Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός SOS: Έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα στα δικαστήρια – Τι προβλέπεται

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κορονοϊός SOS: Έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα στα δικαστήρια – Τι προβλέπεται

 

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχουν τεθεί οι αρμόδιες αρχές για την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων και την αποτροπή ενδεχόμενου αναστολής της λόγω του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην τρέχουσα συγκυρία τα Δικαστήρια, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς τα υπόλοιπα δικαστήρια -με εξαίρεση τα ακροατήρια του Εφετείου- λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα συνωστισμού.

Από την πλευρά του δικηγορικού σώματος τέθηκαν ενδεικτικά:

– Το πρόβλημα της ανεπαρκούς εξυπηρέτησης των συναδέλφων στην καθημερινή επαφή τους με τις γραμματείς των δικαστηρίων

– Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη ηλεκτρονική λήψη αντιγράφων αποφάσεων, προτάσεων και πρακτικών καθώς και ορισμένων πιστοποιητικών (ιδίως κληρονομικών, σωματείων και τελεσιδικίας)

– Το πρόβλημα συνωστισμού ιδίως στα Κτήρια 2, 4, 5, και 13, και στη διαδικασία αυτοφώρων στην πρ. Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο αρχείο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

– Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού στις δικαστικές γραμματείες και η ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών.

– Η λειτουργία της εταιρίας φύλαξης, για την τήρηση των ελαχίστων αποστάσεων και των μέτρων προστασίας από τον COVID -19, ενόψει της επικείμενης λήξης της σύμβασης στις 30.9.

Τι συμφωνήθηκε – οι προτάσεις για τα νέα μέτρα

Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε να κατατεθούν προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης προς το υπουργείο από τους φορείς, ώστε να ληφθούν αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δικαστηρίων και να αποφευχθούν δυσλειτουργίες λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ad hoc Επιτροπής COVID-19, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης (Υπουργείου, δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών γραμματέων) που θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση, με ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έργο της Επιτροπής θα είναι να επιλαμβάνεται άμεσα όλων των ζητημάτων που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης από πλευράς δικηγόρων τέθηκαν και κάποιες άλλες συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

– Η επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε όλα τα ένδικα βοηθήματα και μέσα και σε όλες τις διαδικασίες

– Η άμεση λήψη μέτρων για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της ροής μήνυσης

– Η δυνατότητα κατάθεσης και λήψης των σχετικών μέσω ψηφιακού μέσου αποθήκευσης (CD ή USB).

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά του Υπουργείου, πέραν του Υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας Πάνος Αλεξανδρής και η Υπηρεσιακή Γραμματέας Βίκυ Γιαβή, η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ (ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Θέμης Σοφός, η Σύμβουλος Ταμίας, Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, και οι Σύμβουλοι Δημήτρης Αναστασόπουλος και Φώτης Κωτσής), ενώ ακόμη συμμετείχαν οι Διοικήσεις του Εφετείου, του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αθηνών, της Εισαγγελίας Εφετών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς και εκπρόσωποι του ΟΔΥΕ και του ΣΔΥΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ