Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Κ. Τσιάρας: Δεν καταργείται η προφορική διαδικασία στα δικαστήρια – Έκτακτο μέτρο και μόνο με τη συναίνεση των διαδίκων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Δεν καταργείται η προφορική διαδικασία στα δικαστήρια – Έκτακτο μέτρο και μόνο με τη συναίνεση των διαδίκων

Απολύτως έκτακτο μέτρο που θα ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου και μόνο με τη συναίνεση των διαδίκων, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, την επέκταση της έγγραφης διαδικασίας και στις ειδικές διαδικασίες των δικαστηρίων. Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται καμία κατάργηση της προφορικής διαδικασίας (δηλαδή με παρουσία δικηγόρων και διαδίκων) αλλά πρόκειται για έκτακτο μέτρο που έχει ως στόχο την προστασία των εργαζομένων στο χώρο των δικαστηρίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “…εκφράσατε την ανησυχία για την κατάργηση προφορικής διαδικασίας στις ειδικές διαδικασίες. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αν δεν υπάρξει συναίνεση των διαδίκων. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Κι αυτό είπαμε ότι ούτως ή άλλως θα ισχύει μόνο μέχρι τις 31/8/2020 και αν φυσικά συμφωνούν και οι δύο πλευρές, άλλως δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο. Όμως δεν μπορεί από τη μία πλευρά να ζητάμε να προστατέψουμε τους εργαζόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης και από την άλλη πλευρά να ζητάμε οι διαδικασίες να επανέλθουν όπως πριν”.

Επίσης ο υπουργός απαντώντας για το θέμα της συνεννόησης με τους θεσμικούς φορείς σχετικά με το άνοιγμα των δικαστηρίων είπε: “Όντως αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα υποθηκοφυλακεία από τις 28/4. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά για πείτε μου πού βρίσκεται ο αιφνιδιασμός, όταν από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος εγώ ο ίδιος προσωπικά σε επαναλαμβανόμενες δημόσιες παρουσίες μου τόνιζα ότι μετά την Κυριακή του Θωμά θα εκκινήσει η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων.

Πού βρίσκεται ο αιφνιδιασμός, όταν εγώ ο ίδιος προσωπικά, μαζί με τον Γραμματέα του Υπουργείου που βρίσκεται εδώ, ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων τη Μεγάλη Δευτέρα για αυτή μας την πρόθεση; Πού βρίσκεται ο αιφνιδιασμός, όταν ενημέρωσα προσωπικά όλους τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων για τη συγκεκριμένη πρόθεση της Κυβέρνησης;

Πού βρίσκεται ο αιφνιδιασμός, όταν ενημερώσαμε συγκεκριμένα όλους τους προϊσταμένους των υποθηκοφυλακείων, και των έμμισθων και των άμισθων; Πού βρίσκεται ο αιφνιδιασμός, όταν ενημερώσαμε τους δικαστικούς υπαλλήλους γι’ αυτήν μας την πρόθεση;”.

Ακόμα για το σχέδιο επαναλειτουργίας της δικαιοσύνης απάντησε ότι: “Μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων με τις αντίστοιχες λειτουργίες του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου, αντιλαμβάνεστε –νομίζω ότι είναι γνωστό- ότι από μεθαύριο, από τις 6 Μαΐου επανέρχεται σε έναν μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στη διοικητική δικαιοσύνη. Το έχουμε, όμως, προβλέψει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι δικηγόροι θα πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να εμφανιστούν στο ακροατήριο, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους ανθρώπους που εν πάση περιπτώσει εμπλέκονται σ’ αυτήν τη διαδικασία. Βεβαίως, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι προβλέφθηκε, όπως σας είπα νωρίτερα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης των διαδίκων, καθώς και η παράταση των προθεσμιών για τη νομιμοποίηση, την υποβολή υπομνημάτων.

Όλα αυτά δημιουργούν μια βασική συνθήκη ασφάλειας, μιας και πλέον όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περάσουμε, έστω και κάτω από αυτές τις περίεργες και ιδιαίτερες συνθήκες, στην ηλεκτρονική εποχή, στην ψηφιακή εποχή και για τη δικαιοσύνη”.

Τέλος ο Κώστας Τσιάρας για την ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης επανέλαβε:

“Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, υποστήριξα όλο το σχεδιασμό που αφορούσε στην ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης και μάλιστα είχαμε προωθήσει και τη δεύτερη φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, αλλά και όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούσαν στην ψηφιακή απομαγνητοφώνηση, στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα διοικητικά δικαστήρια και σε διαδικασίες οι οποίες προφανώς ωθούσαν την ίδια τη διαδικασία της δικαιοσύνης σε μία άλλη εποχή, σε μία πιο εξελιγμένη εποχή.

Από εκεί και πέρα αυτό που θα ήθελα να γνωρίζετε είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υλοποιήσει τη δυνατότητα συνεδρίασης συλλογικών οργάνων των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τηλεδιάσκεψη, μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης epresence.gov.gr. Έχει παράσχει τη δυνατότητα τηλεργασίας μέσω υπηρεσίας ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης για τους υπαλλήλους χρήστες των εφαρμογών του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, από την ΟΔΕ του έργου μέσω των υποδομών του έργου.

Η ίδια διαδικασία δίνεται ως δυνατότητα και για τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας μέσω υπηρεσίας απομακρυσμένης πρόσβασης σε όλους τους δημόσιους φορείς, που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, με μηδενικό κόστος για τους προσεχείς τρεις μήνες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Και βεβαίως, το πλέον σημαντικό, είναι ότι μέσω της δικτυακής πύλης του έργου ΟΣΔΔΥ-ΠΠ της πρώτης φάσης, η οποία βεβαίως αφορά στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια Αθηνών- Πειραιώς- Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, καθώς και στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, παρέχεται σε πολίτες και δικηγόρους, μέσω της ψηφιακής πύλης του έργου και χρησιμοποιώντας τα προσωπικά διαπιστευτήρια του Taxisnet, η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης για την έκδοση πιστοποιητικών από τα Ειρηνοδικεία του έργου, το Πρωτοδικείο Πειραιά και το Εφετείο Πειραιά.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει επίσης τη δυνατότητα σε πολίτες και δικηγόρους να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά για τα οποία έχουν καταθέσει ηλεκτρονική αίτηση, μέσω της παραπάνω διαδικτυακής πύλης και βεβαίως να σας πω ότι η παραπάνω δυνατότητα αφορά τουλάχιστον το σύνολο των πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων της πρώτης φάσης των ΟΣΔΔΥ-ΠΠ και αφορά πιστοποιητικά περί μη δημοσίευσης ή μη διαθήκης, περί μη αποποίησης κληρονομιάς, περί μη προσβολής- αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος, ενώ πιστεύουμε ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα έχουμε την έκδοση ΚΥΑ, με την οποία περίπου ογδόντα πιστοποιητικά, που εκδίδουν οι δικαστικές αρχές, θα μπορούν οι πολίτες να τα ζητούν μέσα των ΚΕΠ”.

“Εκφράστηκε η ανησυχία για την κατάργηση προφορικής διαδικασίας στις ειδικές διαδικασίες. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αν δεν υπάρξει συναίνεση των διαδίκων. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Κι αυτό είπαμε ότι ούτως ή άλλως θα ισχύει μόνο μέχρι τις 31/8/2020 και αν φυσικά συμφωνούν και οι δύο πλευρές, άλλως δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο. Όμως δεν μπορεί από τη μία πλευρά να ζητάμε να προστατέψουμε τους εργαζόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης και από την άλλη πλευρά να ζητάμε οι διαδικασίες να επανέλθουν όπως πριν”, ανήρτησε ο υπουργός Δικαιοσύνσης στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ