Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Την Τετάρτη καταθέτει στον εισαγγελέα η Μπεκατώρου – Γιατί δεν θα την εκπροσωπήσουν νομικά οι Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου /ΒΙΝΤΕΟ

Την Τετάρτη καταθέτει στον εισαγγελέα η Μπεκατώρου, ενώ αποφάσισε να μην την εκπροσωπήσει το δικηγορικό γραφείο του Νίκου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και οι δυο πλευρές είχαν έρθει σε συνεννόηση και συμφωνία για όλες τις νομικές κινήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Την Τετάρτη καταθέτει στον εισαγγελέα η Μπεκατώρου – Γιατί δεν θα την εκπροσωπήσουν νομικά οι Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου /ΒΙΝΤΕΟ

Με την κατάθεση της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου το πρωί της Τετάρτης ξεκινά επί της ουσίας η εισαγγελική διερεύνηση των σοβαρών καταγγελιών της σε βάρος παράγοντα της ιστιοπλοΐας.

Μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Προϊσταμένης Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, ο εισαγγελέας , ο οποίος ανέλαβε την διερεύνηση της  υπόθεσης, άμεσα , αφού μελέτησε  τα σχετικά με τις καταγγελίες δημοσιεύματα κάνει εκκίνηση της έρευνάς του με την κατάθεση της καταγγέλλουσας.

Ανατροπή στην δικηγορική εκπροσώπηση

Δεν θα εκπροσωπήσουν νομικά την Σοφία Μπεκατώρου ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως γνωστοποιούν με σημερινή ανακοίνωση τους οι δύο δικηγόροι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν “αργά χθες το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι η Ολυμπιονίκης κα Σοφία Μπεκατώρου δεν επιθυμεί να συνεχισθεί η εκπροσώπησή της από την νομική ομάδα των Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Κωνσταντόπουλου”.

Να σημειωθεί πως οι δυο πλευρές είχαν έρθει σε συνεννόηση και συμφωνία για όλες τις νομικές κινήσεις και μάλιστα είχε προγραμματιστεί σήμερα να υπάρξει και παράσταση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, Μετά όμως τη δημοσιοποίηση του δελτίου Τύπου για την ανάληψη της νομικής κάλυψης, υπήρξε εκ μέρους της Ολυμπιονίκη μεταστροφή.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Αργά χθες το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι η Ολυμπιονίκης κα Σοφία Μπεκατώρου δεν επιθυμεί να συνεχισθεί η εκπροσώπησή της από την νομική ομάδα των Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Βασική πρόθεση και ελπίδα της υπεράσπισης ήταν να ξεσκεπαστεί συνολικά για τη χώρα ένας κύκλος υποθέσεων εκμετάλλευσης και κακοποίησης, που αφορά νέες και νέους, και που εκτείνεται εντός και εκτός αθλητισμού.

Ευχόμαστε την κα Μπεκατώρου πολλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα να αλλάξουν τα πράγματα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Νίκος Κωνσταντόπουλος”

Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε:

Σπάει το απόστημα – όπως όλα δείχνουν – μίας περιόδου δεκαετιών όπου ισχυροί παράγοντες του αθλητισμού επέβαλαν τους δικούς τους όρους, που έφταναν μέχρι τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση όσων από την παιδική τους ηλικία επέλεξαν να ασχοληθούν με αθλήματα.

Η επίσημη καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για την κακοποίηση και τον βιασμό, που υπέστη σε πολύ νεαρή ηλικία, από επώνυμο εκπρόσωπο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, οδηγώντας και σε εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα καταθέσει εντός της εβδομάδος.

Παραιτήσεις και παρουσία στον Άρειο Πάγο

Παράλληλα, πέραν των δικαστικών εξελίξεων έχει ξεκινήσει μία σειρά παραιτήσεων από στελέχη Ομοσπονδιών, τα οποία μέχρι πρότινος όχι μόνον βρίσκονταν στο απυρόβλητο αλλά ήταν κατά μία έννοια «αθάνατοι», καθώς διατηρούσαν επί σειρά θητειών τις θέσεις τους.

Ήδη, με χθεσινή ανακοίνωση την εκπροσώπησή της υπεράσπισής της ανέλαβαν οι δικηγόροι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ζωή Κωνσταντόπουλου και Έλλη Ρούσου.

«Η υπόθεση της Σοφίας φωτίζει έναν κόσμο αθέατο, γνωστό σε πολλούς και συγκαλυπτόμενο, που λειτουργεί στον αντίποδα του αθλητικού πνεύματος, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει νέους ανθρώπους και αθλητές, από θέση δύναμης κι εξουσίας. Έναν κόσμο που εκφράστηκε στην κυνική ανακοίνωση της εμπλεκόμενης Ομοσπονδίας» αναφέρουν και σημειώνουν πως θα ξεκινήσουν σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές.

Η Σοφία Μπεκατώρου θα γίνει δεκτή σήμερα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα επισημάνει την ανάγκη εξυγίανσης του χώρου.

Προηγουμένως οι δικηγόροι της θα επισκεφθούν τον Άρειο Πάγο και θα ενημερώσουν τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Βασίλη Πλιώτα

Ζωντανή

Με δεδομένο όμως πως το καταγγελλόμενο αδίκημα είναι παραγεγραμμένο, αναζητώνται τρόποι να κρατηθεί ζωντανή η έρευνα . Ενας από αυτούς είναι η εντολή προκαταρκτικής εξέτασης να ανοίξει στόματα και να φέρει πρόσωπα που έχουν υποστεί πιο πρόσφατες “επιθέσεις” επισήμως ενώπιον των αρχών.

Οι εξομολογήσεις άλλων αθλητών

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι πως η καταγγελία της Μπεκατώρου άνοιξε τα στόματα επιφανών αθλητών – πολλοί εκ των οποίων και αυτοί Ολυμπιονίκες – προκειμένου να δοθεί τέλος στους χειρισμούς των διαφόρων παραγόντων.

Νομικά, το αδίκημα σε βάρος του στελέχους της Ομοσπονδίας έχει παραγραφεί. Αλλά, οι φωνές που συσπειρώνονται πίσω από την Μπεκατώρου ίσως φέρουν εξυγίανση στο χώρο.

Παρέμβαση έκανε χθες και ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, υπογραμμίζοντας πως ειδικά στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) επικρατεί η λογική του κράτος εν κράτει. «Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά» τόνισε, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή του στην Μαρία Μπεκατώρου. Ο ίδιος ανέφερε πως από την ηλικία των 19 ετών μιλούσε για την κατάσταση στην Ομοσπονδία και κατήγγειλε πως παράγοντες της «απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν».

Με αφορμή μάλιστα τις καταγγελίες του Ν. Κακλαμανάκη ήδη είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, τον περασμένο Σεπτέμβριο με την ΕΙΟ να διεκδικεί αποζημίωση 100.000 ευρώ σε βάρος του. Πολλοί αθλητές – μεταξύ των οποίων η Σοφία Μπεκατώρου αλλά και οι Βασιλεία Καραχάλιου, Τάκης Μάντης, Παύλος Καγιαλής – απάντησαν τότε με ένα video στο οποίο κατηγορούν την ελληνική ομοσπονδία για διαφθορά και αδιαφορία.

Μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου, ακολούθησε εξάλλου καταιγισμός αποκαλύψεων και καταγγελιών από άλλες αθλήτριες. Η ασημένια Ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη, μίλησε για τη δική της εμπειρία με παράγοντα του ΣΕΓΑΣ, που ήθελε να την πάει για έναν… αθώο καφέ. Σε εξομολήσεις προχώρησαν και η πολίστρια Μανια Μπίκοφ, η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου, καθώς και η Μαρίνα Ψυχογιού, άλλοτε πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας και νυν στέλεχος της World Sailing που κατήγγειλαν ότι είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η στήριξη

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου βρέθηκε και η χρυσή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη. Σε ανάρτησή της αναφέρει πως «η Σοφία ίσως δίνει τον μεγαλύτερο της αγώνα. Κόντρα σε πολλά μποφόρ και τερατώδη κύματα με μεγάλη ισχύ».

Υποστηρίζει ότι «θα έχει πολλούς περισσότερους υποστηρικτές από όσους ενδεχομένως φαντάζεται. Να μην φοβάται να το μοιράζεται. Αυτοί που θα πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνάνε με τον φόβο είναι οι ίδιοι οι θύτες», λέει χαρακτηριστικά η Άννα Κορακάκη.

«Παρακαλώ και προτρέπω κάθε αθλητή, αθλήτρια, νέο, νέα, μαθητή, μαθήτρια, εργαζόμενη, εργαζόμενο, παιδί και γενικότερα κάθε θυματοποιημένο άτομο να μιλάει ανοιχτά και άφοβα» αναφέρει.

Απόλυτη στήριξη έλαβε η Σοφία Μπεκατώρου και από τον πρώην σύζυγό της. «Την έχω δει να κουβαλάει την αδερφή της στην πλάτη της κατάκοιτη και να πεθαίνει στα χέρια της. Και μετά από δυο μήνες να παίρνει την Ολυμπιακή πρόκριση και να γίνεται σημαιοφόρος στην ολυμπιακή μας ομάδας» είπε στην ΕΡΤ.

«Την έχω δει να βγαίνει με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία την ξέρω τη θαυμάζω και τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία» τόνισε.

Δημητρακόπουλος: Υπάρχει παραγραφή στην υπόθεση Μπεκατώρου

Ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε ότι η υπόθεση που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου δεν μπορεί να έχει νομική συνέχεια. Για το νομικό σκέλος της υπόθεσης βιασμού που κατήγγειλε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σημειώνοντας πως το γεγονός έχει πάψει να είναι νομικό αδίκημα καθώς έχει παραγραφεί.

«Υπάρχει παραγραφή, δηλαδή παύει να είναι ποινικό αδίκημα. Ο βιασμός παραγράφεται στα 15 χρόνια» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, συμπληρώνοντας πως «δεν σώζεται ποινικά αυτή η υπόθεση».

Ντάλτας στον ΑΝΤ1: “Δικαιολογημένα” ατυχής η πρώτη ανακοίνωση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Ο νομικός εκπρόσωπος της  ΕΙΟ, Κώστας Ντάλτας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε “δικαιολογημένα” ατυχή την πρώτη ανακοίνωση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Γιαννάκης στον ΑΝΤ1: Το “ευχαριστώ” του θρύλου του ελληνικoύ αθλητισμού στην Σοφία Μπεκατώρου

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ήταν ο θρύλος του ελληνικού αθλητισμού, Παναγιώτης Γιαννάκης.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Σοφία για όσα προσφέρει σε όλα τα παιδιά, στον αθλητισμό, στην ελληνική οικογένεια. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο όπως η Σοφία να μιλήσει για όσα έχει περάσει», είπε ο «δράκος».

Όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, «δεν είναι μόνο ο αθλητισμός. Η κοινωνία είναι γεμάτη από ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν με την εξουσία τους βιασμό χαρακτήρων και βιασμό ανθρώπων».

«Πρέπει να πάρουμε την σκυτάλη και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να αποτελέσει έναυσμα η Σοφία για να αμυνθούμε για τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και την ζωή» υπογράμμισε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ