Σάββατο 20 Απριλίου 2024

«Ταφόπλακα» στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ταφόπλακα» στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου

Οριστική «ταφόπλακα» τοποθέτησε πριν  από λίγες μέρες το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στο γνωστό σκάνδαλο με τις μετοχές – φούσκες του Χρηματιστηρίου, μια υπόθεση η οποία προκάλεσε πολιτικές , οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις, αποκαλύπτοντας πως η χώρα αυτή αδυνατεί να αποδώσει ουσιαστική δικαιοσύνη .

Γιατί η απόδοση δικαίου δεν αφορά μόνο τους πολίτες αυτής της χώρας ως «κοινωνία η οποία αναζητά δικαίωση» αλλά και τους ίδιους τους εμπλεκόμενους για τους οποίους η πολιτεία οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση αν είναι «αθώοι ή ένοχοι».

Λίγο πριν και την τυπική εκπνοή του χρόνου παραγραφής (τον Μάρτιο του 2019 κλείνει ο κύκλος της 20ετούς παραγραφής για τα αδικήματα που τελέστηκαν το 1999) το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έριξε “αυλαία” σε μία υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως σκάνδαλο, συγκλονίζοντας τον πολιτικό και οικονομικό βίο της χώρα.

Οι παλινωδίες και ο “επίλογος”

Ο επίλογος αυτός ήρθε να επιβεβαιώσει πως το αποκαλούμενο «έγκλημα» του χρηματιστηρίου 1999-2000, σίγουρα θα περάσει στην δικαστική ιστορία ως διπλό έγκλημα. Η ποινική αποτίμηση αφορά αφενός τα – τυχόν- αδικήματα της υπόθεσης και αφετέρου την «ντροπή» της πιο μακρόσυρτης και πιθανόν ατελέσφορης δικαστικής έρευνας. Έτσι μετά από 19 χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως πρέπει να αθωωθούν όλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση , για τρίτη φορά. Το «διπλό» έγκλημα είναι τελικά η «ντροπή» του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης για δυο λόγους. Διότι αφενός δεν δόθηκε πότε πραγματική απάντηση στους έλληνες πολίτες για να συνιστούσε έγκλημα η υπόθεση και αφετέρου , πάρα τις δίκες και τις απαλλαγές, δεν δόθηκε ποτέ η ουσιαστική δυνατότητα σε ανθρώπους που «στιγματίστηκαν» να απαντήσουν στα ερωτήματα που τίθενται και να τους αποδοθεί ότι τους αναλογεί. Τελικά μάλιστα η μακρόσυρτη – πολυδιασπασμένη και χωρίς ειρμό -διαδικασία αποδείχτηκε και ατελέσφορη και κυρίως άφησε την εντύπωση της ατιμωρησίας στους πολίτες.

Οι αριθμοί αυτής της υπόθεσης το μαρτυρούν:

Πρόκειται για την πιο αργόσυρτη έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χωρά:

  • Τα αδικήματα  – φέρονται να -τελέστηκαν το 1999-2000
  • Η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε το 2013
  • Είχαν μεσολαβήσει ένα παραδικαστικό κύκλωμα με την ανακρίτρια της υπόθεσης Κων/να Μπουρμπούλια να διώκεται πειθαρχικά και ποινικά και απίστευτες παλινωδίες που λέκιασαν την ίδια τη δικαιοσύνη.
  • Η πρώτη δίκη στο Εφετείο κατέληξε σε ομόφωνη απαλλαγή και των 42 κατηγορουμένων για αδικήματα – κατά περίπτωση- απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  • Αμέσως μετά το σάλο που ξέσπασε η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε την απόφαση και  ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης
  • Το 2016 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση.

Η υπόθεση έφτασε σε δεύτερη κρίση το 2017 ενώ στο μεσοδιάστημα πέθαναν 6 άτομα και στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί οι 36 οι οποίοι και αθωώθηκαν.

Σε αυτή τη δίκη η απόφαση ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018, κατά πλειοψηφία 2-1 , καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστούν για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. Η πλειοψηφία όμως του δικαστηρίου και πάρα την αντίθετη εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέα Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου,  έκρινε  αθώους όλους τους κατηγορούμενους  από τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αντιμετώπιζαν. Μάλιστα η εισαγγελέας Θεοδωροπούλου άσκησε έφεση υπέρ του νόμου και κατά της αθώωσης των κατηγορουμένων (η οποία έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο) και οι 36 οδηγήθηκαν σε τρίτη κατά σειρά δίκη.

“Σπουδαία απόφαση”!

Κατά την τρίτη δίκη η οποία επιχειρήθηκε να ξεκινήσει πριν μια εβδομάδα, το δικαστήριο, με την έναρξη της διαδικασίας,  απέρριψε την έφεση .  Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 36 κατηγορουμένων για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υπέβαλαν ένσταση ζητώντας να κριθεί απαράδεκτη η εισαγγελική έφεση, η οποία έγινε δεκτή από τους δικαστές. Η εισαγγελική λειτουργός είχε προτείνει την ενοχή και των 36, θεωρώντας – όπως είπε – ότι  το δικαστήριο που τους αθώωσε (την πρώτη φορά)  εφήρμοσε εσφαλμένη αιτιολογία. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε μάλιστα την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως “μία σπουδαία απόφαση “.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ