Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ – “Στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και επιτάχυνση της Δικαιοσύνης” – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε μεταξύ άλλων, μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, των νέων και την πάταξη της φοροδιαφυγής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ – “Στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και επιτάχυνση της Δικαιοσύνης”  – ΒΙΝΤΕΟ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/EUROKINISSI)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στα Πλαίσια της 87ης ΔΕΘ.

«Ξεκινώ εντελώς διαφορετικά από το πρωτοφανή δοκιμασία του τόπο γνώρισε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα οδηγούν σε ριζικό αυτοσχεδιασμό για το αύριο. Δύο δεσμεύεις ότι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα τα ξαναχτίσουμε μαζί . Θα τα ξαναχτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι χαμένη», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δις τόνοι νερού ποσότητα που για να εκβάλλει ο Δούναβης θα ήθελε 15 μέρες. Είδα τις δύο όψεις του κράτους: τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη μετάθεση ευθυνών, είδα συντονισμό οργάνωση και ηρωισμό που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα κάνουμε τα πάντα ωστε η άνιση μάχη με την κλιματικη κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη».

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Ειδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

«Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλαδος δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», υπογράμμισε.  

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Συγκρότηση οργανισμού διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας

«Τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν παρεμβάσεις. Αν έγιναν σωστά θα φανεί στον απολογισμό και στην έρευνα της Δικαιοσύνης. Λείπει η γρήγορη ωρίμανση και κατασκευή των έργων που προκρίνονται.

Συγκροτείται οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας που στόχος του θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων. Πρέπει να εισηγηθούμε και να υλοποιήσουμε έργα στον τομέα της άδρευσης».

Ειδικό αποθεματικό που θα φτάσει τα 600 εκατ. για τους πληγέντες

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητα τους θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί υποχρεωτική. Καιρός να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων. Το κράτος και πάλι θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχω δημιουργήσει ήδη ειδικό αποθεματικό που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια. Τα πρόσθετα 300 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση του τέλους διαμονής ιδίως στα πολύ ακριβά ξενοδοχεία», σημείωσε.

“Θα απαιτηθούν κεφάλαια και από τον ιδιωτικό τομέα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και την ομιλία του στο “Βελλίδειο” σημείωσε ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια και από τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας «Είναι καιρός να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος όλων των σπιτιών των περιουσιών των παραγωγικών μονάδων. Η πολιτεία θα απαιτήσει και από τον ιδιωτικό τομέα κεφάλαια. Mεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να γίνουν ανάδοχοι έργων εκπτώσεις από εταιρείες οικιακού εξοπλισμού και ακμαίοι οργανισμοί όπως η ένωση τραπεζών και η ένωση εφοπλιστών να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά τη νέα αυτή προσπάθεια».

Παρακολουθήστε LIVE την ομιλία: 

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Υπόσχομαι ότι όσο και αν χάσουμε κάποιες μάχες στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, «Ποτέ δεν κρύφτηκα, δεν διεκδίκησα το αλάθητο αλλά ποτέ δεν φοβήθηκα τα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονται και αυτό θα κάνω και τώρα. Η θέση μου είναι ίδια δεν είμαστε οι δειλοί μοιραίοι και άβουλοι δεν προσμένουμε σε κάποιο θαύμα, πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας και όταν πέφτουμε να σηκωνόμαστε πιο δυνατοί το έχουμε δείξει και θα το δείξουμε ξανά. Υπόσχομαι ότι όσο και αν χάσουμε κάποιες μάχες στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο όπως έγινε και την προηγούμενη τετραετία».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί θεμέλιο της χώρα δεν θα ζήσουμε το τραύμα μιας χρεοκοπίας και να διχαστούν τους Έλληνες πάνω σε ένα ψέμα» και πρόσθεσε: “Ο Υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μέτρα ώστε σε βασικά προϊόντα οι τιμές να διατηρούνται σταθερές αν όχι μειωμένες. Ο πόλεμος με την ακρίβεια θα είναι διαρκής και έντονος. Θα συνεχιστεί το Market Pass μέχρι το τέλος του έτους μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο”.

Ξεπαγώνουν οι τριετίες και τα επιδόματα που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012

«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με αυστηρότερο έλεγχο στην αγορά, αλλά κυρίως με ενίσχυση του εισοδήματος. Από την 1.1.2024 “ξεπαγώνουν” οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στήριξη της υπηρεσίας Iris, ενώ για τη βραχυχρόνια μίσθωση είπε ότι τη θέλουμε αλλά έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε διάφορες περιοχές και από τον Ιανουάριο τα σχετικά εισοδήματα θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή, επανέλαβε ότι «οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα».

Επ’ αυτού είπε ότι θα ανακοινωθούν δέκα μέτρα, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Οι αλλαγές στον ΦΠΑ των βραχυχρόνιων μισθώσεων

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση. Όμως είναι μια δραστηριότητα που έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια. Από τον Ιανουάριο, από τέτοιες βραχυχρόνιες μισθώσεις που αφορούν από 3 ή και περισσότερα ενοίκια, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ, όπως τα ξενοδοχεία». 

Τα μέτρα για την οικονομία

Τα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

– Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012

– Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο

– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά

– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

– Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα

– Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο

– Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

– Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο

– Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους

– Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

– Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά

– Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές

– Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

– Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς

– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης

– Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

– Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

– Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

– Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Προβλέψεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από βήματος και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ανέφερε:

– Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

Τα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας

Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

– Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

– Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η ασφάλεια του Πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό. Αυτό θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους.

– Με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση.

– Εφαρμογή των ποινών. Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5.

– Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ/ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ