Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Οι “δαγκάνες” της Εφορίας Χαλκίδας: Σάλος για διαφθορά εφοριακών μετά τη σύλληψη διευθύντριας, υποδιευθύντριας και άλλων 5 στελεχών – Από 5.000 έως 30.000 ευρώ η “ταρίφα”

Την Παρασκευή απολογούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και για σωρεία άλλων κατηγοριών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι “δαγκάνες” της Εφορίας Χαλκίδας: Σάλος για διαφθορά εφοριακών μετά τη σύλληψη διευθύντριας, υποδιευθύντριας και άλλων 5 στελεχών – Από 5.000 έως 30.000 ευρώ η “ταρίφα” ANT1 News

Μία φάμπρικα εγκληματικών πράξεων ξετυλίχθηκε στην ΔΟΥ Χαλκίδας με στελέχη της να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη για “διεκπεραιώσεις”, “εκβιασμούς” και “δωροδοκίες” χιλιάδων ευρώ.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, πρόκειται για ένα πρωτοφανές κύκλωμα διαφθοράς εφοριακών, που οδήγησε στη σύλληψη της διευθύντριας, της υποδιευθύντριας και πέντε ακόμη ατόμων που εργάζονταν στη ΔΟΥ Χαλκίδας από τους “αδιάφθορους” της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία- κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα. Επιπλέον στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα, ανάμεσα τους λογιστές, που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι συλλήψεις των “7”, έγιναν μετά από καταγγελίες των πολιτών της Χαλκίδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι Αρχές, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών από τους εφοριακούς και ιδιώτες που κατάφεραν να αποκομίσουν 95.600 ευρώ μέσα σε 3 μήνες.

Οι “δαγκάνες” της Εφορίας Χαλκίδας: Δομή εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, υπήρχε μία οργανωμένη δομή. Αρχηγός, όπως αναφέρει το skai.gr είναι η 50χρονη προϊσταμένη. Αυτή συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες που ανέβαζαν και το «εκβιαστικό κόμιστρο». Μάλιστα, η ίδια διένειμε τα χρήματα που λάμβαναν στα υπόλοιπα μέλη.

Σημαντικό ρόλο είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης σύνταξης λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων και μάλιστα σχεδίαζαν την σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί ρίσκαραν επικίνδυνα. Ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «μεγάλωνε» και τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης. Στη συνέχεια ο 62χρονος λογιστής που είχε μάλιστα μία θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας. Γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης.

Οι «ταρίφες»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η «ταρίφα» ήταν από 5.000-30.000 για:

* Επιστροφή φόρου

* Μείωση ή διαγραφή προστίμων

* Μη διενέργεια ελέγχων

Τα παράνομα έσοδα:

* 100.000 ευρώ σε 3 μήνες από 17 επιχειρηματίες

Σύμφωνα με τα πειστήρια που βρέθηκαν στο σπίτι της διευθύντριας της Εφορίας υπήρξαν 80.000 ευρώ και ένα σημειωματάριο με ονόματα και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024, καθώς και μία τηλεφωνική σύνδεση-φάντασμα της.

Κατά την προσαγωγή της η διευθύντρια υποστήριξε ότι στο κύκλωμα την είχε βάλει η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας και η διεκπεραιώτρια για ένα έξτρα εισόδημα όπως της είπαν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ