Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024

Roadmap μεταρρυθμίσεων: Justice Statistics και Fast track οικονομικά δικαστήρια – Ποιες υποθέσεις θα δικάζονται κατά προτεραιότητα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Roadmap μεταρρυθμίσεων: Justice Statistics και Fast track οικονομικά δικαστήρια – Ποιες υποθέσεις θα δικάζονται κατά προτεραιότητα

Έναν οδικό χάρτη ψηφιακής ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τη Δικαιοσύνη περιγράφει νομοσχέδιο που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Σε αυτό, πέραν των ειδικών τμημάτων fast track εκδίκασης έξι κατηγοριών οικονομικών υποθέσεων (για τον πρώτο βαθμό που υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις) περιλαμβάνεται το νέο project της JustStat (Justice Statistics) που έθεσε ο Κ. Τσιάρας και οι συνεργάτες του- σε προτεραιότητα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας

Ουσιαστικά, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» πρόκειται για τη σύσταση μιας σύγχρονης υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στην πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το project περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός DataWarehouse για τη Δικαιοσύνη, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στα δύο ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για τη διοικητική και την πολιτική δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥ-ΔΔ και ΟΣΔΔΥ-ΠΠ αντίστοιχα) και τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε κάποιο πληροφοριακό σύστημα.

Απώτερος σκοπός της νέας, data driven υπηρεσίας, είναι να αποτυπώνονται με σαφήνεια και σε πραγματικό χρόνο όλες οι αδυναμίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Γιατί δικαστήρια εξπρές

Παράλληλα τα ειδικά τμήματα που θα λειτουργούν κυρίως στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας , με απόφαση των επικεφαλής, θα έχουν ένα στόχο: Να δικάζονται σε χρόνους που θα καθιστούν τη χώρα «κανονική» για τους επενδυτές, δηλαδή να «καταργηθεί» ένας εκ των βασικών ανασταλτικών παραγόντων για την προσέλκυση επενδύσεων: Ο απέραντος χρόνος που χρειαζόταν για να επιλυθεί μια διαφορά ( να εκδικαστεί μια προσφυγή για μια επένδυση δηλαδή) στη χώρα μας. Ο στόχος άλλωστε είναι να τεθεί σε λειτουργία κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να κινηθεί η οικονομία μετά την πανδημία.

6 τομείς

Το μέτρο είχε ουσιαστικά τεθεί σε σχεδιασμό από καλοκαίρι αλλά πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του με την κατ’ εξαίρεση εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων (αφορά έξι κατηγορίες) οικονομικού ενδιαφέροντος, με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων στα πολιτικά και στα διοικητικά δικαστήρια.

Δηλαδή για υποθέσεις:

ανταγωνισμού

τηλεπικοινωνιών

ενέργειας

προστασίας προσωπικών δεδομένων

υποθέσεις διασυνοριακού ενδιαφέροντος

εμπορικές και οικονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν στοιχεία αλλοδαπότητας.

450 μέρες

Άλλωστε τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματικότητα της χώρας μας είναι αποκαλυπτικά, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χώρα μας από το 2015 ως το 2017 . Αλλά ακόμα και τα τελευταία στοιχεία του 2010 υποδεικνύουν την ανάγκη σύστασης των ειδικών τμημάτων για την ταχύτερη επίλυση των αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων διαφορών, καθώς στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσο όρο περισσότερες από 450 ημέρες για την εκδίκαση των εν λόγω διαφορών σε πρώτο βαθμό, όταν για τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ ο αντίστοιχος χρόνος περιοριζόταν κατά μέσο όρο στις 150 ημέρες .

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ