Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κώστας Μποτόπουλος: Μόνο κατήχηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Μποτόπουλος: Μόνο κατήχηση

Η σκοταδιστική στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών συνεχίζεται.

Γράφει ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος*

Η Ολομέλεια ακολούθησε το Τμήμα και διατήρησε την πιο στενή και ανελεύθερη ερμηνεία των διατάξεων των άρθρων 13 και 16 του Συντάγματος, υπάγοντας το γενικό υπέρ της ελευθερίας δικαίωμα (άρθρο 13) στην ειδική για λόγους εκπαίδευσης κατευθυντήρια γραμμή (άρθρο 16 παρ. 2). Στη σαθρή βάση της «θρησκευτικής συνείδησης» (άρθρο 16 παρ. 2 Συντάγματος) καλουπώνεται, και στραγγαλίζεται, η «ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης» (άρθρο 13 παρ. 1 Συντάγματος).

Αυτό που τελικά μας λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ότι το Σύνταγμα μας δεν επιτρέπει άλλη διδασκαλία των Θρησκευτικών εκτός της διδασκαλίας κατηχητικού τύπου. Θρησκευτικά δόγματα «άσχετα» με την ορθόδοξη θρησκεία ή «ηθικά και κοινωνικά ζητήματα» -αυτά ακριβώς που γέννησαν το θρησκευτικό φαινόμενο- αποκλείονται. Το εκπληκτικότερο μάλιστα είναι ότι χρησιμοποιείται ως επιχείρημα το άρθρο 2 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που θεσπίζει το εντελώς αντίθετο, πλήρες δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους χωρίς διακρίσεις (άρθρο 2), καθώς και η αρχή της ισότητας του ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 4 παρ. 1), που θα έπρεπε να οδηγήσει στην αποδοχή της πιο ανοιχτής και όχι της πιο σκοταδιστικής εκδοχής της εκπαίδευσης και της θρησκευτικής ελευθερίας. Κρίμα. Για την εικόνα της χώρας, για τους θεσμούς, αλλά κυρίως για τα νομικά των ανώτατων δικαστών.

*Συνταγματολόγος, πρώην ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ