Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σε “φθίνουσα” πορεία η Νέα Δημοκρατία – Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – ΒΙΝΤΕΟ

Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη (δημοσκοπικά) θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σε “φθίνουσα” πορεία η Νέα Δημοκρατία – Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – ΒΙΝΤΕΟ MEGA

Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis καταδεικνύει μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς, ωστόσο, την αναμενόμενη αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το Mega παρατηρείται ότι το κομματικό σύστημα έχει μπει σε φάση ρευστότητας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ποσοστό 46% φαίνεται να είναι η ακρίβεια, ποσοστό που αυξήθηκε από την προηγούμενη δημοσκόπηση 6 μονάδες.

Η κυβέρνηση δεν είναι πλέον ελκυστική, ούτε μετά τον ανασχηματισμό, και αξιολογείται στο χαμηλότερο ποσοστό της από ποτέ, με 27% θετικές γνώμες ενώ σχεδόν 7 στους 10 την αξιολογούν αρνητικά. Όμως 8 στους δέκα αξιολογούν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ και πάλι οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν συγκριτικά με τον Μάιο.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Παραμένει πρώτος στην καταληλλότητα για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να συντηρεί το πολιτικό του κεφάλαιο αν και έχει ήδη τρωθεί σε έναν βαθμό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό είναι 7 μονάδες μεγαλύτερες από της κυβέρνησής του αλλά διπλάσιες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% θετικές γνώμες έναντι 16% του κ. Κασσελάκη.

Ο «Κανένας» ισοδύναμος με τον Μητσοτάκη Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό μεταφράζονται και σε ίδια ποσοστά στην καταλληλότητα. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά με αποτέλεσμα να τον «κυνηγά» κατά πόδας ο «Κανένας», επιλογή που συγκεντρώνει 32%.

Κομματική ρευστότητα παρατηρούν οι πολίτες

Μέσα σε αυτό περιβάλλον και μετά τις ευρωεκλογές, συνδυαστικά και με τις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι πολίτες διαπιστώνουν σε συντριπτικά ποσοστά ότι το κομματικό σύστημα της χώρας είναι σε φάση ρευστότητας. Σε φάση σταθερότητας – που ήταν ένα από τα διλήμματα που έθεσε η ΝΔ στις ευρωεκλογές – θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις το 23%.

Άλλωστε, «Αριστεροί, Κεντροαριστεροί, Κεντρώοι» έχουν την άποψη σε υψηλά ποσοστά (82%, 83%, 72% αντίστοιχα) ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση ρευστότητας. Δηλαδή οι ψηφοφόροι της ΝΔ και των μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων μιλούν περισσότερο για φάση σταθερότητας.

Και όσοι θεωρούν ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση σταθερότητας πιστεύουν στην πλειοψηφία τους (64%) ότι είναι καλό, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι είναι σε φάση ρευστότητας και θεωρούν ότι είναι κακό (76%).

Το 42% δηλώνει ότι απείχε από τις ευρωεκλογές ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα. Σημειώνεται δε, ότι μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών αναδεικνύεται ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση, με το ΚΚΕ αλλά και τη Πλεύση Ελευθερίας να ακολουθούν.

Δημοσκόπηση Metron Analysis Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται ανάγλυφα η πτώση της ΝΔ καθώς μέσα σε 6 μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σχεδόν 4 μονάδες. Συγκεντρώνει 24,4% έναντι 28,2% τον περασμένο Ιανουάριο με το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν έχει μπει σε σπιράλ καθοδικής πορείας. Αν δηλαδή συνεχιστεί αυτή η τάση και στις αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς το αποτέλεσμα αυτό δείχνει να είναι ίδιο με των ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη (δημοσκοπικά) θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα. Η Πλεύση Ελευθερίας φθάνει το 4,6% αρκετά ψηλότερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να έχουν εξαϋλωθεί με 0,8%, η ΝΙΚΗ φθάνει το 2,4%, η Φωνή Λογικής το 2,5%, η Νέα Αριστερά το 2,3% , το ΜεΡΑ25 2,6%

Σημειώνεται ότι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με θετικές γνώμες 42 % ξεπερνώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά 2%. όμως ο πρωθυπουργός έχει περισσότερες αρνητικές γνώμες από τον κ. Κουτσούμπα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ