Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

GDPR

COVID19 – GDPR: Πράσινο φως από την Κομισιόν για live μετάδοση μαθημάτων στα ελληνικά σχολεία

COVID19 – GDPR: Πράσινο φως από την Κομισιόν για live μετάδοση μαθημάτων στα ελληνικά σχολεία

Σύμφωνος με τις αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι ο ελληνικός νόμος για τη μετάδοση μαθημάτων, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά τις τεράστιες αντιδράσεις κομμάτων και εκπαιδευτικών για τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει σε περιπτώσεις όπως η πανδημία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ν’ απαντήσει ότι δεν ανακύπτουν θέματα […]

SOS για τα προσωπικά δεδομένα λόγω κορονοϊού

SOS για τα προσωπικά δεδομένα λόγω κορονοϊού

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η ανθρωπότητα προκειμένου να βάλει φρένο στην πανδημία εξαιτίας της οποίας μετράμε χιλιάδες θύματα, ωστόσο καμία επείγουσα κατάσταση σαν αυτή που ζούμε δεν είναι ικανή στο να παρακάμπτουμε βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι ο σεβασμός στους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Το “focus” στην επεξεργασία πληροφοριών που συλλέγονται από “έξυπνα” κινητά […]

Κατερίνα Φραγκάκη: Οι αλλαγές που επέφερε για τους γιατρούς και τους ασθενείς η εφαρμογή της οδηγίας GDPR

Κατερίνα Φραγκάκη: Οι αλλαγές που επέφερε για τους γιατρούς και τους ασθενείς η εφαρμογή της οδηγίας GDPR

Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Νέο ενιαίο σύνολο κανόνων προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ΕΕ τέθηκαν από τις 25 Μάιου του 2018 με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές είναι η ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων. Το πεδίο εφαρμογής του ΓΚΠΔ καλύπτει […]

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και ελευθερία της έκφρασης

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και ελευθερία της έκφρασης

Πόσο εφικτή είναι η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης μετά τον GDPR; Με το ερώτημα αυτό την Παρασκευή 27 Μαρτίου η Νομική Βιβλιοθήκη, επιχειρεί μέσω ενός 4ωρου εποικοδομητικού σεμιναρίου, να αποσαφηνιστεί πού τοποθετούνται τα όρια της ιδιωτικότητας και της δημοσιογραφίας στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Οι διοργανωτές του σεμιναρίου […]

Στα 114 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα πρόστιμα από την εφαρμογή του GDPR

Στα 114 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα πρόστιμα από την εφαρμογή του GDPR

Έχουν περάσει περίπου είκοσι μήνες από τότε που ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκε σε ισχύ, και σύμφωνα με μία νέα έκθεση, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έχουν φτάσει τα €114 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την έκθεση GDPR Data Breach Survey της διεθνούς εμβέλειας νομικής εταιρείας DLA Piper, στο διάστημα αυτό έχουν αναφερθεί 160 […]

«Εκπαιδευτική Ημερίδα για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων»

«Εκπαιδευτική Ημερίδα για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων»

Εκπαιδευτική ημερίδα για μαθητές Γυμνασίου, η οποία είχε τίτλο «Προστατεύοντας τα προσωπικά μας δεδομένα – Ο GDPR και οι 40 κλέφτες» συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν χθες Τρίτη στον Πύργο Βιβλίων στο ΚΠΙΣΝ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). κατά τη διάρκεια της […]

Σοφιανός Σακκάς: Δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων και δημόσιοι φορείς

Σοφιανός Σακκάς: Δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων και δημόσιοι φορείς

Ο νέος νόμος 4624/2019,αποτελεί την ενσωμάτωση στην εθνική μας νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές, τη λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των […]