Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

ΣτΕ: Στο Δημόσιο και τους δήμους παραμένουν οι παραλιακές εκτάσεις της Αττικής

Ακυρώνεται η μεταβίβαση δημοσίων και τουριστικών εκτάσεων του παραλιακού μετώπου του Λεκανοπεδίου, από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Στο Δημόσιο και τους δήμους παραμένουν οι παραλιακές εκτάσεις της Αττικής

Φρένο στην εκχώρηση εκτάσεων, που είχαν γίνει με υπουργική απόφαση του 2014 στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και το επόμενο έτος, στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση εξετάστηκε μετά από προσφυγή του δήμου Σαρωνικού καθώς εκτιμούσε πως στη συνέχεια οι εκτάσεις αυτές θα χορηγούνταν σε ιδιώτες. Σύμφωνα με την απόφασή του οι εκτάσεις θα παραμείνουν στην κυριότητα του Δημοσίου, καθώς όπως έκρινε ανήκουν στα τουριστικά δημόσια κτήματα.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Σαρωνικού και ακύρωσε την μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων που είχε γίνει το 2014 με υπουργική απόφαση στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στην συνέχεια το επόμενο έτος, μεταβιβάστηκαν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4321/2015.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου (2298/2020) αποφάνθηκε (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος), ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται τουριστικά δημόσια κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.

Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν, εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και του αιγιαλού και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμου. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμα της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

Παράλληλα, όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φωκαία και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017, στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας , εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού

«Ειδικά για τις παραλίες στο Λαγονήσι και στην Αλυκή, ο Δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά, να μην έχει η ΕΤΑΔ, τη διαχείριση τους, αλλά να παραμείνουν στο Δημόσιο, ώστε η διαχείριση να γίνεται από το Δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνεται» ανέφερε ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού.

«Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτήν όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ