Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ανδρέας Αναγνωστάκης : 11/10/1974 – Κατάθεση μήνυσης κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967

Μετά την υποβολή της μήνυσης, δρομολογήθηκε η ποινική διαδικασία. Έτσι τα παζάρια με τους πραξικοπηματίες, δεν μπόρεσαν να συνεχιστούν. Ακυρώθηκαν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανδρέας Αναγνωστάκης : 11/10/1974 –  Κατάθεση  μήνυσης κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της  21ης  Απριλίου  1967

Την 30-9-1974, η Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδας, συνήλθε σε έκτακτη Συνέλευση των Μελών, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Μοναδικό της θέμα ήταν, η θολή και ύποπτη κατάσταση “περί τους Πραξικοπηματίες” της 21-4-1967, που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Και σχεδίαζαν νέες εκτροπές.

Στην Συνέλευση, συζητήθηκαν πολλές πληροφορίες των μελών. Μεταξύ αυτών και οι πληροφορίες, πως λίγες ημέρες μετά την επάνοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα, την 23-7-1974, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη δώδεκα στενών Συνεργατών του. -πρώην υπουργών και υφυπουργών στις Κυβερνήσεις του-. Έλαβαν κατά την σύσκεψη απόφαση, να πολιτευτεί ο δικτάτορας στις προκείμενες Εκλογές, ως Αρχηγός ακροδεξιού Κόμματος. “Για να εξασφαλιστούν οι αρχές της “επαναστάσεως” και για να διασφαλιστεί, το “έργο της”.

Την 23-9-1974, το Πρακτορείο “Ρόϊτερ” μετέδωσε την είδηση, πως ο δικτάτορας θα κατέρχονταν στις εκλογές. Αυτή, (είδηση) είπαν πως είχε “διαρρεύσει”.

Την επομένη 24-9-1974 Υποστράτηγος Επιθεωρητής της Χωροφυλακής, επισκέφτηκε τον δικτάτορα στην κατοικία του, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Του μετέφερε το μήνυμα, να μην κατέβει στις εκλογές. Γιατί εάν κατέβαινε θα λαμβάνονταν μέτρα εναντίον του. Προφανώς τον διαβεβαίωσε, πως αν δεν κατέβαινε, δεν θα ενοχλούσε κανείς ούτε εκείνον, ούτε τους συνεργάτες του στο Πραξικόπημα.

Συζητήθηκε ακόμη στη συνέλευση της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων, πως η Εισαγγελία, δεν είχε ασκήσει αυτεπάγγελτα δίωξη εναντίον των Πραξικοπηματιών για τις πράξεις, δια των οποίων κατάλυσαν την Δημοκρατία, επέβαλαν την στυγνότερη δικτατορία και υπέβαλαν τους Έλληνες, στα χειρότερα δεινά. Ούτε κάποια άλλη δημόσια Αρχή, συζητούσε θέμα δίωξης.

Είχε παρατηρηθεί ακόμη και εισφέρθηκε στη συνέλευση, πως ορισμένοι πολίτες, είχαν υποβάλει αβάσιμες, άσχετες, αθεμελίωτες και ύποπτες μηνύσεις, με κίνδυνο η απόρριψή τους, να δημιουργήσει “δεδικασμένο”.

Μετά από αυτά και τα άλλα πολλά που συζητήθηκαν, αποφασίστηκε παμψηφεί να υποβληθεί παρά της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Μήνυση, εναντίων των Πρωταίτιων.

Εκλέχτηκαν παμψηφεί τρία μέλη της Ενωσης για να την θεμελιώσουν και να την υποβάλουν άμεσα. Ο Ανδρέας Αναγνωστάκης, ο Γρηγόρης Κασιμάτης και ο Φοίβος Κούτσικας.

Το έργο που ανέλαβαν, ήταν βαρύ και δύσκολο. Έπρεπε να βρεθεί ο ρόλος, το έργο και η συνδρομή καθενός, στην οργάνωση της συνωμοσίας και οι κακοποιές ενέργειές τους, την συγκεκριμένη ημερομηνία της 21ης Απριλίου 1967.

Να βρεθούν έγγραφα ως αποδεικτικά στοιχεία. -Τα Αρχεία τους είχαν καταστραφεί-. Και μάρτυρες που ήθελαν και μπορούσαν να καταθέσουν, για να ξετυλιχτεί το αθέατο μαύρο κουβάρι.

Υπ’ αυτά τα δεδομένα και μόνο, θα έρχονταν στο φώς, η οργάνωση και η κάθε μυστική δράση.

Αυτά ήταν φασιστικά δομημένα.

Κάθε “Λοχαγός” με την ένοπλη ομάδα του, ήξερε πότε και πως, θα συλλάβει και που θα οδηγήσει, τους Ανωτέρους του. Τον Πρωθυπουργό. Τους αντίθετους Πολιτικούς. Τους Κομμουνιστές. Και κάθε πολίτη ύποπτο ν’ αντιλέξει!

Η προεργασία για τη Μήνυση διήρκεσε, 11 ημέρες.

Την 11-10-1974, κατατέθηκε από τους τρείς Μηνυτές δικηγόρους, ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η ταυτόχρονη Μήνυση.

Τους τρείς, συνόδευαν στην κατάθεση, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ευάγγελος Γιαννόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Σταύρος Κανελλόπουλος.

Δι’ αυτής, καταμηνύονταν 50 Πρωταίτιοι κυρίως, για Στάση και Εσχάτη Προδοσία.

Και προτείνονταν 65 μάρτυρες μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης Γερμανίας και έπειτα Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου κ.λ.π.

Μετά την υποβολή της Μήνυσης, δρομολογήθηκε η ποινική διαδικασία. Έτσι τα παζάρια με τους Πραξικοπηματίες, δεν μπόρεσαν να συνεχιστούν. Ακυρώθηκαν.

Ορίστηκε Ανακριτής. -Γ.Βολτής-

Οι πρωταίτιοι προφυλακίστηκαν. Διεξάχτηκε η δίκη του αιώνα.Και ακολούθησε η καταδίκη των Πρωταιτίων με την γνωστή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου 1974.

Δυστυχώς, μ’ αυτήν την Απόφαση, δεν ξορκίστηκαν και οι φασιστικές ιδεολογίες των δικτατόρων. Έτσι ο Φασισμός, κινείται ακόμη μέχρις και σήμερα και στις Δικαστικές Αίθουσες.

Ο Ανδρέας Αναγνωστάκης είναι Ποινικολόγος – Μηνυτής της Χούντας των Συνταγματαρχών, εκ μέρους της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ