Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025

Υφ. Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα ζητά ισορροπία δικαιωμάτων – ασφάλειας στο Μεταναστευτικό – Στηρίζει σθεναρά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τι είπε ο Ι. Μπούγας στην Άτυπη Σύνοδο Υπ. Δικαιοσύνης Κρατών - Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο Συμβούλιο Υπ. Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υφ. Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα ζητά ισορροπία δικαιωμάτων – ασφάλειας στο Μεταναστευτικό – Στηρίζει σθεναρά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

“Η χώρα μου είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στον αναγκαίο διάλογο εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά τη μετανάστευση, με στόχο τη διασφάλιση της σωστής ισορροπίας μεταξύ ενισχυμένης προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της εθνικής ασφάλειας. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν ισχυρές βάσεις για να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον” υπογράμμισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας κατά τη διάρκεια της σημερινής  παρέμβασης του στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης Κρατών-Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Το θέμα που απασχόλησε την Σύνοδο ήταν η “Σχέση Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και εθνικών μέτρων ελέγχου μεταναστευτικών ροών” ένα ζήτημα που είναι  από τα πλέον ακανθώδη  στους κόλπους της  Ε.Ε..

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζοντας την παρέμβαση του δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, αλλά και την αναγκαία υπενθύμιση για απρόσκοπτη συνέχεια αυτής της προσπάθειας “Πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες ενός καλύτερου κόσμου για να αποθαρρυνθούμε. Και, τελικά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι για όσους έχουν ηγετικούς ρόλους στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελπίδα δεν είναι επιλογή, είναι καθήκον. Ιδιαίτερα όταν πρέπει να γεφυρώσουμε το παρελθόν με το παρόν προς όφελος του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος”.

Ο κ. Μπούγας επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας έχει δεσμευτεί σθεναρά στο σύστημα της Σύμβασης.  Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο κ. Μπούγας τόνισε ότι “αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής νομικής δημόσιας τάξης. Στο πνεύμα αυτό, επαναβεβαιώνουμε τη βαθιά προσκόλλησή μας στην ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την αμεροληψία του Δικαστηρίου, καθώς και στη νομολογία του. Η τήρηση των τελικών του αποφάσεων αποτελεί τη βάση των συλλογικών μας προσπαθειών, καθώς και την κύρια υποχρέωσή μας ως συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης”.

Την Τρίτη 09/12/25  ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης συμμετείχε και στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για το  τελευταίο Συμβούλιο υπό την προεδρία της Δανίας όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται στην απλουστευμένη εφαρμογή του κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων, στον  επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με έμφαση σε ζητήματα για καταπολέμηση της ατιμωρησίας, της παράνομης εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Μπούγας αναφορικά με το θέμα της έκδοσης από τρίτες χώρες στη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος παρατήρησε ότι  κατά τα έτη 2024-2025, έχει σημειωθεί πρόοδος σε υποθέσεις έκδοσης από τρίτες χώρες προς την Ελλάδα αναφέροντας ενδεικτικά Ελβετία, Β. Μακεδονία, Κόσσοβο κ.ά. “Σε τούτο συνέβαλαν οι απευθείας άτυπες επαφές που διενεργήθηκαν μεταξύ των ελληνικών σημείων επαφής και σημείων επαφής του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου (EJN). Μέσω αυτών, αποσαφηνίστηκαν τα ασαφή σημεία των σχετικών διαδικασιών και η προετοιμασία πλήρων αιτημάτων έκδοσης” επισήμανε ο κ. Μπούγας συμπληρώνοντας όμως ότι “προβληματική συνεχίζει να καταγράφεται η κατάσταση των υποθέσεων έκδοσης, συγκεκριμένων “high profile” προσώπων, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι αρχές των Η.Α.Ε.  προσχηματικά, παρελκυστικά και χωρίς νομικό έρεισμα, παρά την απευθείας επικοινωνία με αυτές (videoconferences κ.λπ.), αρνούνται την ικανοποίηση των αιτημάτων έκδοσης των ελληνικών αρχών, επιτρέποντας στους εκζητούμενους να συνεχίζουν ακώλυτα τη διεθνή, οργανωμένη εγκληματική τους δράση”.

Περιγράφοντας, μάλιστα, τη διαδικασία επισήμανε τα αναγκαία βήματα για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες “Θα πρέπει αρχικά να εντοπιστούν οι τρίτες χώρες προτεραιότητας, όσες δηλαδή έχουν στόχους υψηλής αξίας (high value targets) και κενά στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Στη συνέχεια, με τη συνδρομή  του Συμβουλίου της Ευρώπης, χρειάζεται να προωθηθεί η προσχώρηση των τρίτων κρατών στις συμβάσεις περί έκδοσης και αμοιβαίας νομικής συνδρομής και στα πρωτόκολλά τους. Τέλος, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η στενή συνεργασία Επιτροπής-Eurojust-ΕJN-Europol-EPPO, να εξαπλωθεί η χρήση των ενημερωτικών πακέτων (briefing packages) και να  επεκταθούν τόσο οι ειδικοί διάλογοι «Team Europe», όσο και οι επί τόπου συναντήσεις (meetings on the spot) μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και των αξιωματούχων των κρατών μελών και των τρίτων χωρών”.

Ξεχωριστή ενότητα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων αποτέλεσε “Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: αγώνας κατά της ατιμωρησίας”. Ο κ. Ιωάννης Μπούγας, αφού υπενθύμισε πως η Ελλάδα παρακολούθησε στενά και συμμετείχε ενεργά στην επεξεργασία του υποδείγματος Συμφωνίας Συνεργασίας με το υπό σύσταση Ειδικό Δικαστήριο για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα “ως υπέρμαχος της μάχης κατά της ατιμωρησίας για τα πλέον ειδεχθή διεθνή εγκλήματα, στηρίζει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Δ.Π.Δ) από συστάσεώς του και, κατ’ επέκταση, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις έρευνες του Δ.Π.Δ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία”. Καταλήγοντας δε εξέφρασε εκ μέρους της χώρας μας τη βαθιά ανησυχία της για τις επιθέσεις και τις απειλές που στρέφονται κατά του Δ.Π.Δ και τα καταναγκαστικά μέτρα σε βάρος των αξιωματούχων του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ