Κυριακή 19 Μαϊου 2024

ΕΦΚΑ: Σε «αναστολή» από το ΣτΕ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΦΚΑ: Σε «αναστολή» από το ΣτΕ!

«Όμηρος» της απόφασης του ΣτΕ είναι ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο με σαφήνεια κρίνει μεν νόμιμο το Προεδρικό διάταγμα για την σύσταση του ασφαλιστικού φορέα υπό την αίρεση όμως των αλλαγών που θα γίνουν εφόσον κριθεί αντισυνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό (νόμος 4387/2016).

Ουσιαστικά δηλαδή οργανισμός είναι όμηρος της απόφασης του ΣτΕ , η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει , κρίνει αντισυνταγματικές πολλές πτυχές του νόμου Κατρούγκαλου και πρόκειται να δημοσιευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η γνωμοδότηση

Στο ΣτΕ διαβιβάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θεσπίζεται ο οργανισμός του  Ε.Φ.Κ.Α.

Το προεδρικό διάταγμα πιθανόν θα επιστραφεί στο ΣτΕ μετά την απόφαση της Ολομέλειας για τον νόμο Κατρούγκαλου

Αποτελείται από 89 άρθρα, που αφορούν την αποστολή του, τη διάρθρωση των υπηρεσιών του και την καταγραφή των αρμοδιοτήτων τους, τα περιγράμματα των καθηκόντων των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και τα προσόντα για την επιλογή τους, τις οργανικές θέσεις του προσωπικού και την κατανομή τους στις επιμέρους οργανικές μονάδες, την κατάταξή τους σε αντίστοιχους κλάδους και ειδικότητες, τα προσόντα διορισμού, περιλαμβάνονται δε μεταβατικές διατάξεις  κ.λπ.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτριος Πυργάκης) με την υπ΄  αριθμ. 126/2018 το έκρινε νόμιμο ενώ  έκανε ορισμένες παρατηρήσεις και διέγραψε μια παράγραφο. Στο σκεπτικό τους αναφέρεται πως  «σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως (δικηγόρων, ελευθέρων επαγγελματιών κλπ) , θα πρέπει το περιεχόμενο των αντιστοίχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως συμμορφώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως». Ακόμα, το ΣτΕ σημειώνει ότι πρέπει στο σχέδιο διατάγματος   να  μνημονευθεί η δαπάνη που προκύπτει από την πλήρωση των νέων και των υφισταμένων οργανικών θέσεων σε ετήσια βάση και  να προστεθούν οι ΚΑΕ του προϋπολογισμού του Ε.Φ.Κ.Α. από τους οποίους θα καλυφθεί η δαπάνη που προκαλείται από το παρόν σχέδιο διατάγματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ