Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Τελικά ποιος πρότεινε την -προσωρινή- κατάργηση της προφορικής διαδικασίας;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τελικά ποιος πρότεινε την -προσωρινή- κατάργηση της προφορικής διαδικασίας;

Αντιδράσεις μεταξύ των δικηγόρων και σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, προκάλεσε το θέμα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, κυρίως σε ότι αφορά την προσωρινή κατάργηση της προφορικής διαδικασίας σε ειδικές διαδικασίες, με τη συναίνεση των δυο πλευρών και μόνο μέχρι τις 31/8.

Πρόκειται δηλαδή για τις περίφημες δίκες χωρίς διαδίκους αλλά και χωρίς δικηγόρους, με την υποβολή εγγράφων, κάτι το οποίο κρίθηκε αναγκαίο ως προσωρινό μέτρο για την προστασία στων εργαζομένων στα δικαστήρια.

Ο προεδρος του ΔΣΑ ανήρτησε μάλιστα σχετική αναφορά στο facebook με το περιεχόμενο των αποφάσεων της Συντονιστικής που εκφράζει «.. την αντίθεσή της με την έστω και προσωρινή -ως ελέχθη- κατάργηση της προφορικότητας στις Ειδικές Διαδικασίες…».

Ποιος το πρότεινε;

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες την συγκεκριμένη επιστημονικά τεκμηριωμένη, όπως αναφέρουν νομικές πηγές, πρόταση, υπέβαλλε ο καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας, Κώστας Καλαβρός, ο οποίος αποτελούσε πρόταση του ΔΣΑ για τη συμμετοχή στην αρμόδια Επιτροπή για το δικονομικό σχέδιο επαναφοράς των δικών χωρίς μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εκφραστούν αντιρρήσεις (για την πρόταση στην τελική μορφή της) . Πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από το σύνολο της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές Σπύρος Τσαντίνης και Παν. Γιαννόπουλος.

Αντίδραση

Όμως οι δικηγόροι αντέδρασαν και αναφέρουν:

«…Σας ενημερώνουμε ότι ενώ ήδη από το πρωί έχουμε στείλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο γνωστοποίησης των ονομάτων των συναδέλφων Προέδρων(που μετά από απόφαση της τελευταίας Ολομέλειας και σύμφωνη-τότε θέση του Υπουργού),θα μας εκπροσωπούσαν στις Επιτροπές, που θα συγκροτούσε το Υπουργείο για την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων το απόγευμα πληροφορηθήκαμε τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα (!)

Άμεσα συνεκλήθη εκτάκτως η ΣΕ της Ολομέλειας μέσω Τ/Δ, και αποφάσισε:

1) Να αποστείλει αύριο το πρωί κιόλας νέο έγγραφο,με το οποίο να εκφράζει την αντίθεσή της με την έστω και προσωρινή-ως ελέχθη- κατάργηση της προφορικότητας στις Ειδικές Διαδικασίες

2) Να ζητήσει την ικανή παράταση της αναστολής των προθεσμιών κατάθεσης νέων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων απο την ημέρα επαναλειτουργίας των Γραμματειών

3) Την παράταση των προθεσμιών κατάθεσης προτάσεων και φακέλων στη νεα Τακτική Διαδικασία

4) Τον προσδιορισμό των ματαιωθεισών υποθέσεων με ευθύνη των Γραμματειών των Δικαστηρίων

5) Την άμεση προώθηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης όλων των ενδίκων μέσων και βοηθημάτων στα Δικαστήρια του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ

6) Την άμεση συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Δικαιοσύνης με ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συζήτηση όλων των κρίσιμων θεμάτων και λεπτομερειών (δικονομικών και ουσιαστικών)που αφορούν στην επαναλειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, διαγγέλματα και «έκτακτα ανακοινωθέντα» Συλλειτουργός δεν είναι έννοια διακηρυκτική,αλλά θεσμική-νομική υποχρέωση για την συντεταγμένη Πολιτεία…».

Συνάντηση

Πάντως αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση στον ΔΣΑ μεταξύ των μελών της Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν πλέον και τα 6 μέλη της Ολομέλειας των προέδρων που προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να διαμορφωθεί η έκδοση της νέας ΚΥΑ η οποία θα συγκεκριμενοποιεί τα νέα δεδομένα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ