Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Δικαστικός χάρτης: Οι δικαστές “μπλοκάρουν” τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Ειρηνοδικών το καλοκαίρι

“Η μεγάλη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, που αλλάζει το υπηρεσιακό καθεστώς των Ειρηνοδικών πρέπει να υλοποιηθεί υπό συνθήκες που αρμόζουν στο θεσμό της Δικαιοσύνης και στους Λειτουργούς αυτής”, λέει σε επιστολή η ΕνΔΕ στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικός χάρτης: Οι δικαστές “μπλοκάρουν”  τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Ειρηνοδικών το καλοκαίρι Eurokinissi

Τα σημεία αιχμής ενόψει της έκδοσης υπουργικής απόφασης σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για Ειρηνοδίκες, που προβλέπει ο νέος Δικαστικός Χάρτης επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα.

«Οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες είναι Δικαστικοί Λειτουργοί και όχι νεοεισερχόμενοι στο Δικαστικό Σώμα συνάδελφοι και συνεπώς ασκούσαν και εξακολουθούν να ασκούν ανελλιπώς τα καθήκοντά τους, με συνέπεια την χρέωση μεγάλου αριθμού υποθέσεων επί των οποίων η επεξεργασία και η έκδοση αποφάσεων λαμβάνει χώρα κυρίως το θέρος, καθώς η λειτουργία στα Δικαστήρια της χώρας των θερινών τμημάτων, επιτρέπει στους Δικαστικούς Λειτουργούς να περαιώνουν τις υποθέσεις, το λοιπό χρονικό διάστημα, απερίσπαστοι από τα πολλαπλά καθήκοντα με τα οποία επιφορτίζονται κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους» αναφέρει η ΕνΔΕ.

Και προσθέτει: «Η άνω επισήμανση καθίσταται αναγκαία λόγω της έντονης φημολογίας περί οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια του θέρους, την οποία (φημολογία) δεν υιοθετούμε, καθότι αντιβαίνει στον άνω νόμο».

Επισημαίνοντας πως «η μεγάλη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, που αλλάζει το υπηρεσιακό καθεστώς των Ειρηνοδικών πρέπει να υλοποιηθεί υπό συνθήκες που αρμόζουν στο θεσμό της Δικαιοσύνης και στους Λειτουργούς αυτής» η Ένωση καταθέτει τρεις προτάσεις.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειρηνοδικών: Τι προτείνει η ΕνΔΕ

Στην επιστολή της η ΕνΔΕ προτείνει ενόψει της έκδοσης σχετικής υπουργικής απόφασης για τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα εξής:

1) η διεξαγωγή των επιμορφωτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις άνω διατάξεις, να εκκινήσει από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Η τυχόν διεξαγωγή αυτών, κατά τους θερινούς μήνες, αντιβαίνει στο άρθρο 76 παρ. 2 του ν. 5108/2024 ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει δυσχέρειες στη λειτουργία των Δικαστηρίων, που ήδη έχουν συστήσει τα θερινά τμήματα και θα ανατρέψει τον προγραμματισμό των συναδέλφων Ειρηνοδικών.

2) Τα επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία θα οργανωθούν από την ΕΣΔΙ, πρέπει να πραγματοποιηθούν στις κατά τόπους Εφετειακές Περιφέρειες με τη φυσική παρουσία των συναδέλφων αλλά και με τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης, ήτοι υβριδική διοργάνωση αυτών, με δεδομένο ότι η ΕΣΔΙ έχει ήδη προβεί στη διοργάνωση τέτοιων προγραμμάτων και διαθέτει την τεχνογνωσία και με δεδομένο, επίσης, ότι η φυσική παρουσία των νυν υπηρετούντων Ειρηνοδικών, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, στην έδρα της ΕΣΔΙ αλλά και στις έδρες των Εφετείων καθίσταται αδύνατη, καθότι σε κάθε Περιφέρεια Εφετείου υπάγονται πλείστα Πρωτοδικεία, κάποια εκ των οποίων αρκετά απομακρυσμένα από την έδρα των, κατά τόπους, Εφετείων αλλά και λόγω των υπηρεσιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων των συναδέλφων οι οποίες δεν πρέπει είναι αδύνατον να ανατραπούν.

3) Κατά το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής των επιμορφωτικών προγραμμάτων, οι νυν υπηρετούντες Ειρηνοδίκες, πρέπει να απαλλάσσονται πλήρως από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, καθότι η υποχρεωτική παρακολούθηση αυτών δεν μπορεί να συνδυασθεί με την άσκηση των καθηκόντων. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει την ολοκλήρωση αυτών σε βάθος διετίας επιτρέπει τη διαδοχική εκπαίδευση και συνεπώς δεν δυσχεραίνεται η κανονική λειτουργία των δικαστικών σχηματισμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ