Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Αλ. Λυκουρέζος για υπόθεση Λύτρα: “Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου προσβάλλει τους κανόνες του κράτους δικαίου” – ΒΙΝΤΕΟ

"Tα μέτρα που ανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα τα φέρει προς ψήφιση, είναι στην σωστή κατεύθυνση" επεσήμανε ο κ. Λυκουρέζος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλ. Λυκουρέζος για υπόθεση Λύτρα: “Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου προσβάλλει τους κανόνες του κράτους δικαίου” – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος μίλησε για την υπόθεση Λύτρα, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, στην απόφαση του Άρειου Πάγου αλλά στην έμφυλη βία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο γνωστός δικηγόρος στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην πολύκροτη υπόθεση.

Όπως ανέφερε «Όσον αφορά στο θέμα του άγριου ξυλοδαρμού, και όσα συνέβησαν μεταξύ του ζευγαριού, είναι θλιβερά και απαράδεκτα, δεν έχω λόγια αλλά έχει εξαντληθεί το θέμα. Έχω να πω για την ξαφνική παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές όπως ξέρετε, απολαμβάνουν μιας προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ένας δικαστικός λειτουργός όταν εκφέρει μια άποψη γύρω από ένα θέμα που χειρίζεται, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου».

Και συμπλήρωσε ο κ. Λυκουρέζος: «Όλοι κρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά η κρίσεις είναι απλώς για να μπορεί να κάνεις κάποιος έναν διάλογο γύρω από θέματα που δημιουργούνται. Όταν έρχεται ξαφνικά την επομένη της απόφασης, η ηγεσία του Αρείου Πάγου να καταγραφεί την διαφωνία της για την απόφαση, είναι πιστεύω μια παρέμβαση η οποία ήταν άστοχη. Ήταν μια παρέμβαση που προσβάλει το δικαιοδοτικό έργο του δικαστή, ο οποίος σε υποθέσεις που χειρίζεται σε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης. Η πειθαρχική παρέμβαση θα δικαιολογείτο μόνο αν υπήρχαν φαινόμενα βαρύτατης αμέλειας ή δόλου εκ μέρους του δικαστικού λειτουργού. Προσβάλλονται οι κανόνες του κράτους δικαίου αλλά και το δικαιοδοτικό όργανο και το έργο των δικαστών. Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, προφανώς προκάλεσε, και η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη αλλά αυτό δε μπορεί να το μετέφερε με ξαφνική παρέμβαση, με άμεση επείγουσα πειθαρχική διερεύνηση του θέματος η ηγεσία του Αρείου Πάγου».

Για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου ο κ. Λυκουρέζος προσέθεσε πως, «Δημιουργεί ένα προηγούμενο, ουσιαστικά, παραβιάζει και το κράτος δίκαιου και την ανεξαρτησία των δικαστών. Οι δικαστές πολλές φορές κάνουν και λάθη, και οι αποφάσεις αυτές κρίνονται από τα θεσμικά όργανα και τους κανόνες της ποινικής δικονομίας. Μια ορθή ή εσφαλμένη δικαστική κρίση – όπως διαμορφώνεται – δεν μπορεί να έχει σαν στοιχείο την κοινής γνώμης για την διαμόρφωση αυτής της δικανικής κρίσης. Ο Άρειος Πάγος δημιούργησε ένα θέμα αυτή την στιγμή».

Λυκουρέζος για υπόθεση Λύτρα: “Επηρεάστηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί”

Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε και στην παραβίαση από πλευράς του Απόστολου Λύτρα των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, σημειώνοντας «οι περιοριστικοί όροι που επεβλήθησαν ήταν η μετοίκηση και να μην πλησιάζει το θύμα. Δεν υπήρξε όρος να μην υπάρχει κάποια επικοινωνία. Όπως ήταν διατυπωμένοι οι όροι, δεν παραβιάστηκαν. Προσέθεσαν ότι είναι και ύποπτος φυγής. Μετά την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου μετά την δικαστική κρίση ήταν δύσκολο μετά από έναν δικαστικό λειτουργό, να μην προχωρήσουν στην υιοθέτηση της θέσης της συζύγου, λέγοντας ότι η επικοινωνία ή τα email ή η επίσκεψη που έγινε από την κόρη και την πρώην σύζυγο, αποτέλεσαν παραβίαση του όρου «μη συνάντησης». Θα έλεγα πως επηρεάστηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί».

”Τα νέα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία είναι προς την σωστή κατεύθυνση”

Για το «μήνυμα» της απόφασης της προφυλάκισης, ο κ. Λυκουρέζος υπογράμμισε: «τα μέτρα που ανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα τα φέρει προς ψήφιση, είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αυστηροποιείται το πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας και ορθώς το κάνει».

Αναφορικά με τα μέτρα του κ. Φλωρίδη για την ενδοοικογενειακή βία: «Σαφώς υπάρχει έξαρση του φαινομένου, η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει διαστάσεις εξωφρενικές και αυτό πρέπει να περιοριστεί με κάθε τρόπο και με αυτά τα αυστηρά μέτρα που πρόκειται τώρα να προτείνει στη Βουλή ο υπουργός δικαιοσύνης. Δεν θυμάμαι τέτοιου είδους εξάρσεις. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι οι γυναίκες την δεκαετία του ‘60 και του ‘70 δεν προχωρούσαν σε καταγγελία. Δεν νομίζω ότι είναι μόνο αυτός ο λόγος. Υπάρχουν άλλου είδους κοινωνικές πιέσεις, αλλού είδους άγχη, στρες και προβλήματα που πιέζουν τον καθένα, από εκεί και πέρα το πώς εκδηλώνεται κάποιος, που να φτάσει στο σημείο να δέρνει και να χτυπάει κατά τρόπο θλιβερό και απαράδεκτο την σύζυγό του, είναι κάτι που με κάθε τρόπο πρέπει να το κοιτάξουμε, ώστε να περιοριστεί και να ελαχιστοποιηθεί. Πιστεύω ότι τα νέα μέτρα μπορεί να βοηθήσουν. Πολύ σωστή η διάταξη για την παρέμβαση των επιστημόνων», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λυκουρέζος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ