Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Πως θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές οι κρατούμενοι  των φυλακών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές οι κρατούμενοι  των φυλακών

Οι προϋποθέσεις και ο τρόπος άσκησης  του εκλογικού δικαιώματος των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας κατά τις ευρωεκλογές της 26ης  Μαΐου 2019, καθορίστηκαν με κοινή απόφαση των υπουργών    Εσωτερικών  Αλέξανδρου Χαρίτση   και  Δικαιοσύνης  Μιχάλη Καλογήρου (υπ΄ αριθμ. 31335/2019 υπουργική απόφαση).

Κατ΄  αρχάς, κατά τη διάρκεια της ημέρας της ψηφοφορίας, οι υποψήφιοι των κομμάτων  ή οι αντιπρόσωποί τους ή οι αναπληρωτές τους, μπορούν να παρευρίσκονται στην αίθουσα ψηφοφορίας της κάθε φυλακής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκλογική νομοθεσία  (Π.Δ.  26/2012).

Σύμφωνα με την    υπουργική απόφαση, ο διευθυντής κάθε φυλακής θα επιλέξει  τον καταλληλότερο, κατά την κρίση του, χώρο εντός του καταστήματος κράτησης, στον οποίο  θα τοποθετηθούν οι κάλπες για τη  διεξαγωγή της ψηφοφορίας των εκλογέων – κρατουμένων.

Επίσης, πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών σε κάθε εκλογικό τμήμα φυλακής διορίζονται, κατά προτίμηση, εισαγγελικοί λειτουργοί και ως  μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα κληρωθούν  εκλογείς του Δήμου στα όρια του οποίου υπάγεται η κάθε φυλακή.

 Για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της τάξης στα καταστήματα κράτησης, όπου ψηφίζουν περισσότεροι από 30 κρατούμενοι, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, σε συνεργασία με τον διευθυντή της φυλακής, μπορεί να καταρτίσει την προηγούμενη της ημέρας της ψηφοφορίας πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι   κρατούμενοι θα χωρίζονται σε ομάδες, είτε κατά πτέρυγα της φυαλκής, είτε αλφαβητικά. Επίσης, μπορεί να καθορίζουν και το χρόνο προσέλευσης των εκλογέων-κρατουμένων  κάθε ομάδας.

Την ημέρα των εκλογών, οι κρατούμενοι θα προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα ένας – ένας και όχι κατά ομάδες, με τη συνοδεία σωφρονιστικού  υπαλλήλου έως την είσοδο του   εκλογικού τμήματος. Από εκεί και περά  οι κρατούμενοι εισέρχονται στο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία συνοδεία, ασκούν  το εκλογικό τους δικαίωμα. Εξερχόμενοι, επιστρέφουν στο χώρο κράτησής τους με τη συνοδεία και πάλι σωφρονιστικού  υπαλλήλου.

Οι κρατούμενοι πρέπει να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την  αστυνομική  τους ταυτότητα και εάν δεν έχουν, προσκομίζουν κάθε άλλο χρήσιμο και κατάλληλο, κατά την κρίση της εφορευτικής επιτροπής, αποδεικτικό της ταυτότητάς τους έγγραφο. Το έγγραφο αυτό μπορεί να δοθεί και από τον ατομικό τους φάκελο, ο οποίος τηρείται στο κατάστημα κράτησης με ευθύνη της γραμματείας της φυλακής και διαβιβάζεται υπηρεσιακά στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος.

Τέλος, για να πιστοποιηθεί ότι ο   κρατούμενος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, θα εκδοθεί βεβαίωση από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, η οποία όμως δεν θα χορηγηθεί στον κρατούμενο, αλλά στο διευθυντή της φυλακής προκειμένου  να την τοποθετήσει στον ατομικό  φάκελο του κάθε  κρατούμενου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ