Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Ο … νέος ψυχρός πόλεμος για τον Ρώσο “mr Bitcoin” 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο … νέος ψυχρός πόλεμος για τον Ρώσο “mr Bitcoin” 

Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκεται δικογραφία σε βάρος του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, του αποκαλούμενου Mr Bitcoin , για τον οποίο ερίζουν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.

Ο άνθρωπος που φέρεται να είναι πίσω από τη διαχείριση των κρυπτονομισμάτων στις διεθνείς αγορές, εμφανίζεται ως υπεύθυνος για ξέπλυμα 4 δις δολαρίων, και είναι – πιθανόν- το πλέον εκζητούμενο πρόσωπο σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα σε βάρος του βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό από τις ελληνικές αρχές με εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η εντολή

Η παραγγελία της εισαγγελέα δόθηκε λίγες ημέρες πριν από την απόφαση για έκδοση του Βίνικ στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αφού τα πειστήρια (π.χ κινητά, λάπτοπ κλπ) φέρονται να είχαν είχαν περάσει τον Ατλαντικό, λίγο καιρό μετά τη σύλληψή του στη Χαλκιδική, με υπόδειξη Αμερικανών πρακτόρων, στον Ιούλιο του 2017. Η παραγγελία δόθηκε προκειμένου να γίνει έρευνα και να εξεταστεί αν ο «Mr. Bitcoin» κατά την παραμονή του στη Χαλκιδική, τις ημέρες πριν από τη σύλληψή του, διέπραξε αδικήματα που σχετίζονται με παράνομες συναλλαγές στο Διαδίκτυο και ενδεχομένως με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η  παραγγελία τελικά διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Τρείς χώρες ερίζουν για την έκδοσή του

Το πόσο σημαντικός είναι ο 39χρονος Αλεξάντερ Βίνικ φαίνεται από το γεγονός ότι 3 χώρες ερίζουν για την εκδοσή του και η καυτή πατάτα της απόφασης είναι στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου.

 Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης η τύχη του πιο εκζητούμενου προσώπου

Κι  αυτό γιατί ήδη πάντως τα ελληνικά δικαστικά συμβούλια έχουν αποφασίσει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με βασική κατηγορία αυτή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους 4 δισ. δολαρίων. Είναι η χώρα που κινήθηκε πρώτη και αυτός είναι ο λόγος που προηγείται στην έκδοση. Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε η έκδοση του 39χρονου και στη Ρωσία, αφού και ο ίδιος συναίνεσε σε αυτό. Οι ρωσικές δικαστικές αρχές αρχικά ζήτησαν τον Βίνικ για απάτη 9.800 ευρώ, αίτημα που έγινε δεκτό. Πριν από λίγους μήνες επανήλθαν και κατέθεσαν πρόσθετο αίτημα για απάτη μέσω υπολογιστή και συναλλαγές με bitcoins, το ύψος των οποίων προσδιόρισαν σε 750 εκατ. ρούβλια. Το αίτημα αυτό θεωρείται επίσης ισχυρό σε σχέση με το αμερικανικό, λόγω της κατηγορίας και του ύψους της ζημίας.

Ευρωπαϊκό ένταλμα

Στο δίλημμα του υπουργού, ο οποίος είναι αρμόδιος να αποφασίσει πού και αν θα παραδοθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ, ήρθε και μπήκε σφήνα η Γαλλία, που τον ζήτησε για απάτη με τον ίδιο τρόπο, ύψους 130 εκατ. ευρώ, με θύματα τουλάχιστον 100 Γάλλους από έξι πόλεις. Και σ’ αυτό το αίτημα πάντως, παρά την άρνηση του 39χρονου, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε θετικά. Στην περίπτωση της Γαλλίας υπάρχει, όμως, μια διαφοροποίηση, καθώς το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, σε σχέση με το διεθνές που εκδόθηκε από ΗΠΑ και Ρωσία, αποτελεί εσωτερική ευρωπαϊκή διαδικασία, γι’ αυτό και ενδεχομένως να προηγείται και να κινείται ταχύτερα.

Κλήση ως ύποπτος

Σε όλα αυτά , προφανώς θα αποτελέσει «τροχοπέδη έκδοσης» (εν ολίγοις κέρδος χρόνου) η  επικείμενη- σύμφωνα με πληροφορίες-  κλήση του σε παροχή εξηγήσεων ως ύποπτος για τέλεση αδικήματος από τον Έλληνα εισαγγελέα. Η κίνηση της ποινικής διαδικασίας στην Ελλάδα ουσιαστικά μπλοκάρει μέχρι νεωτέρας, οποιαδήποτε έκδοση σε άλλο κράτος.

“Δώστε τον στη Ρωσία”, λέει ο δικηγόρος του Ηλ. Σπυρλιάδης

O Ρώσος κρατείται αυτή τη στιγμή στον Κορυδαλλό και αναμένεται να μεταχθεί στις φυλακές Διαβατών.

Επικύρωση 

Πάντως ήδη ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, η οποία άναβε το πράσινο φως για την έκδοση του στη Ρωσία.

Ο Mr Bitcoin, ο οποίος εκζητείται από την Ρωσία για το αδίκημα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, δήλωσε ενώπιον του συμβουλίου του Αρείου Πάγου ότι επιθυμεί την έκδοσή του στην Ρωσία και πως ό,τι έχει να πει θα το αναφέρει ενώπιον της Ρωσικής δικαιοσύνης.  Η εμπλοκή του Α. Βίνικ με την δικαιοσύνη δεν σταματά εδώ, αφού στις 19 Σεπτεμβρίου συζητείται ένα ακόμη αίτημα, αυτή τη φορά από την Γαλλία, για την έκδοση του. Ο συνήγορος του εκζητουμένου κ. Ηλίας Σπυρλιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι  «με την σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μία δυνατότητα παραπάνω να χρησιμοποιήσει, ώστε να αποφασίσει την έκδοση του Βίνικ στην Ρωσία, η οποία άλλωστε είναι και η χώρα καταγωγής του»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ