Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ποιες περιοχές θα επηρεάσει το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης – Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας – ΒΙΝΤΕΟ

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς ουρανούς, ευνοεί τη μεταφορά αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας και την μεταφορά της σκόνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιες περιοχές θα επηρεάσει το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης – Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας – ΒΙΝΤΕΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης σαρώνει από χθες Πέμπτη την Ελλάδα, με το φαινόμενο του υποτροπικού αεροχειμάρρου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την ατμόσφαιρα να γίνεται ιδιαίτερα αποπνικτική.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς ουρανούς, ευνοεί τη μεταφορά αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας και την μεταφορά της σκόνης.

Στα νότια της Ελλάδας αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης κοντά στο έδαφος ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται ψηλότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και οι Κυκλάδες θα επηρεαστούν περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως αυτή τη φορά δεν θα δούμε πορτοκαλί τον ουρανό, αλλά το φαινόμενο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Η πρόγνωση του καιρού και ο χάρτης του Meteo για το νέο κύμα

Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Στο βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης – Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Τα σωματίδια που μεταφέρονται με την αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες και δύσπνοια.  Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνουν οδηγίες για αυτούς που οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από άσθμα έστω και ελαφράς μορφής, ΧΑΠ , καρδιακή ανεπάρκεια, Υπερήλικες άνω των 70 ετών που πάντα έχουν κάποια προβλήματα κυκλοφορικά και αναπνευστικά αλλά και τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια που μπορούν να ενσωματωθούν με βακτήρια, μύκητες και γύρη, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο και τοξικό μείγμα για το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα.

Καλό θα ήταν τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και η εξωτερική άθληση, ενώ συνιστάται η παραμονή των πολιτών σε εσωτερικούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Στην περίπτωση της εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων, (δυσκολία στην αναπνοή, έντονος και ερεθιστικός βήχας με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικός πόνος, επίμονο φτέρνισμα, δακρύρροια και βράγχος φωνής), οι πολίτες οφείλουν να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και βρογχικό άσθμα, καθώς αυτή η κατηγορία ανθρώπων και μέχρι να περάσει το κύμα της αφρικανικής σκόνης, θα πρέπει να βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους, για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ