Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Υπουργικό Συμβούλιο: 6 αντιπρόεδροι και 6 Σύμβουλοι για την προεδρία και την αντιπροεδρία του ΣτΕ- Ποια είναι τα φαβορί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπουργικό Συμβούλιο: 6 αντιπρόεδροι και 6 Σύμβουλοι για την προεδρία και την αντιπροεδρία του ΣτΕ- Ποια είναι τα φαβορί

Έξι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας για την προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και 6 Σύμβουλοι Επικρατείας για τη θέση του αντιπροέδρου, θα είναι η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα , στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί και με μείζων αυτό θέμα για τη Δικαιοσύνη.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας, της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία ευλόγως παραιτήθηκε από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κ. Σακελλαροπούλου με την παραίτηση της από την προεδρία του ΣτΕ στην οποία είχε επιλεγεί πριν από ενάμιση χρόνο, ανοίγει εκ των πραγμάτων το δρόμο στην κυβέρνηση για την επιλογή νέου προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο. Αυτή τη στιγμή χρέη προεδρεύοντος εκτελεί ο παλαιότερος αντιπρόεδρος Αθ. Ράντος, όπως άλλωστε είχε πράξει και μετά την παραίτηση τον Μάιο του 2018, του Νικ. Σακελλαρίου.

Η πρόταση

Η κυβέρνηση επέλεξε να τρέξει τη διαδικασία άμεσα και ήδη ο κ. Τσιάρας έχει καταρτίσει τη λίστα προεπιλογής που θα καταλήξει, μετά το υπουργικό Συμβούλιο, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Η λίστα παρουσιάζεται σήμερα και αποτελείται σύμφωνα με πληροφορίες, από 6 αντιπροέδρους του δικαστηρίου που προορίζονται για τη θέση του προέδρου και έξι συμβούλους για τη θέση αντιπροέδρου που θα κενωθεί μετά την επιλογή ενός αντιπροέδρου για την προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες κριτήριο , εν πολλοίς, ήταν και πάλι η αρχαιότητα.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι της κλήσης των προσώπων αυτών σε ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων και στη συνέχεια οι τρεις επικρατέστεροι για κάθε θέση θα προταθούν στο υπουργικό Συμβούλιο με τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει την τελική εισήγηση.

Τα φαβορί

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τελικά η κυβέρνηση να καταλήξει στην βραχυχρόνια αλλά «σίγουρη» λόγω εμπειρίας και ικανότητας επιλογή ως νέου προέδρου του Δικαστηρίου, του αρχαιότερου αντιπροέδρου του ΣτΕ Αθανάσιου Ράντου. Εντός της κυβέρνησης πολλοί έχουν την άποψη πως είναι και μια ιστορική αποκατάσταση η επιλογή Ράντου έστω για 6 μήνες, αφού είναι γνωστό όσα υπέστη ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, κατά τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή Ράντου θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο να προχωρήσει σε νέα επιλογή για την προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου, με πιθανότερο σενάριο να θεωρείται η ανάδειξη της Ειρήνης Σαρπ.

Η Ειρήνη Σαρπ είναι σήμερα αντιπρόεδρος και θεωρείται επίσης εξαιρετική δικαστική λειτουργός με μεγάλη απήχηση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ