοχρησία.

Οι γονείς και τα δύο αδέλφια του 22χρονου προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια και ζήτησαν να τους επιδικαστεί το ποσό των 1.399.920 ευρώ (699.960 ευρώ ο καθένας) και τα δυο αδέλφια ζήτησαν το ποσό των  799.920 ευρώ (399.960 ευρώ ο καθένας).

Τα Διοικητικά Δικαστήρια επιδικάσαν από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους δύο γονείς και από 100.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο αδέλφια (συνολικά 800.000 ευρώ) συν τους νόμιμους τόκους.

Το Δημόσιο κατέθεσε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στην συνταγματική  αρχή της αναλογικότητας αλλά το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr