Χρ. Σεβαστίδης: “Η μη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο συνιστά μεταχείριση κατάφωρα άδικη και ανισότιμη με τον ιδιωτικό τομέα”
Επανέλαβε στη Συνέλευση της ΕνΔΕ το αίτημα αλλαγής του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Για το νέο Δικαστικό Χάρτη είπε πως “θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να εκδίδονται ταχύτερα οι υποθέσεις σε πρώτο βαθμό, αλλά θα καθυστερεί η έκδοση τελεσίδικης απόφασης”.
Τη «βεντάλια» των καίριων ζητημάτων καθώς και αιτημάτων, που απασχολούν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Χριστόφορος Σεβαστίδης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Τακτική Γενική Συνέλευση, που μετέδωσε ζωντανά το dikastiko.gr.
Από την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τη συνταγματική αναθεώρηση με αιχμή τις θέσεις της Ένωσης για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, την απαγόρευση κατάληψης δημοσίων θέσεων μετά την αφυπηρέτηση δικαστικών λειτουργών, καθώς και τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι τις δυσλειτουργίες του νέου Δικαστικού Χάρτη αλλά και την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο δικαστικό τομέα υπήρξαν τα θέματα που έθιξε ο πρόεδρος της ΕνΔΕ.
Χρ. Σεβαστίδης για επιδόματα: «Το κράτος εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα αρνείται να τα επιστρέψει»
Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ένωση, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της σχετικά με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. «Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, το Κράτος εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα αρνείται να τα επιστρέψει στους εργαζόμενους. Ελπίζει ίσως ότι μια ιστορική κατάκτηση ενός αιώνα θα ξεθωριάσει εύκολα στις μνήμες των ανθρώπων» σημείωσε.
«Το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου εύκολα αποδομείται από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την τετραετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 3,3% και τριπλάσιο της Ευρωζώνης (2,3%). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5% δηλαδή τριπλάσιους σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη» πρόσθεσε.
Όπως μάλιστα επεσήμανε «αυτή τη στιγμή έπειτα από την εξομοίωση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα ετήσια εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο υπολείπονται κατά 14% λόγω των 2 επιπλέον μισθών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μια μεταχείριση κατάφωρα άδικη και ανισότιμη».
Σημείο αιχμής για τη συνταγματική αναθεώρηση ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σεβαστίδης και στην εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης εντός του 2025.
«Εμείς ως Δικαστικό Σώμα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα στην τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ακόμα κι αν οι διατάξεις αυτές δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης» ανέφερε.
Και παρέπεμψε στη ΓΣ του 2018 όπου η ΕνΔΕ τοποθετήθηκε επί των αλλαγών που σχεδιάζονταν τότε για το Σύνταγμα. «Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, θυμίζω ότι για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης επικράτησε η άποψη μιας προεπιλογής από το ίδιο το Δικαστικό Σώμα και τελικής απόφασης από την Βουλή ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ως προς την ηλικία αποχώρησης από την υπηρεσία η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων ορίων» όπως τόνισε.
Επίσης, υπενθύμισε πως τότε «ψηφίσαμε υπέρ μιας συνταγματικής διάταξης που θα απαγορεύει στους δικαστικούς λειτουργούς την κατάληψη οποιασδήποτε δημόσιας θέσης μετά την αφυπηρέτησή τους και υπέρ της διατήρησης του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων. Κρίναμε αναγκαία την διατήρηση της ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας των αποφάσεων, την κατάργηση του Μισθοδικείου και την ανάθεσης τη σχετικής αρμοδιότητας στο ΑΕΔ, την κατάργηση της παρέμβασης του Υπουργού Δικαιοσύνης στις προαγωγές και στα πειθαρχικά των δικαστικών λειτουργών».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, την οποία ωστόσο χαρακτήρισε διστακτική ως προς την εκχώρηση τμήματος εξουσίας από την κυβέρνηση.
«Θα σταθώ στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 27 του ν. 5123/2024 που προβλέπει πλέον για την επιλογή του Προέδρου των Ανωτάτων Δικαστηρίων και της Εισαγγελίας του ΑΠ πριν την γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και την έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Δικαστηρίου με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Με υπόμνημα που καταθέσαμε στη Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων, αναγνωρίσαμε ότι πρόκειται για ένα μικρό θετικό βήμα που κατακτήθηκε μετά από δεκαετίες επίμονης στάσης των δικαστικών ενώσεων. Ακόμα όμως και αυτή η νομοθετική μεταβολή είναι διστακτική να εκχωρήσει τμήμα εξουσίας που οικειοποιείται η Κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Να μπει τέλος στη θεωρία των περιστρεφόμενων θυρών στον τρίτο πυλώνα εξουσίας»
Καίρια σημασία στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έδωσε ο κ. Σεβαστίδης για την τοποθέτηση σε δημόσια αξιώματα αφυπηρετούντων δικαστικών λειτουργών.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Άμεσα συνδέεται και το αίτημα για συνταγματική απαγόρευση ανάληψης δημόσιας θέσης από αφυπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς τουλάχιστον για διάστημα δύο ή τριών ετών μετά την αφυπηρέτηση. Ένα αίτημα του Δικαστικού Σώματος αρκετά προωθημένο και πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία, που ζητάει αυτοπεριορισμό για χάρη της ορθής λειτουργίας του πολιτεύματος. Μία δεκαετία πέρασε από τότε που για πρώτη φορά το υποβάλλαμε ως Ένωση με πολλές εναλλαγές υπουργών και κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να διορίζουν συνταξιούχους συναδέλφους σε διάφορες Αρχές και Επιτροπές. Εμείς λέμε να πάψει επιτέλους αυτή η πρακτική που εκθέτει την χώρα διεθνώς όπως προκύπτει από τις εκθέσεις της Greco. Ψηφίσατε κ Υπουργέ το ν. 5049/2023 για την σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, ο οποίος στο άρθρο 3 προβλέπει μεταξύ των προσόντων διορισμού του Προϊσταμένου, να είναι δικαστικός λειτουργός που έχει αφυπηρετήσει τουλάχιστον 2 έτη πριν την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης.
Αναμφίβολα θετική διάταξη που δικαιώνει τις θέσεις μας και τον αγώνα που κάναμε! Γιατί όμως έρχεται αποσπασματικά μόνο για την Δικαστική Αστυνομία; Εφόσον η Κυβέρνηση αναγνωρίζει έμμεσα πως ο διορισμός δικαστικών λειτουργών σε θέσεις διοικητικές αμέσως μετά την συνταξιοδότησή τους θέτει σε αμφισβήτηση μία δικαστική σταδιοδρομία δεκαετιών και δημιουργεί υποψίες στην κοινωνία για το κατά πόσο η θεωρία των περιστρεφόμενων θυρών αγγίζει και τον τρίτο πυλώνα εξουσίας, είναι χρέος της Πολιτείας να προστατέψει τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο θεσμικής κατοχύρωσης».
Τα όρια συνταξιοδότησης και η εθελούσια έξοδος για όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις
Το ζήτημα των ορίων συνταξιοδότησης έθιξε επίσης ο πρόεδρος της ΕνΔΕ. «Φτάνουν στ αυτιά μας όλο και συχνότερα μηνύματα πως τα όρια συνταξιοδότησης θα τεθούν σε νέα βάση σε σχέση με τα 67 έτη που ορίζει σήμερα το Σύνταγμα. Με επιχειρήματα υπέρ της ενεργούς γήρανσης του πληθυσμού, της αδυναμίας των ασφαλιστικών συστημάτων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, καλλιεργείται εδώ και καιρό στην Ευρώπη ο σχεδιασμός για παράταση του εργάσιμου βίου.
Παρουσιάζεται μάλιστα ως οικειοθελής επιλογή των εργαζομένων η δουλειά μέχρι τα 70 ή και 72 έτη, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό πως οι συντάξεις δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Η άρνηση της κυβέρνησης να εκτελέσει την αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεών μας κάτω από το 60% αναγκάζει όλο και περισσότερους να συνεχίσουν να εργάζονται ενώ οι φυσικές και πνευματικές τους αντοχές τους εγκαταλείπουν» σχολίασε.
Μίλησε και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου όπου προβλέπονταν η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου σε δικαστικούς λειτουργούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς που ανυπαίτια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, χωρίς ωστόσο να έχουν συμπληρώσει τα αναγκαία συντάξιμα χρόνια. Η ανυπαίτια αυτή αδυναμία επιβαρύνει τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και δημιουργεί καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων. Σε μια συνολική στόχευση της επιτάχυνσης του ρυθμού του παραγόμενου έργου και πλάι στα μέτρα που έχετε ήδη λάβει, επιβάλλεται πλέον όχι μόνο για λόγους κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων συνανθρώπων μας, αλλά και για λόγους πρακτικούς, να δώσετε την δυνατότητα εθελουσίας εξόδου με τις προϋποθέσεις και τους όρους που είχαν δοθεί και πριν από μία δεκαετία. Πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικά δίκαιο, που συνεπάγεται μικρή επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου αλλά θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης» υπογράμμισε.
Νέος Δικαστικός Χάρτης: «Οι υποθέσεις θα παρουσιάσουν σοβαρή καθυστέρηση στην εκδίκασή τους σε δεύτερο βαθμό»
Στις εκκρεμότητες που απορρέουν από το νέο Δικαστικό Χάρτη εστίασε επίσης ο κ. Σεβαστίδης, επισημαίνοντας τόσο το ζήτημα μετακινήσεων των δικαστικών λειτουργών σε περιφερειακές έδρες, όσο και αυτό της δυσαναλογίας δικαστών μεταξύ Πρωτοδικείων και Εφετείων.
«Οι πρωτοδίκες υποχρεώνονται πλέον να μεταβαίνουν σε παράλληλες και περιφερειακές έδρες δικαστηρίων, μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, σε καθημερινή βάση, μια πρακτική που δεν είναι ούτε εφικτή ούτε αναγκαία, όπως αναφέραμε και σε Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε. Το Υπουργείο ζητάει από δικαστικούς λειτουργούς να μεταβαίνουν και να διαμένουν σε περιφερειακό δικαστήριο μακριά από τον τόπο που υπηρετούν χωρίς να έχει φροντίσει να καταβάλλει τα έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους. Μας είχατε υποσχεθεί κ Υπουργέ ότι θα λύνονταν άμεσα με την λειτουργία ειδικής πλατφόρμας . Έχουν περάσει ήδη 3 μήνες από την έναρξη του δικαστικού έτους και το ζήτημα αυτό δεν έχει λυθεί. Η θέση της Ένωσης είναι πως μια τέτοια πρακτική που εγκαινιάζετε παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα διότι σε πολλές περιπτώσεις αποδυναμώνεται και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα το κεντρικό Πρωτοδικείο. Επίσης δεν είναι αναγκαία, διότι στις εξαιρετικές περιπτώσεις που παρουσιάζεται έκτακτη ανάγκη σε μια περιφερειακή έδρα, το ζήτημα μπορεί να λύνεται όπως συνέβαινε επί δεκαετίες σε αντίστοιχες περιπτώσεις με συνεννόηση της διοίκησης του πρωτοδικείου με τον αιτούντα διάδικο ή τον δικηγόρο» υποστήριξε.
«Η κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού και ωρών εργασίας κινείται αντίστροφα με τη λογική που ακολούθησε ο νομοθέτης κατά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και αναιρεί τις προσπάθειες επιτάχυνσης του δικαιοδοτικού έργου. Αντίθετα θεωρούμε ότι εφόσον υφίστανται περιφερειακές έδρες ο διευθύνων το πρωτοδικείο θα πρέπει να εξασφαλίζει την παρουσία προέδρου υπηρεσίας σε αυτές για την εκδίκαση προσωρινών διαταγών, διαταγών πληρωμής, η συχνότητα της οποίας θα εξαρτάται από τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιφερειακής έδρας αλλά και τις υπηρεσιακές δυνατότητες» πρόσθεσε.
Ειδική αναφορά έκανε και για τη δικαστηριακή ύλη που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν Πρωτοδικεία και Εφετεία. «Για τον ασφαλέστερο προσδιορισμό της αναμενόμενης αύξησης της ύλης του Εφετείου, προβήκαμε σε συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και σε συμπεράσματα για τις ανάγκες που θα προκύψουν σε ανθρώπινο δυναμικό και σας τα υποβάλαμε κ Υπουργέ. Ειδικότερα μετά τον διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού των Πρωτοδικών, ο αριθμός των παραγόμενων αποφάσεων στα Πρωτοδικεία θα αυξηθεί σημαντικά. Αν όμως παραμείνει ίδιος ο αριθμός των δευτεροβάθμιων δικαστών, οι υποθέσεις θα παρουσιάσουν σοβαρή καθυστέρηση στην εκδίκασή τους σε δεύτερο βαθμό. Θα παρατηρηθεί σύντομα το φαινόμενο να εκδίδονται ταχύτερα οι υποθέσεις σε πρώτο βαθμό και να έχουμε σύντμηση του χρόνου έκδοσης της οριστικής απόφασης, αλλά θα καθυστερεί η έκδοση της τελεσίδικης απόφασης» υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕνΔΕ παρευρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εκπρόσωποι Δικαστικών Ενώσεων, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καθώς και των δικαστικών υπαλλήλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κύκλωμα πολεοδόμων: Συνεχίζονται σήμερα οι απολογίες – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν Ι. Μπούγας: “Ναι” στη δημιουργία εργαλειοθήκης για την εναρμόνιση νομοθεσίας μεταξύ κρατών-μελών Γλυφάδα: Ταυτοποιήθηκε και ο δεύτερος νεκρός – Καταζητούνταν με διεθνές ένταλμα Τραγωδία στα Τέμπη: Στο υπ. Μεταφορών διευρύνεται ο κύκλος των διώξεων – Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως Γ. ΑδειλίνηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr