Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Αλέξανδρος Μαντζούτσος: Το 2023 να γίνουμε Κράτος Δικαίου

Αν δεν φτιάξουμε το ελληνικό κράτος, ούτε η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει, ούτε το επάγγελμά μας μπορούμε να ασκήσουμε ως δικηγόροι, ούτε τα δικαιώματά μας μπορούμε να απολαύσουμε ως πολίτες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαντζούτσος: Το 2023 να γίνουμε Κράτος Δικαίου dikastiko

Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων η ατμόσφαιρα ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων. Τα τηλέφωνά μας γεμίζουν ευχές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από κάρτες που αποτυπώνουν σκέψεις αγάπης και συναισθήματα μοναδικά, ωσάν ο ουρανός να κατεβαίνει για λίγο στη χωμάτινη γη και ύστερα να ανεβαίνει πάλι στην άυλη αιωνιότητα· κι εμείς να επιστρέφουμε στη δική μας καθημερινότητα.

Αυτό ίσως εξηγεί γιατί τις αληθινά υπέροχες ευχές αυτών των ημερών αμέσως μετά τις «ξεχνάμε» (για να τις «θυμηθούμε» πάλι του χρόνου τέτοια εποχή), ενώ στην πραγματικότητα τις περισσότερες, ακόμα και τις πιο μεγάλες, π.χ. για παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη, είναι στο χέρι μας, στο χέρι όλου του κόσμου, να τις πραγματοποιήσουμε.

Αυτές τις άγιες ημέρες, που ο καθένας εύχεται ό,τι θεωρεί σημαντικότερο για τη νέα χρονιά, οι δικές μου ευχές είναι για την Ελλάδα. Γιατί, όπως διδαχτήκαμε και στη Νομική Σχολή, αν δεν φτιάξουμε το ελληνικό κράτος, ούτε η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει, ούτε το επάγγελμά μας μπορούμε να ασκήσουμε ως δικηγόροι, ούτε τα δικαιώματά μας μπορούμε να απολαύσουμε ως πολίτες.

Εύχομαι, λοιπόν, το 2023:

1.Η Ελληνική Πολιτεία να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, με μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν τη διάκριση των εξουσιών, την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, την τήρηση της νομιμότητας και την απόδοση των προβλεπόμενων ευθυνών.

2.Η εκάστοτε Κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών, να συναισθάνεται το χρονικά περιορισμένο της θητείας της και να μη συμπεριφέρεται, όπως διαχρονικά είθισται, σα να ήταν καθεστώς.

3.Το Κράτος να μην εξοντώνει με δυσανάλογα βάρη τους πολίτες, τους επαγγελματίες με κεφαλικούς φόρους (π.χ. τέλος επιτηδεύματος)και αυξημένες ασφαλιστικέςεισφορές, ώστε να τους καθιστά «επαίτες» και στη συνέχεια να προσπαθεί να τους ελέγχει με πάσης φύσεως επιδόματα.

4.Οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση όχι μόνο της Δημοκρατίας, αλλά πολλές φορές -ιδίως όταν δεν λειτουργούν οι θεσμοί- και των ίδιων των δικαιωμάτων τους.

5.Να δοθεί τέλος στις -αδιανόητες για τον 21ο αιώνα μ.Χ.- διακρίσεις και όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, ανεξαρτήτως φυλετικής προέλευσης, αναπηρίας, πολιτικών πεποιθήσεων, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

6.Η Δικαιοσύνη να αποκρούει κάθε απόπειρα παρέμβασης στο έργο της, ώστε να αποδίδεται στην πράξη με όρους ισονομίας, χωρίς την παραμικρή υπόνοια διαφορετικής μεταχείρισης πολιτικών προσώπων ή ισχυρών οικονομικών παραγόντων της Χώρας.

7.Η εισαγγελική αρχή να διέπεται από εσωτερική και εξωτερική αμεροληψία, να διερευνά τις ευθύνες όλων και να στέκεται ψηλότερα από τα πιο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

8.Οι Ανεξάρτητες Αρχές να μπορούν να ασκήσουν και να ασκούν αποτελεσματικά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.

9.Ο Τύπος να ανταποκρίνεται στο συνταγματικό του καθήκον να ελέγχει την εξουσία, να ερευνά, να ενημερώνει, να αποκαλύπτει, να ασκεί κριτική.

10.Ό,τι συσκοτίστηκε να φωτιστεί, ό,τι συγκαλύφθηκε να αποκαλυφθεί.

Εύχομαι το 2023 η Ελληνική Δημοκρατία να βρεθεί… στο 2023!

Καλή και τυχερή χρονιά να έχουμε!

Με υγεία και δύναμη στους Δικηγόρους, στους συλλειτουργούς στην απονομή της Δικαιοσύνης, στα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες για τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Να θυμόμαστε ότι για να διαλυθεί ακόμα και το πιο βαθύ σκοτάδι αρκεί έστω μια αχτίδα φωτός.

 * Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Δ.Ν – Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ