Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Νέα απόφαση – σταθμός: Αποζημίωση για ηθική βλάβη σε πανεπιστημιακούς επειδή πήραν μειωμένα αναδρομικά

 Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών όχι μόνον επικύρωσε την καταβολή τόκων ύψους 6% ετησίως για τα αναδρομικά, αλλά επιδίκασε και ποσό για ηθική βλάβη εξαιτίας της δικαστικής προσφυγής τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα απόφαση – σταθμός: Αποζημίωση για ηθική βλάβη σε πανεπιστημιακούς επειδή πήραν μειωμένα αναδρομικά freepik

Για πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα απόφαση κάνουν λόγο νομικοί κύκλοι, αναφερόμενοι σε πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών βάσει της οποίας ορίζεται και θα καταβληθεί αποζημίωση 200 ευρώ σε καθένα από τους πανεπιστημιακούς ως χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο ορίζει την υποχρέωση καταβολής τόκων 6% ετησίως για τα αναδρομικά που εισέπραξαν μετά τη δικαίωση τους από τις δικαστικές αρχές για τη μείωση των αποδοχών τους εξαιτίας μνημονιακών και άλλων νόμων.

Μετά από προσφυγή 42 πανεπιστημιακών, μελών ΔΕΠ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατά του Δημοσίου και του Ιδρύματος, το Δικαστήριο αποφάνθηκε, όμως, όχι μόνον πως δικαιούνται να λάβουν για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών την καταβολή των τόκων, αλλά έκρινε ότι πρέπει να εισπράξουν και ποσό για ηθική βλάβη.

«Αναγνωρίζει την υποχρέωση των εναγόμενων να καταβάλουν σε καθένα από τους ανωτέρω, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, το ποσό των νόμιμων τόκων που παρήχθησαν για το οφειλόμενο και ήδη αποδοθέν σε καθένα τους κεφάλαιο (βλ. σχετ. το από 19.5.2020 έγγραφο της Διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Κ.Π.Α.), το οποίο αντιστοιχεί στη διαφορά ακαθάριστων αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1.4.2015 έως 31.12.2016, από την επίδοση αντιγράφου της αγωγής στα εναγόμενα, στις 28.12.2017, έως την ολοσχερή εξόφληση του εν λόγω κεφαλαίου για καθένα από τους ενάγοντες, του ποσοστού του τόκου υπολογιζόμενου με επιτόκιο 6%, για το χρονικό διάστημα από 28.12.2017 έως 30.4.2019 και με επιτόκιο υπολογιζόμενο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45 παρ.1 του ν. 4607/2019 για το χρονικό διάστημα από 1ης.5.2019 μέχρι την ολοσχερή εξόφληση» αναφέρεται στην απόφαση.

Η αποζημίωση για ηθική βλάβη

 Όπως, ωστόσο, τονίζει και η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.), η απόφαση του Πρωτοδικείου επιδίκασε ποσό 200 ευρώ σε καθένα από τους πανεπιστημιακούς ως χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηρίζει μάλιστα «πρωτόγνωρη για τα νομολογιακά χρονικά τη σκέψη της απόφασης, που θεμελιώνει την υποχρέωση της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης». Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση:

«Η παράνομη καταβολή μειωμένων αποδοχών στους ενάγοντες, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην αγωγή για καθένα τους χρονικά διαστήματα, δεν υποδηλώνει από μόνη της ηθική απαξία προς το πρόσωπό τους, πλην όμως εξαιτίας αυτής υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να τους επιδικασθεί η διαφορά μεταξύ των αποδοχών που τους καταβλήθηκαν και εκείνων που δικαιούνταν, γεγονός που τους προκάλεσε, κατά κοινή πείρα, άγχος, ανησυχία και αβεβαιότητα για την έκβαση των ενεργειών τους, το Δικαστήριο κρίνει ότι υπέστησαν ηθική βλάβη, για τη χρηματική ικανοποίηση της οποίας καθένας τους δικαιούται να λάβει, σύμφωνα με τα άρθρα 105-106 του Εισ.Ν.Α.Κ. και 932 του Α.Κ., το ποσό των 200,00 ευρώ, το οποίο παρίσταται δίκαιο και εύλογο, κατά μερική αποδοχή του αιτήματός τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ