Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αγαμέμνων Τάτσης: Ναι, παραβιάζουν το Σύνταγμα!

"Οφείλει ΑΜΕΣΑ λοιπόν ο αρμόδιος Πρόεδρος Πρωτοδικών στον οποίον θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί η ανωτέρω απόφαση να εναντιωθεί σε αυτήν σύμφωνα με το αρ. 10 του Ν. 4703/2020. Οφείλει ο νομικός κόσμος της χώρας να καταγγείλει την παραπάνω παραβίαση του Νόμου και του Συντάγματος. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα", επισημαίνει στο άρθρο του ο κύριος Τάτσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αγαμέμνων Τάτσης: Ναι, παραβιάζουν το Σύνταγμα!

Σύμφωνα με το αρ. 7 του -απαράδεκτου δικαιοπολιτικά νόμου (4703/2020)-, που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, ορίζεται ότι μπορεί να απαγορευθεί μόνο επικείμενη (ή σε εξέλιξη), δημόσια συνάθροιση και μόνον για τους εξής λόγους: αν α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας ή επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας ή β) απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή ή γ) πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 και μη απαγορευθείσας συνάθροισης που πραγματοποιείται ή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή εγγύς της ίδιας περιοχής και κατά το αυτό χρονικό διάστημα.

Χθες, 14-11-2020, ο Αρχηγός της Αστυνομίας εξέδωσε απόφαση που απαγορεύει αορίστως οποιαδήποτε συνάθροιση σε όλη την επικράτεια, με την επίκληση «επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας», λόγος όμως που όμως δεν προβλέπεται από την ανωτέρω διάταξη. Δηλαδή, ο Αρχηγός της Αστυνομίας με την απόφασή του απαγορεύει χωρίς να έχει τέτοια εξουσιοδότηση και κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου, την οποιαδήποτε συνάθροιση σε όλη την επικράτεια και για λόγο που δεν προβλέπεται από την ειδική νομοθεσία που διέπει τις συναθροίσεις.

Σημειώνεται δε ότι γενική απαγόρευση των συναθροίσεων μπορεί να επιβληθεί μόνον κατόπιν απόφασης της Βουλής, σύμφωνα με το αρ.48 του Συντάγματος.

Είναι δε η πρώτη φορά μετά τη χούντα που απαγορεύονται συλλήβδην οι συναθροίσεις.

Οφείλει ΑΜΕΣΑ λοιπόν ο αρμόδιος Πρόεδρος Πρωτοδικών στον οποίον θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί η ανωτέρω απόφαση να εναντιωθεί σε αυτήν σύμφωνα με το αρ. 10 του Ν. 4703/2020. Οφείλει ο νομικός κόσμος της χώρας να καταγγείλει την παραπάνω παραβίαση του Νόμου και του Συντάγματος. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα.

Σημειώνεται πως το παρόν άρθρο γράφτηκε πριν την έκδοση της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αγαμέμνων Τάτσης – Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ