Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Νέες αποφάσεις – κόλαφος: “Σφραγίζουν” την καταβολή αναδρομικών με τόκο 6% το χρόνο

Τρεις δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έρχονται να επιβεβαιώσουν πως όχι μόνον πρέπει να δοθούν τα ποσά περικοπών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά επιδικάζουν και καταβολή τόκων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέες αποφάσεις – κόλαφος: “Σφραγίζουν” την καταβολή αναδρομικών με τόκο 6% το χρόνο

Σταθμό για τις διεκδικήσεις χιλιάδων εργαζόμενων, που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται στα χρόνια των μνημονίων αποτελούν οι πρόσφατες αποφάσεις, που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η μία αφορά μισθολογικές περικοπές σε διπλωματικούς υπαλλήλους με νόμο του 2012. Στους συγκεκριμένους υπαλλήλους προβλέφθηκε τελικά με νομοθετική ρύθμιση να καταβληθεί εφάπαξ χρηματικό ποσό για το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως 31.12.2016,  που αντιστοιχούσε στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν με βάση τις διατάξεις του ν. 4093/2012. Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Η υπουργική απόφαση για την καταβολή του ποσού υπογράφηκε το 2019. Ωστόσο, διπλωματικοί υπάλληλοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, διεκδικώντας να καταβληθεί το ποσό με νόμιμο τόκο.

Και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στους ενάγοντες «το ποσό των τόκων που αναλογούν στο καταβληθέν από το εναγόμενο κεφάλαιο από την επόμενη της επίδοσης της αγωγής (15.12.2016) έως το χρόνο που επήλθε η ολοσχερής εξόφληση της κύριας απαίτησής τους (Φεβρουάριος 2019) υπολογιζόμενο με ποσοστό 6%».

Εντόκως και τα αναδρομικά στρατιωτικών

Σε μία ανάλογη απόφαση προχώρησε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και στην προσφυγή αξιωματικών του Στρατού Ξηράς. Και αυτοί είχαν λάβει εφάπαξ χρηματικό ποσό για τις μειώσεις αποδοχών που είχαν υποστεί λόγω μνημονιακών νόμων. Αιτήθηκαν, όμως, να καταβληθούν και τόκοι για τα αναδρομικά που εισέπραξαν τελικά το 2018. Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Και σύμφωνα με την απόφαση, το Δικαστήριο «αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου να καταβάλει σε καθένα από τους πρώτο και δεύτερο από τους ενάγοντες τους τόκους που αντιστοιχούν στις οφειλόμενες και ήδη καταβληθείσες σε καθένα από αυτούς αποδοχές χρονικού διαστήματος από 01.03.2014 έως 31.12.2015 και στον τρίτο ενάγοντα τους τόκους που αντιστοιχούν επί του ειδικότερα αιτηθέντος με την αγωγή κεφαλαίου (1.910,00 ευρώ), υπολογιζόμενων αυτών (των τόκων) με επιτόκιο 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής στις 15.02.2016 έως το χρόνο που επήλθε η ολοσχερής εξόφληση της κύριας απαίτησης εκάστου εξ αυτών (13.12.2018)».

Πράσινο φως σε αναδρομικά και με τόκο για συνταξιούχους ΔΕΗ

Καταβολή αναδρομικών εξαετίας από το 2015 έως το 2021 οπότε και εκδόθηκε η απόφαση, ορίζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για πρώην εργαζόμενους και νυν συνταξιούχους της ΔΕΗ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

«Πρέπει να αναγνωρισθεί ότι το εναγόμενο ΝΠΔΔ υποχρεούται να καταβάλει στους ενάγοντες τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές που διενεργήθηκαν στην επικουρική σύνταξή τους» επισημαίνεται.

Και η απόφαση καταλήγει: «Πρέπει η αγωγή να γίνει εν μέρει δεκτή και να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του εναγομένου (σ.σ. ελληνικού Δημοσίου) να καταβάλει στους ενάγοντες τα προαναφερθέντα ποσά, με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας, με επιτόκιο 6% ετησίως (κατά τα αμέσως ανωτέρω), από την επίδοση της αγωγής (10.12.2015) μέχρι την εξόφληση, αφού αφαιρεθούν οι νόμιμες κρατήσεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ