Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αλέξανδρος Μαντζούτσος: Δέκα χρόνια χωρίς το Γιάννη Καλογριδάκη

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη επιστημονική κατάρτιση και την απαράμιλλη εργατικότητά του, τον Γιάννη θα τον θυμόμαστε πριν από όλα για την ευγένεια, την αρετή, το ήθος, την παιδεία, την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια, την αυταπάρνηση και την απαράμιλλη προσήλωσή του στα ιδεώδη, τις αξίες και τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαντζούτσος: Δέκα χρόνια χωρίς το Γιάννη Καλογριδάκη dikastiko

Ο Γιάννης Καλογριδάκης (Ιωάννης Χαρίτ. Καλογριδάκης, 1η Οκτωβρίου 1983 – 21η Φεβρουαρίου 2013) γεννήθηκε στο Χολαργό και μεγάλωσε στο Παγκράτι. Άριστος μαθητής, τελειώνοντας το λύκειο, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με το πέρας των προπτυχιακών του σπουδών, έγινε δεκτός στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών (2006-2007), το οποίο ολοκλήρωσε με την υποστήριξη της διπλωματικής του εργασίας («Εξειδίκευση στη νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων των κατ’ άρθρο 179 AK περιπτώσεων καταδυναστευτικών δικαιοπραξιών»). Ακολούθως, το 2009, ανέλαβε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, με θέμα «Η απαγόρευση της αντιφατικής συμπεριφοράς στο ιδιωτικό δίκαιο (νομοθετικές και νομολογιακές εκφάνσεις)».

Από πολύ νωρίς, διακρίθηκε τόσο ως Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όσο και ως νομικός επιστήμονας, με δημοσιεύσεις στα νομικά έντυπα, σχολιασμό δικαστικών αποφάσεων, ιδίως στο περιοδικό «Εφαρμογές Αστικού Δικαίου», συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους και συμβολή στη σύνταξη του «Νομικού Βήματος». Επιπλέον, συμμετείχε εξαρχής στη συντακτική ομάδα του νέου περιοδικού «Ν-Ε.Α.Ν.Δ.Α.» της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

Γιάννης Καλογριδάκης

dikatsiko.gr

Από την άνοιξη του 2011 υπήρξε ο βασικότερος συντελεστής του Γραφείου Τύπου του Συλλόγου μας, επιμελούμενος τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις, τις εκδόσεις καθώς και την καθημερινή ενημέρωση της ιστοσελίδας του Συλλόγου, φέρνοντας συγχρόνως σε πέρας κάθε άλλη υπηρεσία την οποία πρόθυμα αναλάμβανε. Αν μπορούσε κάποιος να ξεχωρίσει μία από τις αναρίθμητες δράσεις που ανέπτυξε στο πλαίσιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αναμφίβολα θα ήταν η έκδοση «Ελληνική Δικηγορία – Μνημονιακοί μύθοι & καθημερινές πραγματικότητες» (Αθήνα 2012, σελ. 140)· ένα ανυπολόγιστης αξίας έργο, με σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, που καταγράφει τη σύγχρονη πραγματικότητα της δικηγορίας, συνοψίζοντας συγχρόνως τη λαμπρή ιστορία του δικηγορικού σώματος· έργο το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος προσωπικά, από την αρχή ως το τέλος.

Όμως, πέρα από την αδιαμφισβήτητη επιστημονική κατάρτιση και την απαράμιλλη εργατικότητά του, τον Γιάννη θα τον θυμόμαστε πριν από όλα για την ευγένεια, την αρετή, το ήθος, την παιδεία, την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια, την αυταπάρνηση και την απαράμιλλη προσήλωσή του στα ιδεώδη, τις αξίες και τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος.

Γιάννης Καλογριδάκης

dikastiko.gr

Από τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος, το ακόλουθο απόσπασμα συμπυκνώνει, μέσα σε λίγες γραμμές, όλη την ουσία για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του εκλιπόντος, που μας άφησε τόσο άδικα και τόσο νωρίς: “Ένας αληθινός μαχητής της ζωής. Ένας άνθρωπος που δεν το έβαλε ποτέ κάτω, όσο μεγάλες κι αν ήταν οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει. Ό,τι και να πει κανείς, δεν μπορεί να περιγράψει ούτε στο ελάχιστο τα συναισθήματά μας για την άδικη και πρόωρη μετάβασή σου σε έναν άλλο κόσμο. Σε έναν καλύτερο κόσμο, που γίνεται ακόμα καλύτερος επειδή πας κι εσύ εκεί. Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει: «Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε». Εσύ, Γιάννη μου, πρόλαβες, στα 29 χρόνια της ζωής σου, να μας διδάξεις την αρετή και το ήθος, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταφέρνουν στα 80, 90 ή 100 χρόνια της δικής τους ζωής.”

Στη μνήμη του αγαπημένου μας Γιάννη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη συνεδρίασή του, τη 13η Μαρτίου 2013, αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του δικηγορικού σώματος στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  2. Να διοργανώσει στη μνήμη του εκδήλωση επιστημονικού περιεχομένου, σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής.
  3. Να δώσει τιμής ένεκεν το όνομά του στο Γραφείο Τύπου του Δ.Σ.Α.· όπου ο εκλιπών διακρίθηκε για την ακαταπόνητη εργασία του και την ανυπέρβλητη προσφορά του όλο αυτό το διάστημα.
  4. Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στο Νομικό Βήμα και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Ο Γιάννης Καλογριδάκης θα ζει για πάντα στην καρδιά μας. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

 

* Αναδημοσίευση από Το Βήμα του Δικηγόρου, In Memoriam: Γιάννης Καλογριδάκης (1983-2013), τ. 115/2013, σελ. 4, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του αδελφικού φίλου και συνεργάτη. Για όσους είχαμε την ευλογία να τον γνωρίζουμε, ο Γιάννης είναι ένας αφανής άγιος της εποχής μας. Ένας άνθρωπος που ζούσε πρώτα και πάντα για τους άλλους. Περισσότερο από την υπέροχη παρέα, τη συνεργασία και τις συζητήσεις μας, μου έχει λείψει το ήθος που δίδασκε με το παράδειγμά του. Ένα παράδειγμα ζωής που υπερβαίνει τα ανθρώπινα μέτρα. Αιωνία η μνήμη!

 * Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Δ.Ν. – Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ