Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

ΟΑΚΑ: Η εισαγγελική παρέμβαση – Τα αδικήματα για τα οποία διενεργείται έρευνα – Η πολιτική κόντρα μετά το “λουκέτο” – ΒΙΝΤΕΟ

Πώς το εμβληματικό γήπεδο της χώρας παραδόθηκε στην εγκατάλειψη και την παρακμή - Η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ που αποκάλυψε το πρόβλημα στατικότητας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΟΑΚΑ: Η εισαγγελική παρέμβαση – Τα αδικήματα για τα οποία διενεργείται έρευνα – Η πολιτική κόντρα μετά το “λουκέτο” – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η υπόθεση του ΟΑΚΑ, έπειτα από την απόφαση να μπει “λουκέτο” εξαιτίας του προβλήματος στατικότητας που εντοπίζεται στο στέγαστρο Καλατράβα. Όπως έγραψε και το diakstiko.gr ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε τη διενέργεια έρευνας και μάλιστα σε βάθος πενταετίας.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, ενώ στην παραγγελία ζητείται να εξεταστούν τα εξής:

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις  άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι  σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια  ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε  η  μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.
Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων η έκθεση σε κίνδυνο και η παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Υπόθεση του ΟΑΚΑ: Τα ανησυχητικά ευρήματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ διενεργούσε τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση στέγης Καλατράβα και άλλων στεγάστρων.

Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την αγορά.

Πλέον, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις, συγκολλήσεις και αναρτήρες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια.

Πρώην πρόεδρος ΟΑΚΑ: «Έμπαιναν βίδες σε σίδερα που έπεφταν»

Συγκλονίζει ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5χρόνια και σε συνέντευξη που παραχώρησε περιέγραψε πώς γινόταν η συντήρηση, ενώ έκανε λόγο για συνεχείς εκκλήσεις στο αρμόδιο υπουργείο από την πλευρά που δεν βρήκαν ανταπόκριση.

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες “έκοβαν”. Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», πρόσθεσε.

«Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν», συνέχισε.

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Έπεσε σίδερο που ήταν τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γινόταν 1,5 τόνος…».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: “Ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει τον κ. Κασσελάκη”

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την υπόθεση του ΟΑΚΑ και το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στο facebook,αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση, τόνισε «Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα».

Ο κ. Κασσελάκης αρχικά παραθέτει στο βίντεο απόσπασμα ομιλίας του πρωθυπουργού από το 2021 που «ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα». Τονίζει ότι όμως «χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας – δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού».

«Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους», σχολιάζει ο κ. Κασσελάκης και αναφέρει καταληκτικά: «Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα».

«Μέρα με τη μέρα ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει και αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη οδηγώντας τον σε αδικαιολόγητα λάθη», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο ‘Ακης Σκέρτσος με τίτλο «ΟΑΚΑ 2.0 vs ΣΥΡΙΖΑ -2.0».

«Η δήλωσή του για το ΟΑΚΑ είναι ενδεικτική μιας αντιπολίτευσης σε πλήρη ασυναρτησία. Γιατί; Διότι επιτίθεται στην κυβέρνηση αντί να αναγνωρίζει ως θετικό βήμα μπροστά, το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία -που δεν φημίζεται ομολογουμένως διαχρονικά για την προνοητικότητά της- επενδύει 57 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη συντήρηση, ανθεκτικότητα και ανάπλαση του ΟΑΚΑ», συνεχίζει ο υπουργός Επικράτειας.

Και προσθέτει: «Παρακμή είναι να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση που για πρώτη φορά από το 2004 μερίμνησε για λόγους ασφάλειας και πρόληψης για τον έλεγχο στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα ως υποέργο της συνολικής ανάπλασης του Ολυμπιακού πάρκου.

Παρακμή είναι να μην αναλογίζεσαι τι έκανε το δικό σου κόμμα όσο κυβερνούσε για τη συντήρηση και ασφάλεια του ΟΑΚΑ.

Παρακμή είναι να υπόσχεσαι την επιστροφή σε ένα παρελθόν που δεν υπάρχει και που όλοι γνωρίζουμε -τουλάχιστον όσοι ζούμε σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια και δεν προσγειωθήκαμε εδώ το 2023- ότι πατούσε σε πήλινα πόδια.

Παρακμή είναι, τέλος, να κάνεις φτηνή αντιπολίτευση ακόμη και όταν η κυβέρνηση επενδύει, όπως οφείλει δηλαδή να κάνει κάθε υπεύθυνο κράτος, στην πρόληψη και την ασφάλεια των πολιτών».

Και καταλήγοντας ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει: «Αυτή είναι δυστυχώς η νέα αριστερά του τσιπρο-πολακο-κασελακισμού που θέλει να μας πάει πίσω ολοταχώς. Ένα είναι σίγουρο. Το ΟΑΚΑ θα το φτιάξουμε ξανά, πιο ασφαλές, πιο σύγχρονο και καλύτερο από πριν χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα μας. Με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ -2.0». 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Το ΟΑΚΑ, η Ακρόπολη του Αθλητισμού, δεν πρέπει να έχει την τύχη των υπόλοιπων Ολυμπιακών Ακινήτων”

Σε ανακοίνωσή τους, ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, Βουλευτής Νομού Δράμας και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αθλητισμού, και ο Θανάσης Ζαννιάς, Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, καλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να δράσουν άμεσα για την αποκατάσταση του Σταδίου, υπογραμμίζοντας “Το ΠΑΣΟΚ το 1982 ολοκλήρωσε και ανάπτυξε τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ, τις προσάρμοσε για τις ανάγκες του «Αθήνα 2004» και σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπαίνει πάλι μπροστά για να στηρίξει τον δημόσιο χαρακτήρα τους, με βαθιά πίστη πως ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό”.

Αναλυτικά η δήλωσή τους έχει ως εξής:

Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία και την έντονη δυσαρέσκεια για τις αρνητικές εξελίξεις στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης για το πρόβλημα στατικής επάρκειας στο στέγαστρο αποτελεί σοβαρή απόδειξη αδιαφορίας και αμέλειας όσων είχαν την ευθύνη του Σταδίου τα τελευταία χρόνια και όφειλαν να δουλέψουν αποτελεσματικά ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Το γεγονός ότι το στάδιο έκλεισε για άγνωστο χρονικό διάστημα αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, δημιουργώντας κατά συνέπεια μεγάλο ζήτημα στον προγραμματισμό αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον Αθλητισμό.

Το ΟΑΚΑ, η Ακρόπολη του Αθλητισμού, δεν πρέπει να έχει την τύχη των υπόλοιπων Ολυμπιακών Ακινήτων, τα οποία σήμερα εντελώς παραμελημένα, είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν χρόνια υπό εγκατάλειψη.

Πρόκειται για μια ακόμη παταγώδη αποτυχία του «επιτελικού» κράτους, ένα ακόμη κατόρθωμα στη μακρά λίστα των «επιτυχιών» του. Αναμένουμε σαφείς εξηγήσεις από πλευράς κυβέρνησης για το πώς από το «όραμα» το 2021 για «ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ, υπερτοπικό πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού, με εθνική εμβέλεια», φτάσαμε σήμερα σε ένα σφραγισμένο με λουκέτο ΟΑΚΑ.

Στη σχετική παρουσίαση το καλοκαίρι του 2021 ο Πρωθυπουργός επαιρόταν ότι «το ΟΑΚΑ 2.0 θα είναι η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας». Σήμερα, δύο χρονιά μετά, κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι θα συνέβαινε αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα στη διάρκεια ενός αγώνα με 60.000 θεατές μέσα στο γήπεδο.

Καλούμε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα για την αποκατάσταση του Σταδίου.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατόν η επαναχρησιμοποίηση του ΟΑΚΑ από αθλητές και συλλόγους. Υπάρχουν πολλά αθλητικά σωματεία σε διαφορετικά αθλήματα που πληρώνουν για τη χρήση του και που θα παραμείνουν άστεγα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο οφείλει να τους παρέχει προσωρινή στέγη σε άλλες εγκαταστάσεις.

Πέραν αυτού, είναι επιτακτική η ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον τρόπο διαχείρισης του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να παρουσιάσει αναλυτικό σχεδιασμό για την διάσωση όσων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχουν αφεθεί στη τύχη τους. Οι πολίτες αξίζουν ασφαλείς και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ το 1982 ολοκλήρωσε και ανάπτυξε τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ, τις προσάρμοσε για τις ανάγκες του «Αθήνα 2004» και σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπαίνει πάλι μπροστά για να στηρίξει τον δημόσιο χαρακτήρα τους, με βαθιά πίστη πως ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό”.

ΒΙΝΤΕΟ: ΟΡΕΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ