Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Τι απαντούν εισαγγελικές πηγές στον Π. Αθανασίου για την υπόθεση Σάλλα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι απαντούν εισαγγελικές πηγές στον Π. Αθανασίου για την υπόθεση Σάλλα

Προφανώς υπάρχει και ο αντίλογος στις αναφορές των λειτουργών της Θέμιδας ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής όπου καλούνται να καταθέσουν ως μάρτυρες. Στους πρόσφατους ισχυρισμούς, ενώπιον της προανακριτικής, του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου περί προσπάθειας το 2016, να καθυστερήσει η εισαγγελική έρευνα για τον μεγαλοτραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, ώστε να μην απαγγελθούν οι σε βάρος του διώξεις, εισαγγελικές πηγές υπογραμμίζουν, πως «η σχετική δικογραφία αν και ήταν περαιωμένη εκκρεμούσε στα συρτάρια της Οικονομικής Εισαγγελίας από τα τέλη του 2016 προς υποβολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών». Σύμφωνα με τις ίδιες εισαγγελικές πηγές, ύστερα από σχεδόν τέσσερις μήνες, η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε μόλις « λίγες ημέρες πριν το Πάσχα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών (Μεγάλη Τετάρτη), χρεώθηκε αμέσως στον εισαγγελέα κ. Παππά , ο οποίος έφυγε για τις διακοπές του Πάσχα και αμέσως μετά, την Πέμπτη , μόλις επέστρεψε ,άσκησε τη δίωξη αφού μελέτησε ως όφειλε την ογκωδέστατη δικογραφία».

Στην κατάθεση του στη Βουλή, ο Παναγιώτης Αθανασίου έκανε λόγο για ειδικό ενδιαφέρον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε κάποιες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων, της Τράπεζας Πειραιώς και του Μιχάλη Σάλλα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι του είχε ζητήσει τηλεφωνικά να κρατήσει την υπόθεση και να μην ασκήσει δίωξη σε κανένα τραπεζικό στέλεχος. Ειδικότερα ο κ. Αθανασίου είπε ότι ο πρώην υπουργός του ζητούσε τότε να καθυστερήσει τη δικογραφία και όταν εκείνος την έδιωξε με παραγγελία δίωξης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είπε «Που να βρω τώρα το Ζαγοραίο να την κρατήσει?» Και μετά τον ρώτησαν τα μέλη της προανακριτικής τι έγινε ? «Δεν ξέρω απάντησε».

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε τη δίωξη πάραυτα, εντός 7 ημερών και μάλιστα σημειώνουν ότι η είδηση της δίωξης είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο» πριν την άσκησή της, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Παρασκευή.

Οι ίδιες πάντως πηγές, σχολιάζουν και τις αναφορές του κ. Αθανασίου και στο θέμα της της λήψης στοιχείων από τον Ερβέ Φαλτσιανί στο Παρίσι, τον Σεπτέμβριο του 2015, σημειώνοντας ότι από καμία διάταξη της δικονομίας δεν απαγορεύεται η λήψη κατάθεσης από υπόδικο, κατηγορούμενο ή κατάδικο, όπως η κατάθεση Φαλτσιανί, που εκκρεμούν εντάλματα εναντίον του από τους Ελβετούς, άσχετα με την ελληνική Δικαιοσύνη και την ερευνώμενη τότε υπόθεση των εισαγγελέων, που αφορούσε την ύπαρξη ή μη εγκληματικής οργάνωσης που έστελνε κεφάλαια στο εξωτερικό, και όχι φοροδιαφυγής που είναι αρμοδιότητα του οικονομικού εισαγγελέα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «αν τα στοιχεία αυτά, όπως υποστηρίζει ο κ. Αθανασίου, είναι παράνομα, γιατί τότε μόλις οι εισαγγελείς επέστρεψαν από το Παρίσι, τους ζήτησε και του εστάλησαν όλα τα στοιχεία που τους είχε παραδώσει ο Φαλτσιανή;» Παράλληλα, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, έναν μήνα αργότερα, Ελβετίδα μάρτυρας δίνει κατάθεση για το ίδιο αντικείμενο και ο επικεφαλής, τότε, της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου, στέλνει τα στοιχεία αυτά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αφού εν τοις πράγμασι ήταν αρμοδιότητά της, διαφορετικά ο ίδιος θα έπρεπε να είχε σχηματίσει δικογραφία και να τους την είχε στείλει με αίτημα να συσχετισθεί με τη δική τους έρευνα.

Μάλιστα, αντικρούουν και τα περί «ομάδας» που υποστήριξε με το γεγονός ότι μετά το επίμαχο ταξίδι των εισαγγελέων στο Παρίσι ο Παναγιώτης Αθανασίου με έγγραφό του ζήτησε τους τρεις εισαγγελείς που συμμετείχαν στο κλιμάκιο αυτό και τους έκανε συνεργάτες του, μέχρι την αποχώρησή του από το οικονομικό έγκλημα. Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Αθανασίου, τους έστειλε άλλες δύο φορές στο Παρίσι για να πάρουν κατάθεση αλλά και στη στοιχεία που είχε στη διάθεση του ο Ερβέ Φαλτσιανί.” Οι ίδιες πηγές στο δια ταύτα παραπέμπουν στους Γάλλους οι οποίοι με τα στοιχεία που πήραν από το Φαλτσιανί, ανάγκασαν τους φορολογούμενους να επιστρέψουν 2,6 δισ. στο δημόσιο κορβανά, καθώς και οι Γερμανοί που επίσης αξιοποίησαν τις λίστες που τους έδωσε ο Φαλτσιανί έβαλαν στα ταμεία τους 5 δισ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ