Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Γ. Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: ” Προσπάθεια να ψηφιστούν τα νέα μέτρα εντός Ιουλίου” – ΒΙΝΤΕΟ

"Ο θεσμός της προφυλάκισης προβλέπεται από το Σύνταγμα"- "Ο σκοπός δεν είναι να οδηγούνται στην φυλακή αλλά να ξέρουν πως ο κίνδυνος είναι σοβαρός" επεσήμανε ο υπουργός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: ” Προσπάθεια να ψηφιστούν τα νέα μέτρα εντός Ιουλίου” – ΒΙΝΤΕΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» για τα νέα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία, που στόχο έχουν την περαιτέρω προστασία των θυμάτων και την αυστηρότερη αντιμετώπιση των δραστών.

Τα μέτρα του νέου “χάρτη” για την ενδοοικογενειακή βία

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν 13 νέες διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες προβλέπονται οι κάτωθι αλλαγές:

– Έκτιση ποινών χωρίς αναστολή.

– Προσωρινή κράτηση έως 6 μήνες ακόμη και για πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις.

– Κράτηση έως 5 ημέρες για αυτόφωρα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

– Επιβολή περιοριστικών όρων πριν τη δίωξη.

Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: “Προσπάθεια να ψηφιστούν τα νέα μέτρα τον Ιούλιο”

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε «Η προσπάθεια είναι να ψηφιστούν εντός του Ιουλίου. Αυτά τα μέτρα τα δουλεύουμε εδώ κι 3 μήνες. Θέλουμε να σπάσει το κλίμα φόβου των θυμάτων και δεύτερον να είναι εξασφαλισμένοι οι επιστήμονες που έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα περιστατικά. Ο θεσμός της προφυλάκισης προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο ανακριτής και ο εισαγγελέας κρίνουν. Ο σκοπός δεν είναι να οδηγούνται στην φυλακή αλλά να ξέρουν πως ο κίνδυνος είναι σοβαρός και να μην το κάνουν οι δράστες. Μία ποινή έως 5 χρόνια σε οδηγούσε στο σπίτι σου. Αυτό δημιουργούσε ένα συναίσθημα ατιμωρησίας».

Εξήγησε πως το τελευταίο καιρό με αυτό το πλαίσιο έχουν έρθει πολλά περαστικά στο προσκήνιο. «Το κουμπί πανικού φέρνει αποτέλεσμα. Το γεγονός πως έχουμε επεμβάσεις της αστυνομίας σε καθημερινή βάση, σημαίνει πως το πλαίσιο δουλεύει. Η ελληνική κοινωνία δεν έγινε ξαφνικά βίαιη. Οι νόμοι έχουν και αποτρεπτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το μήνυμα είναι ‘’σήκω φύγε μην κάνεις την βίαιη πράξη, θα πας φυλακή’’. Υπάρχουν χώροι για να μείνει προσωρινά μία γυναίκα και να έχει ψυχολογική υποστήριξη».

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου τονίζοντας πως οι εξουσίες πρέπει να ελέγχονται. «Μία πειθαρχική έρευνα δεν σημαίνει πειθαρχική δίωξη. Ακούω την άποψη πως ο δικαστής δεν μπορεί να ελέγχεται. Ρωτώ όταν παίρνει παλαβές αποφάσεις, τι γίνεται; Η ηγεσία του Αρείου Πάγου κάνει την έρευνα για το εάν πάρθηκε σωστά η απόφαση να προφυλακιστεί. Πιστεύω πως ό,τι συνέβη, συνέβη στα πλαίσια του νόμου. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν στην οπαδική βία και στους εμπρηστές. Γιατί δεν τα λένε αυτά; Τι λένε στις κακοποιημένες γυναίκες; Δεν πρέπει να ισχύσουν για αυτούς;».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ