Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Συζήτηση για τον εκκλησιασμό και την προσευχή στα σχολεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συζήτηση για τον εκκλησιασμό και την προσευχή στα σχολεία

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας της αίτησης ακύρωσής της κατά του προεδρικού διατάγματος για τη λειτουργία των σχολείων,

ειδικότερα των διατάξεων που αφορούν τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή προσευχή στα σχολεία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο στις 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.30, στη Στοά του Βιβλίου.

Διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Σε μία περίοδο που οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας αποτελούν εκ νέου αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και δικαστικών αντιδικιών, τόσο με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, όσο και με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΕλΕΔΑ επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Πώς προστατεύει ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου την προσωπικότητα, τα δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και γονιών στο σχολείο; Μπορεί η συνταγματική υποχρέωση ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης στην εκπαίδευση να δικαιολογεί αυταρχικές πρακτικές και γραφειοκρατικές τελετουργίες, εις βάρος της ελεύθερης διαμόρφωσης της προσωπικότητας των ανηλίκων αλλά και των δικαιωμάτων των γονέων που δεν επιθυμούν την υποχρεωτική συμμετοχή των παιδιών τους σε λατρευτικές πρακτικές;

Σε μια εποχή που οι ισορροπίες στις σχέσεις κράτους και θρησκευτικών κοινοτήτων δοκιμάζονται εκ νέου παγκοσμίως και ειδικότερα και στην Ευρώπη, στην Ελλάδα ο διάλογος πρέπει και μπορεί να συνεισφέρει στην ανάδειξη των θεμελιωδών επιταγών του Κράτους Δικαίου.

Στη συζήτηση που θα συντονίσει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος θα συμμετέχουν οι: Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής κόμματος Το Ποτάμι, Νίκος Φίλης, πρώην Υπουργός Παιδείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος ΑΠΔΠΧ, πρώην Πρόεδρος ΣτΕ. Σύντομες παρεμβάσεις για τον εκκλησιασμό και την προσευχή θα γίνουν από το Γιάννη Φ. Ιωαννίδη, δικηγόρο, Αντιπρόεδρο της ΕλΕΔΑ και Κλεάνθη Βουλαλά, εκπαιδευτικό που συνυπογράφει την αίτηση ακύρωσης της ΕλΕΔΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με είσοδο ελεύθερη!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ