Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Συναγερμός στις αρχές: 40 παιδιά “φαντάσματα” απουσιάζουν από σχολεία της Αττικής – ΒΙΝΤΕΟ

Εάν τα παιδιά δεν βρεθούν αναλαμβάνει πια η δικαιοσύνη κι ο εισαγγελέας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συναγερμός στις αρχές: 40 παιδιά “φαντάσματα” απουσιάζουν από σχολεία της Αττικής – ΒΙΝΤΕΟ

Εξαφάνιση μαθητών: Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά από έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εξαφάνιση 40 μαθητών δημοτικού έχει προκαλέσει τρομερή ανησυχία καθώς σαράντα παιδιά λείπουν αδικαιολόγητα για μεγάλο διάστημα από τα σχολεία τους στο κέντρο της Αθήνας. Οι συμμαθητές τους ρωτούν, αλλά δεν παίρνουν καμία απάντηση για τα άδεια θρανία.

Εξαφάνιση μαθητών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της φριχτής δολοφονίας του 7χρονου Ανδρέα,  χωρίς όπως φαίνεται να έχουν εξαντληθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες αναζήτησης, σοκάρει το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που έφερε στο φως το MEGA. Περιλαμβάνει μια λίστα με τα ονοματεπώνυμα 40 μαθητών δημοτικού, η οποία έχει αποσταλεί σε σχολεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν φοιτούν σε κάποιο από αυτά.

Εξαφανίσεις μαθητών: Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση τους σε όλη τη χώρα

Πριν σταλεί ένα τέτοιο έγγραφο στα σχολεία, αστυνομικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες αναζητούν τους εξαφανισμένους μαθητές. Είναι μερικά μόνο από τα παιδιά «φαντάσματα» στο κέντρο της Αθήνας. Προέρχονται κυρίως από ευάλωτες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών. Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτησή τους σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Εάν δεν τα βρούνε αναλαμβάνει πια η δικαιοσύνη κι ο εισαγγελέας. Αυτά είναι παιδιά που εγγράφονται κάποια στιγμή σε ένα σχολείο χωρίς να μετεγγραφούν, φεύγουν πιθανόν γιατί είναι προσφυγόπουλα. Πιθανόν να έχουν φύγει κάποια στιγμή σε άλλη χώρα ή σε άλλη περιοχή.

Για αυτές τις περιπτώσεις αναζήτησης δεν ζητείται συνήθως η συνδρομή από το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως λέει ο πρόεδρος του οργανισμού.

Οι συχνές μετακινήσεις των ευάλωτων οικογενειών που μπορεί να μη δηλώνουν καν τόπο κατοικίας ή να φιλοξενούνται σε δομές δεν διευκολύνουν τις Αρχές στον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών.

«Τα παιδιά που έχουμε τοποθετήσει σε κέντρα μακροχρόνιας φιλοξενίας πάντα τα γράφουμε στα σχολεία. Στη συνέχεια μπορεί για διάφορους λόγους να μην πηγαίνουν συχνά οπότε το να μη βρίσκονται στα σχολεία δεν σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί γενικότερα», δήλωσε ο Ηρακλής Μοσκώφ, ειδικός γραμματέας προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

EUROKINISSI

Το ερώτημα που δημιουργείται πάντως από τις συχνές εξαφανίσεις παιδιών μεταναστών από τα σχολεία είναι αν ο μικρός Ανδρέας εμφανιζόταν σε μια τέτοια λίστα αναζήτησης με το πολωνικό επίθετο του πατέρα του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ