Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νέος Ποινικός Κώδικας: Πληρώνεις, απαλλάσσεσαι!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος Ποινικός Κώδικας: Πληρώνεις, απαλλάσσεσαι!

Στα όρια της πλήρους απαλλαγής για οικονομικά εγκλήματα είτε κατά ιδιωτών είτε και κατά του δημοσίου σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αποκαταστήσει πλήρως την ζημία που προκάλεσε , κινείται σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Νομαπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα .

Η πρόταση δηλαδή είναι στο πλαίσιο η αποκαλούμενη ποινική συνδιαλλαγή να διευρυνθεί σε περισσότερα οικονομικά εγκλήματα απ΄όσα προέβλεψε η νομοθεσία του 2014.

Η ποινική συνδιαλλαγή θα εφαρμοστεί σε περισσότερα αδικήματα

Κι αυτό γιατί θεωρήθηκε μεν βήμα προς τα εμπρός αλλά στην πράξη δεν καρποφόρησε γιαυτό και η η επιτροπή προτείνει να ενταχθούν σε αυτή περισσότερα οικονομικά εγκλήματα  που στρέφονται είτε κατά ιδιωτών είτε  κατά του Δημοσίου.

Στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και της πλήρους απαλλαγής ή γενικότερα ευνοϊκής μεταχείρισης, αν αποκατασταθεί η ζημία του παθόντος.

Σπάνε τα ισόβια;

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Επιτροπή προτείνει επίσης σπάσιμο των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου, αλλά και για σειρά άλλων οικονομικών αδικημάτων.

Ο νέος ΠΚ και ΚπΔ θα εισαγάγει την κατάργηση των ισοβίων για τους καταχραστές του Δημοσίου;

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταστροφή την οποία προτείνουν εδώ και χρόνια οι περισσότεροι δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δικηγορικοί θεσμικοί παράγοντες καθώς αποτελεί παγκόσμια τάση η ανωτέρα των ποινών να επιβάλλεται μόνον για αδικήματα ανθρωποκτονίας, ληστείες μετά φόνου και βαριές περιπτώσεις ναρκωτικών με την έννοια ότι αυτές στρέφονται κατά της ανθρώπινης ζωής.

Η συγκεκριμένη διαβάθμιση, όπως επισημαίνεται από νομικές πηγές, θα διευκολύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καθώς η χώρα μας , είναι πιθανόν από τις τελευταίες στον παγκόσμιο χάρτη που επιβάλλει ισόβια για σειρά οικονομικών αδικημάτων.

Άλλωστε το βασικό πρόβλημα στη χώρα δεν ήταν ποτέ η αυστηρότητα των ποινών αλλά κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος έκτισης της όποιας ποινής επιβαλλόταν από τα δικαστήρια.

Οι περισσότεροι ισοβίτες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τους περισσότερους ισοβίτες σύμφωνα με τον πίνακα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αντιστοιχία με άλλες χώρες με ανάλογο αριθμό κατοίκων , γεγονός που δεν σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα αλλά με τους νόμους που ισχύουν:

  • Η χώρα μας έχει 1.000 ισοβίτες (σε συνολικά 9.000 κρατούμενους) 
  • Σουηδία, Πορτογαλία, Τσεχία , Αυστρία κ,λπ έχουν 40!
  • Ολόκληρη Γερμανία έχει 140!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός ποινικός νόμος 1608 με τον οποίο προβλέπονται ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος , ψηφίστηκε και ισχύει από το 1950 , δηλαδή ισχύει απαράλλακτος εδώ και 68 χρόνια.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή και τους ποινικολόγους Χριστ. Αργυρόπουλο και Θοδ. Μαντά , προτείνει τα εγκλήματα κατά του δημοσίου να ενσωματωθούν στις βασικές διατάξεις του ποινικού κώδικα και να αποτελούν επιβαρυντική περίσταση (επαύξησης της ποινής όχι όμως μέχρι ισόβια) σε αδικήματα όπως είναι η απιστία, η υπεξαίρεση, η απάτη κλπ.

Η πρόταση επίσης είναι η ανώτατη ποινή για οικονομικά αδικήματα (όχι κατά του δημοσίου) να φτάνει τα 15 χρόνια . Οι ποινές μέχρι 3 χρόνια να αναστέλλονται υποχρεωτικά και από 3-5 χρόνια να δίδεται προτεραιότητα στη μετατροπή τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ