Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

K. Τσιάρας: Ανοιχτή η συζήτηση να γίνει αυτοτελές αδίκημα η “γυναικοκτονία”

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ουσιαστικά ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση ακούει μεν αλλά δύσκολα θα κάνει πίσω για την διάταξη με την οποία μπορούν να πάνε φυλακή ακόμα και δράστες πλημμελημάτων με την οποία διαφωνούν κάθετα οι δικηγόροι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
K. Τσιάρας: Ανοιχτή η συζήτηση να γίνει αυτοτελές αδίκημα η “γυναικοκτονία” edd

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να τυποποιηθεί σε αυτοτελές αδίκημα η γυναικοκτονία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας θυμίζοντας ταυτόχρονα πως ήδη με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται μόνο με ισόβια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο “…οι γυναικοκτονίες βρίσκονται, όντως, σε έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε νομοθετικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αυστηροποιήσει το πλαίσιο ποινών, ώστε η αφαίρεση, ανεξαρτήτως φύλου, της ανθρώπινης ζωής με δόλο να τιμωρείται αποκλειστικά με τη μεγίστη των ποινών, την ισόβια κάθειρξη. Στον δημόσιο και τον επιστημονικό διάλογο, βεβαίως, η συζήτηση για την τυποποίηση του αδικήματος της γυναικοκτονίας παραμένει ανοιχτή. Αυτόν τον δημόσιο διάλογο παρακολουθεί η αρμόδια επιστημονική επιτροπή για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα”.

Τσιάρας γυναικοκτονία

eurokinissi

Δύσκολα

Από τη διατύπωση πάντως της απάντησης του Υπουργού για ένα ακόμα ακανθώδες θέμα της επικαιρότητας, φαίνεται πως η κυβέρνηση δύσκολα θα υποχωρήσει στο θέμα της μη αναστολής των ποινών που επιβάλλονται σε πλημμελήματα κατά της δημόσιας ασφάλειας, όταν οι δράστες λειτουργούν ως “συμμορία”. Στη διάταξη αντιδρούν αναφανδόν οι δικηγόροι με παρατεταμένη αποχή από τις δίκες για υποθέσεις “εγκληματικής οργάνωσης”, αλλά ο υπουργός απαντά: “Γνωρίζετε πολύ καλά τη διαμορφωμένη πεποίθηση των πολιτών πως «η Αστυνομία συλλαμβάνει τους δράστες και η Δικαιοσύνη τούς αφήνει ελεύθερους». Μια άποψη βαθιά προσβλητική και απαξιωτική όχι μόνο για το δικαστικό μας σύστημα, αλλά και για την ικανότητα της Πολιτείας μας να επιβάλλει την τάξη, να τιμωρεί δράστες που παραβαίνουν τον νόμο και να υπερασπίζεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Συμμερίζομαι πολλές από τις ανησυχίες του νομικού κόσμου και είμαι, ειλικρινά, ανοιχτός σε προτάσεις για νομοθετικές βελτιώσεις. Όμως, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να αποφασίσουμε, όλοι μαζί, ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους πολίτες και τις περιουσίες τους”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ