Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Δίκη «ψευτογιατρού»: Προσκόμισε πιστοποιητικό νοσηλείας λόγω κορονοϊού στο Δικαστήριο – Διορία λίγων ημερών στους δικηγόρους να πάρουν εξουσιοδότηση

Προκαλεί εντύπωση πως επέλεξε να μην δώσει εξουσιοδότηση πριν νοσήσει, λένε χαρακτηριστικά οι δικαστές. Για βεβήλωση των θυμάτων κάνει λόγο ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος εκ της πολιτικής αγωγής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη «ψευτογιατρού»: Προσκόμισε πιστοποιητικό νοσηλείας λόγω κορονοϊού στο Δικαστήριο – Διορία λίγων ημερών στους δικηγόρους να πάρουν εξουσιοδότηση EUROKINISSI

Δίκη ψευτογιατρού: Νέα διακοπή για τις 25 Νοεμβρίου ανακοίνωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση του «ψευτογιατρού» που κατηγορείται για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας ασθενών του.

Στενεύουν, πάντως, τα χρονικά περιθώρια για την εκδίκαση της υπόθεσης, πριν τη λήξη σε 24 ημέρες του 18μηνου της προσωρινής κράτησης του «ψευτογιατρού» και ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει απόφαση.

Ο λόγος της διακοπής ήταν η προσκόμιση εξουσιοδότησης στους δικηγόρους του 48χρονου κατηγορουμένου, ο οποίος σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται στην πνευμονολογική κλινική με κορονοϊό και πνευμονία και του χορηγείται οξυγόνο. Δίκη ψευτογιατρού

«Το δικαστήριο πρέπει να λάβει μία δύσκολη απόφαση. Από τη μία έχουμε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να παρίσταται προκειμένου να υπερασπιστεί τον  εαυτό του και από την άλλη την ανάγκη για δικαίωση των θυμάτων. Η ποινική δικονομία εμπεριέχει σταθμίσεις συμφερόντων και έννομων αγαθών, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όλα τα δικαιώματα πρέπει να μην ασκούνται καταχρηστικά.

Στη περίπτωση του covid-19, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι αβέβαιη η  διάρκεια της νόσου, μία νοσηλεία μπορεί να κρατήσει και έξι μήνες. Και από την άλλη,  προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο  κατηγορούμενος μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού και ήταν σε θέση να δώσει εξουσιοδότηση, επέλεξε να μην το κάνει. Εμείς, επειδή θέλουμε να ακούγεται και ο κατηγορούμενος, προτείνουμε να γίνει μία ακόμα προσπάθεια από τους δικηγόρους τους να εξασφαλίσουν μία εξουσιοδότηση. Να δοθεί μία διακοπή στη δίκη, όχι μέχρι να γίνει καλά, αλλά δύο με τρεις ημέρες, έτσι ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουν μία εξουσιοδότηση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δυνατόν με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων» ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας.

Για βεβήλωση των δικαιωμάτων των θυμάτων έκανε λόγο ο Αλέξης Κούγιας, που εκπροσωπεί θύματα του Dr Kontos. «Να κριθεί δίκαια αλλά υπάρχουν και θύματα. Είναι βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος. Για ποιο λόγο να εκτιθέμεθα στην ελληνική κοινωνία; Αρκετά έχει βασανίσει τον κόσμο. Κάνω έκκληση στους δικηγόρους του, να πάψουμε να εκτιθέμεθα» ανέφερε.

Δίκη ψευτογιατρού: Νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό»

Οι δικηγόροι του κατηγορούμενου ανέφεραν πως μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού στον «Ευαγγελισμό», αφού νοσεί από κορονοιό και βρίσκεται σε οξυγόνο.

«Είναι πρακτικά αδύνατο να πάρουμε εξουσιοδότηση και ο ίδιος εξ όσων γνωρίζουμε επιθυμεί να παρίσταται. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αν και εμβολιασμένος» τόνισαν οι δικηγόροι του ψευτογιατρού. «Το αίτημα μας είναι να ξεπεράσει το ζήτημα της υγείας που αντιμετωπίζει και να συνεχιστεί μετά η δίκη» τόνισαν. Δίκη “ψευτογιατρού”: Νοσεί με κορονοϊό λένε οι δικηγόροι του – Υποστηρίζεται με οξυγόνο παρότι εμβολιασμένος

Ωστόσο, στο δικαστήριο δεν έχει προσκομισθεί πιστοποιητικό νόσησης COVID, με αποτέλεσμα η έδρα να διακόψει προκειμένου το νοσοκομείο να απαντήσει για το θέμα και στη συνέχεια να αποφασιστεί πώς και πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Η διακοπή και το αίτημα των δικηγόρων του κατηγορούμενου πυροδότησε την αντίδραση δικηγόρων της πολιτικής αγωγής. «Έχουμε ανθρώπους που έχουν χάσει τα παιδιά τους, έρχονται από την επαρχία, πολλοί δεν έχουν χρήματα, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, να απορριφθεί το αίτημα του κατηγορουμένου διότι δεν υπάρχει αίτημα. Από την προηγούμενη συνεδρίαση, επί έντεκα μέρες, υπήρχε επαρκής χρόνος για να πάρουν οι δικηγόροι του, το πιστοποιητικό» υπογράμμισε ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Κουσιουρής.

Δυσφορία και παράπονα υπήρξαν και για την χωρητικότητα της αίθουσας που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μίας δίκης με 17 κατηγορούμενους. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, παραβιάζουμε το νόμο, δεν επιτρέπονται σε μία δικαστική αίθουσα πάνω από 30 άτομα, οι ένορκοι κάθονται στις θέσεις των δικηγόρων, οι δικηγόροι στις θέσεις του ακροατηρίου, είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον» είπαν οι δικηγόροι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ