Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ο Καλογήρου «ξηλώνει» δεύτερο νομοθέτημα Κοντονή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Καλογήρου «ξηλώνει» δεύτερο νομοθέτημα Κοντονή

Κλείνει δεύτερο ανοιχτό μέτωπο της κυβέρνησης ο Μιχ. Καλογήρου. Μετά τους δικηγόρους, τη θέση των οποίων έκανε δεκτή για για απόσυρση του νομοσχεδίου σχετικά με τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε τρία , ρίχνει τα τείχη που είχαν υψωθεί και με τους δικαστές.

Ο νέος υπουργός ξηλώνοντας δεύτερο νομοθέτημα του προκατόχου του, για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση , ουσιαστικά κλείνει ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο αυτό της ανοιχτής σύγκρουσης που είχε επέλθει με τους δικαστές. Ο υπουργός αποφάσισε να αναστείλει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 την εφαρμογή της ψηφισμένης από τη Βουλή υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.

Ο υπουργός μετά τους δικηγόρους κλείνει και το μέτωπο με τους δικαστές που είχε ανοίξει ο προκάτοχός του

Άλλωστε το είχε προαναγγείλει στις κατ ιδίαν συναντήσεις του με τους αρμόδιους φορείς. Έτσι μετά το μέτωπο με τους δικηγόρους, το οποίο έκλεισε με την απόσυρση του νομοσχεδίου για την διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, τώρα κλείνει το μέτωπο και με τους δικαστές που είχαν βγει στα «κάγκελα» για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης ως στάδιο της ποινικής διαδικασίας. Η διάταξη αυτή πάντως είχε κριθεί αντισυνταγματική και από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Το υπουργείο αναφέρει:

«Κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2013/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015 (ΕΕL 106/24.4.2015) από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου, τροπολογία με την οποία αναστέλλεται μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2019 η έναρξη ισχύος του άρθρου 182 του ν. 4512/2018, το οποίο αφορά αποκλειστικά στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Η αναστολή αυτή επιβάλλεται κατόπιν της γνωμοδότησης 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Η προαιρετική διαμεσολάβηση του Ν.4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενεργεί με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ