Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Νομικός «Διχασμός» για μία εκλογική αποζημίωση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Νομικός «Διχασμός» για μία εκλογική αποζημίωση

Αρκεί μία απλή ανάγνωση των αναρτήσεων δικηγόρων στα κοινωνικά δίκτυα για να καταλάβει κανείς τον πανικό που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες για τις αιτήσεις προτίμησης των δικαστικών αντιπροσώπων.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Κι αυτό καθώς η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανέφερε ως υποχρέωση για την κατάθεση της αίτησης προτίμησης την προηγούμενη εξόφληση των υποχρεώσεων των μελών του για την περίοδο μέχρι και το 2018.

Ξαφνικά οι Δικηγόροι χωρίστηκαν σε δύο φανατικές ομάδες σε αυτούς που θεωρούν την εξόφληση υποχρεωτική βάλλοντας κατά των συναδέλφων τους που δεν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους. Υπενθυμίζουν δε το άρθρο 30 του Κώδικα περί Δικηγόρων για υποχρεωτική εξόφληση της ετήσιας εισφοράς, η μη καταβολή δε οδηγεί σε διαγραφή από τα μητρώα του εκάστοτε Δικηγορικού Συλλόγου. Και σε αυτούς οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν την εισφορά τους θεωρώντας άδικη, αν όχι αντισυνταγματική, τη σύνδεση της αίτησης προτίμησης και της εκλογικής υποχρέωσης με τις υποχρεώσεις προς το Σύλλογο.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρακτική της προηγούμενης εξόφλησης ίσχυε σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Ποτέ όμως μέχρι και σήμερα η καταβολή περίπου εκατό ευρώ δεν είχε προκαλέσει τόσες αντιδράσεις.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι να κρίνουμε ποια από τις απόψεις είναι σε ορθή κατεύθυνση αλλά να κατανοήσουμε όλοι ότι η οικονομικοκοινωνικοπολιτική κρίση των τελευταίων δέκα ετών έχει πλέον προκαλέσει σοβαρό ρήγμα και διακρίσεις ανάμεσα σε ένα σώμα το οποίο κάποτε ήταν οικονομικά εύρωστο. Αντί λοιπόν να τρωγόμαστε μεταξύ μας ας δούμε πως την επόμενη ημέρα θα μπορέσουμε όλοι μαζί δυνατά σαν σώμα να αυξήσουμε τη δικηγορική ύλη, να αυξήσουμε τις δικηγορικές αμοιβές, να επαναφέρουμε το Δικηγορικό Λειτούργημα στο επίπεδο που του αξίζει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ