Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Στην ανακρίτρια ο Λιγνάδης – Στον Εισαγγελέα με όλους τους φακέλους σεξουαλικής κακοποίησης ο Πασχάλης Τσαρούχας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Μετήχθη στον ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης για την απολογία του όπου αναμένεται να ζητήσει προθεσμία. Στην Εισαγγελία οι δικηγόροι του θύματος Νίκου Σ. και ο Π. Τσαρούχας από το ΣΕΗ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην ανακρίτρια ο Λιγνάδης – Στον Εισαγγελέα με όλους τους φακέλους σεξουαλικής κακοποίησης ο Πασχάλης Τσαρούχας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Λίγο πριν τις 12 οδηγήθηκε από την ΓΑΔΑ στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης για να απολογηθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ζητήσει προθεσμία.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, μετά τον Πασχάλη Τσαρούχα, στον Εισαγγελέα προσήλθαν οι δικηγόροι του Νίκου Σ., Γεωργία Παλαιολόγου και Πατρίκιος Πατρικουνάκος, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία του εντολέα τους και να δηλώσουν ότι είναι στη διάθεση των αρχών.

Ο Νίκος Σ. είναι ο πρώτος άνθρωπος που είχε καταγγείλει τον Δ. Λιγνάδη σε διαδικτυακή του συνέντευξη και παρόλο που ο φερόμενος βιασμός του έχει παραγραφεί, μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην έρευνα.

«Καταθέσαμε τους φακέλους. Ελπίζουμε για την καλύτερη έκβαση των υποθέσεων. Δεν μπορώ να πω ούτε πόσες υποθέσεις κατέθεσα, ούτε ποιες. Οι καταγγελίες είναι για προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Δεσμευθήκαμε ότι οποιαδήποτε νέο στοιχείο θα το συμπληρώσουμε» δήλωσε εξερχόμενος του κτιρίου της Εισαγγελίας ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών. Η κατάθεση του Πασχάλη Τσαρούχα στον εισαγγελέα κ. Σπυρόπουλο διήρκησε λιγότερο από μια ώρα.

Από τους φακέλους που κατατέθηκαν στον εισαγγελικό λειτουργό, θα αξιολογηθεί ποιοι είναι αξιοποιήσιμοι ποινικά.

Εκτιμάται ότι οι καταγγελίες που παραδόθηκαν στον εισαγγελέα είναι εκατοντάδες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως όλες αφορούν σοβαρά περιστατικά σεξουαλικής βίας που μπορούν να ελεγχθούν ποινικά κυρίως ως προς τους χρόνους παραγραφής αλλά και ως προς την δυνατότητα συλλογής επιπλέον στοιχείων.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην Ευλπίδων είχε δηλώσει πως “μας έχει καλέσει ο εισαγγελέας να καταθέσουμε όλους τους φακέλους που έχουμε για προσβολή γεννετήσιας αξιοπρέπειας”.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το dikastiko.gr

Με τις καταγγελίες να έρχονται η μία μετά την άλλη για τον ηθοποιό- σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, επιλέγει, όπως φαίνεται, την τακτική του «σκληρού ροκ», αφού τοποθετήθηκε δημόσια χαρακτηρίζοντας τους μάρτυρες αναξιόπιστους, ενώ σε ανακοίνωσή του επιτέθηκε στους καταγγέλλοντες.

«Πρόκειται για «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου, λεπτομέρειες της οποίας θα αναδείξουμε με το απολογητικό μας υπόμνημα και όσα θα απολογηθούμε στην κυρία Ανακριτή.

Σημειωτέον ότι όλοι οι δήθεν παθόντες και δήθεν βιασθέντες που καταθέτουν πριν την οιαδήποτε πράξη, την οποία δήθεν ονομάζουν βιασμό, είχαν δήθεν ερωτικές σχέσεις με τον κύριο Λιγνάδη επί μακρό χρονικό διάστημα» ανέφερε ο κ. Κούγιας, ο οποίος σε τηλεοπτικές του παρουσίες φωτογράφισε και ποιοι είναι οι άνθρωποι που καταγγέλλουν τον Δ.Λιγνάδη, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από τους δικηγόρους των καταγγελλόντων.

Η δυσάρεστη έκπληξη του Α. Κούγια

«Ανέμενα» πρόσθεσε «ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας θα είχε αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή εις βάρος του, καθώς και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως, διαδικαστική πράξη, η οποία προβλέπεται για ακραίες περιπτώσεις, όταν οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές πιθανολογούν δύο προϋποθέσεις:

1) η πρώτη είναι ο δράστης να κατηγορείται για μία παράνομη συμπεριφορά που γίνεται τώρα και

2) η δεύτερη να πιθανολογείται σφόδρα είτε η εξαφάνισή του είτε η αναχώρησή του στο εξωτερικό.

Με δυσάρεστη έκπληξή μου διαπίστωσα ότι η δικογραφία δεν περιέχει τίποτα από αυτά, που έχω συνηθίσει σχεδόν πέντε δεκαετίες να διαπιστώνω ότι υπάρχουν, όταν ενεργοποιούνται διαδικασίες, όπως αυτές που ενεργοποιήθηκαν αστραπιαίως εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη.

Στη δικογραφία υπάρχουν δύο μηνύσεις γραμμένες από δικηγόρους. Ο ένας μηνυτής ζει μόνιμα στη Σουηδία και ο άλλος δηλώνει ότι ήταν μοντέλο, οι οποίοι μάλιστα στην ουσία δεν περιγράφουν τίποτα εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη και μόλις διαβάσεις αυτά που περιγράφουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες».

Γ. Βλάχος: Επιχειρείται να αποθαρρυνθούν θύματα και μάρτυρες

Ως προσπάθεια του Α. Κούγια να αποθαρρύνει τους μάρτυρες σχολίασε ο δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή, Γιάννης Βλάχος. «Επιχειρεί να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες» σχολίασε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου που καταγγέλει πως βιάστηκε από τον σκηνοθέτη όταν ήταν 14 ετών

«Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση. Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους σκοπιμότητες και άμεσους ή εμέσους εκβιασμούς από κατηγορούμενος για βαρύτατα εγκλήματα» τόνισε ο κ. Βλάχος.

Οι νέες καταθέσεις του Νίκου Σ.

Στην Εισαγγελία την Τετάρτη αναμένεται να προσέλθουν οι δικηγόροι του Νίκου Σ., του πρώτου ανθρώπου που είχε καταγγείλει τον Δ. Λιγνάδη σε διαδικτυακή του συνέντευξη. Όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του, Γεωργία Παλαιολόγου και Πατρίκιος Πατρικουνάκος, θα γνωστοποιήσουν τα στοιχεία του προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας.

Παρόλο που ο φερόμενος βιασμός του Νίκου Σ έχει παραγραφεί, μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην εξελισσόμενη έρευνα, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση του Βασίλη Κ, που είχε μηνύσει τον καλλιτέχνη στις 5 Φεβρουαρίου.

Το χρονικό των αποκαλύψεων

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον Δ. Λιγνάδη. Ακόμη μία καταγγελία δόθηκε από την Α.Α στην lifo.gr πρώην φοιτήτρια του καθηγητή σε δημόσια σχολή θεατρικών σπουδών στο Ναύπλιο.

«Στην τάξη είχαμε ένα αγόρι με το οποίο από την πρώτη στιγμή σύναψε σχέση μαζί του. Και μάλιστα, στο τέλος ενός από τα πρώτα μαθήματα, τον πήρε με το αυτοκίνητο και πήγαν στην παραλία. Θυμάμαι ότι στην αρχή ο συμφοιτητής μας μιλούσε με ενθουσιασμό για εκείνον, που τον είχε επιλέξει και έκαναν σχέση. Παρόλα αυτά, από όσα μας μετέφερε στη συνέχεια, αντιλαμβανόμασταν ότι όλα αυτά που μας περιέγραφε ήταν πάρα πολύ κακοποιητικά και τοξικά. Η σχέση αυτή τελείωσε άδοξα. Βρέθηκαν και μια-δυο φορές στην Αθήνα. Σίγουρα δεν ήταν μια κανονική σχέση. Ήταν ένας καθηγητής που είχε σεξουαλικές σχέσεις με έναν 18χρονο φοιτητή, με κακοποιητικά χαρακτηριστικά.

Υπήρχαν ακόμα δύο φοιτητές στην τάξη, τους οποίους είχε προσεγγίσει. Ο ένας μου είπε ότι έχει κάτι να αναφέρει και θα το στείλει στο ΣΕΗ. Ο άλλος δεν έχει μιλήσει, παρότι όλοι ξέραμε ότι κάτι γινόταν και τον πίεζε, τον στρίμωχνε και τον ενοχλούσε.

Κάποια στιγμή ο Λιγνάδης σταμάτησε να έρχεται στα μαθήματα και όταν πήγαμε να ρωτήσουμε στη γραμματεία, μας είπαν ότι τελείωσε και δεν θα ξανάρθει. Ήταν κοντά στο Πάσχα. Και από τότε δεν ξανακάναμε μάθημα μαζί του, χωρίς να μας εξηγήσουν τίποτα. Αυτό που ειπώθηκε κάποια στιγμή ήταν ότι σταμάτησε η συνεργασία επειδή δεν ήταν συνεπής.

Δεν ξέρω αν έπαιξε κάποιο ρόλο η σχέση αυτή, αλλά ο συμφοιτητής μας στο τρίτο έτος εμφάνισε πολύ σοβαρά σημάδια κατάθλιψης, έπεσε στα ναρκωτικά και έκανε απόπειρες αυτοκτονίας. Σήμερα κάνει θεραπεία και προσπαθεί να συνέλθει με τη βοήθεια της οικογένειας του».

Τι υπάρχει στη δικογραφία

Στη δικογραφία για τον Δ. Λιγνάδη υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο καταγγελίες για βιασμό, ενώ στη δικαιοσύνη έχει φτάσει ακόμη μία καταγγελία, αυτή του Βασίλη, που σόκαρε το πανελλήνιο σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha και ήταν ο πρώτος που μήνυσε τον καλλιτέχνη.

Πρόκειται για 23χρονο που κατέθεσε για βιασμό σε ηλικία 17 ετών, έναν 25χρονο με μήνυση για βιασμό σε ηλικία 14 ετών και τον Βασίλη Κ, ο οποίος επίσης υπέβαλε μήνυση για βιασμό σε ηλικία 15 ετών αλλά έχει παραγραφεί.

Ο 23χρονος καταγγέλλει ότι βιάστηκε σε ηλικία 17 ετών, σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο, όπου είχε πάει να δει παράσταση του σκηνοθέτη, με τον οποίο γνωρίζονταν για περίπου ένα χρόνο

Ο 25χρονος κάτοικος Σουηδίας καταγγέλλει, ότι ο σκηνοθέτης τον νάρκωσε και στη συνέχεια τον βίασε, όταν αυτός πήγαινε στη δεύτερη τάξη του γυμνασίου το 2010…

«Όταν βρέθηκα στο διαμέρισμά του καθίσαμε σε έναν καναπέ, μου έβαλε ένα ποτό, μου είπε ότι ήταν τζιν, η προτίμησή του, και μου έδωσε να καπνίσω ένα τσιγαριλίκι. Ξαφνικά, μετά από δυο γουλιές ποτού και πριν ακόμη τελειώσω το τσιγάρο, ένιωσα μια υπερβολική έξαψη, αφόρητη ναυτία, τρομερή ζάλη. Παρέλυσα σε ολόκληρο το σώμα μου και άρχισα να χάνω την επαφή με το περιβάλλον, να σβήνω κυριολεκτικά. Δεν είχα δύναμη να κουνήσω ούτε τα βλέφαρά μου και ανέπνεα με δυσκολία. Έγειρα πάνω στον καναπέ, νιώθοντας απερίγραπτο πανικό και φόβο ότι θα πεθάνω. Οι αισθήσεις μου με εγκατέλειπαν. Το τελευταίο πράγμα που αντιλήφθηκα και μου είχε έκτοτε εντυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου είναι τον μηνυόμενο να έχει γονατίσει μπροστά στο πρόσωπό μου…)» ανέφερε στη μήνυσή του.

Στα 31 κατάλαβα ότι ήμουν θύμα κακοποίησης

Ο 40χρονος σήμερα Βασίλης, έχει αναφέρει στη συνέντευξή του «Επί τέσσερα χρόνια με κακοποιούσε και ήταν πολύ χειριστικός. Όταν έγινα 31 ετών κατάλαβα ότι ήμουν θύμα κακοποίησης. Όσο περνούσε ο καιρός μαζί του, άρχισε να μου προτείνει να συνευρεθούμε σεξουαλικά και με άλλα άτομα, με άλλους μαθητές του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν μια φορά μπήκα στο σπίτι του και ήταν μέσα μια ανήλικη μαθήτριά του! Και μου είπε αυτός “Να κάνουμε κάτι οι τρεις μας”. Του απαντάω και του λέω: “Εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα”. Του αρνήθηκα, τότε αυτός πήρε την κοπέλα και την πήγε στο δωμάτιό του. Μετά γύρισε γυμνός και μου λέει: “Η κοπέλα σε περιμένει στο δωμάτιο”. Πανικοβλήθηκα, πάγωσα και του λέω “Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό”.

Οι καταγγελίες κατά Λιγνάδη

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις καταγγελίες κατά του Δ. Λιγνάδη. Αυτή τη ΝΙΚΟΣ Σ. για βιασμό σε ηλικία 19 ετών (έχει παραγραφεί), του ΧΡΗΣΤΟΥ Χ. για αποπλάνηση σε ηλικία 15 ετών, μίας 40χρονης, που κατέθεσε για σχέσεις με ανηλίκους και απειλές κατά της ζωής της και της Α.Α., πρώην μαθήτριας.

Ο Νίκος Σ ήταν ο πρώτος, που κατηγόρησε τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό σε ηλικία 19 ετών. Η υπόθεση ωστόσο, έχει παραγραφεί. Όπως δηλώνουν οι δικηγόροι του, σήμερα θα γνωστοποιήσει και αυτός τα στοιχεία του στις αρχές, πράγμα που αν συμβεί, θα είναι η τέταρτη καταγγελία για βιασμό που φτάνει στην εισαγγελία.

«M’ έσπρωξε με βία στο κρεβάτι, με ακινητοποίησε με τα χέρια του στην πλάτη μου και με μία μεταλλική ράβδο, σαν μπάρα από σπιτικό μονόζυγο, επιχείρησε να διεισδύσει στο σώμα μου. Το άλλο παιδί καθόταν στο κρεβάτι και κοιτούσε. Ένιωσα τρόμο και παρέλυσα παρά το δυνατό πόνο που ένιωθα. Τελικά εκείνος κατάφερε να παραβιάσει με το μεταλλικό αντικείμενο το σώμα μου. Εγώ του έλεγα “πονάω, σταμάτα” κι εκείνος μου έλεγε επιτακτικά “χαλάρωσε, ηρέμησε”. Μου ανέβηκαν δάκρυα στα μάτια, ήθελα να πεθάνω. Ένιωσα να λιποθυμάω, αλλά ευτυχώς έγινε ένα “ατύχημα” (λερώθηκαν τα σεντόνια) που τον εκνεύρισε πάρα πολύ κι έτσι διακόπηκε αυτό το μαρτύριο. Μας έστειλε στο σαλόνι, μάζεψε εκνευρισμένος τα σεντόνια, τα έβαλε στο πλυντήριο και όταν επέστρεψε, μου ζήτησε να κάνω στοματικό έρωτα στο άλλο παιδί, ενώ αυτός μας παρακολουθούσε και αυνανιζόταν. Και μετά, σαν να μην είχε γίνει τίποτα, μας είπε με ψυχρό κι αυταρχικό ύφος “έχω πρωινό ξύπνημα, πρέπει να φύγετε, εσύ συνέχισε να διαβάζεις το μονόλογο και θα σε ξαναπάρω να τα πούμε» είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στο 2020mag.

Ο Χρήστος Χ αναφέρει ότι ο σκηνοθέτης προσπάθησε αρκετές φορές να τον αποπλανήσει, ενώ στενή φίλη του Δημήτρη Λιγνάδη έδωσε στοιχειά για σχέσεις του με ανηλίκους και απειλές κατά της ζωής της σε περίπτωση που έλεγε όσα ήξερε….

«Μου λέει να μην φοβάμαι. Μου λέει να βγάλω το μπουφάν μου. Το βγάζω κι αρχίζω να τρέμω. Με αγκαλιάζει και μου λέει να ηρεμήσω. Ξαφνικά, με μια απότομη κίνηση, με πετάει στο κρεβάτι και πέφτει πάνω μου αρχίζοντας να με ακουμπάει παντού και να τρίβεται πάνω μου. Έλεγα «όχι…όχι….». Δεν σταμάταγε… Με όση δύναμη είχα, του ρίχνω μια σπρωξιά και σηκώνομαι όρθιος. Φοράω το μπουφάν μου και του λέω τρέμοντας κι αγκομαχώντας να φύγουμε. Το δέχεται….η συμπεριφορά του άλλαξε άρδην. Το γλυκό ύφος μετατρέπεται σε κενό, με μείγμα θυμού και κακίας. Μπαίνουμε στο αμάξι… είναι αμίλητος. Εγώ να έχω ντροπή και τρέμουλο. Λίγο πριν με αφήσει-δεν θυμάμαι που-με φωνή παγωμένη με έντονο το στοιχείο του θεατρινισμού, μου λέει: «Χρίστο, είσαι ένα λουλούδι, άφησε με να σε κόψω πριν μαραθείς»” ανέφερε ο Χρήστος Χ σε επιστολή που έστειλε στο ίδιο σάιτ.

«Ο ίδιος μου είπε ότι έχει σχέση με ένα αγόρι 16 ετών. Του απάντησα πως είναι ποινικό αδίκημα αυτό που κάνει και ότι αν μπορούσα να το κάνω, θα πήγαινα στην Αστυνομία. Εκείνος μου είπε ότι δεν βλέπει που υπάρχει πρόβλημα. Αντέδρασε όταν του είπα ότι θα πάω να τον καταγγείλω. Άρχισε να με απειλεί.

Προσπαθούσα να του πω να πάει σε έναν ειδικό για την περίπτωση του και να σταματήσει να το κάνει. Εκείνος με απείλησε, μου είπε: “Θα καταστρέψω τη ζωή σου, θα καταστρέψω τη ζωής οικογένειάς σου, θα σε σκοτώσω”. Ακούγοντας, τελευταία, όλες αυτές τις μαρτυρίες πήρα την απόφαση να καταθέσω. Είναι δυνατόν να μην το έκανα; Εγώ νόμιζα ότι θα πήγαιναν κι άλλοι, όλο το θέατρο βούιζε με αυτή τη συμπεριφορά του, δεν το έκρυβε πουθενά. Όλοι γνώριζαν» δήλωσε η 40χρονη πρώην σύντροφος του Δ. Λιγνάδη στον Alpha.

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: ALPHA, ANTENNA, ΣΚΑΪ, OPEN

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ