Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Καλή Χρονιά, καλή νέα δεκαετία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Καλή Χρονιά, καλή νέα δεκαετία dikastiko.gr

Του Αντώνη Αργυρού*

Έτσι πολύ απλά μπήκαμε στον καινούργιο χρόνο, ευχόμαστε καλή χρονιά και του Χρόνου με υγεία και θετική ενέργεια για δημιουργία!!! Να είναι χρονιά αισιοδοξίας αλλά και ειρήνης και δημιουργίας με χαμόγελο να πορευτούμε όλοι το δρομολόγιο της ζωής και να δούμε την Πρόοδο στην Οικονομία, τον Πολιτισμό  και  στις Ανθρώπινες σχέσεις και στην δικαιοσύνη. Το φως πάντοτε  νικάει το σκοτάδι κι η ελπίδα στηρίζει κάθε προσπάθεια και κάθε  θετική εξέλιξη.

Ο παλιός χρόνος άφησε πίσω του μια καινούργια Κυβέρνηση ,μια ατελή συνταγματική Αναθεώρηση,  την εθνική συναίνεση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, μια τεράστια αναταραχή στα ζητήματα της δικαιοσύνης  και μια τεράστια ανησυχία στα ζητήματα των σχέσεων της χώρας με τους γείτονες, ενώ οι άνεμοι του πολέμου φυσούν απειλητικοί στην Μεσόγειο και το προσφυγικό είναι σε έξαρση. Νέος χρόνος πλέον και μαζί του φέρνει την αλλαγή του συστήματος εκλογής των βουλευτών. Με δυο λόγια, έρχεται νέος εκλογικός νόμος ο οποίος θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική, ενώ επίκειται η σημαντική  επιλογή-εκλογή του ΠτΔ. Το 2020 θα είναι εκ των πραγμάτων μια πολύ κρίσιμη χρονιά για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, διότι αυτή η ένταση ή θα πρέπει να αποκλιμακωθεί ή κάπου να εκτονωθεί. Το τέλος της διαδρομής των ελληνοτουρκικών διαφορών δεν μπορεί παρά να είναι η Χάγη ή μία συμφωνία η οποία θα προηγηθεί της Χάγης και ενδεχομένως να επισφραγιστεί στη Χάγη.

Τα  καλά νέα του 2020 ήρθαν με την υπογραφή της συμφωνίας του Ζαππείου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη . Ο αγωγός αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την νότιοανατολική Μεσόγειο και γι′ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση που τον έχει εντάξει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Είναι αναμφισβήτητο ότι το μεγάλο στοίχημα θα είναι το καινούργιο Ασφαλιστικό  που πρέπει να θεραπεύσει τις βαθιές  πληγές της κρίσης  στην πλειονότητα του πληθυσμού και ιδίως στους συνταξιούχους. Θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη αξιοποίησης των  νέων ανθρώπων σε όλα τα δημόσια πράγματα  και να θυμίσω ότι η 34χρονη Σάνα Μαρίν, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία της Φινλανδίας με πρόσφατες δηλώσεις της απέδειξε ότι εκτός από νέα και φρέσκια, έχει και πολύ… φρέσκιες ιδέες αφού σκοπεύει να εντάξει στη χώρα της την εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Το 2020 είναι έτος προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για τους Αμερικανούς, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό χώρο, κατόπιν των πρόσφατων βρετανικών εκλογών το Brexit θα αλλάξει την εικόνα της Ενωμένης Ευρώπης και θα επαναφέρει την γηραιά Αλβιόνα σαν μοναχικό παίχτη στη παγκόσμια πραγματικότητα και αυτό δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την Ευρώπη. Η ΕΕ ετοιμάζει μια σειρά νέων νομοθετικών προτάσεων με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η πνευματική ανασυγκρότηση της χώρας με άξονα την παιδεία συνιστά προϋπόθεση επιβίωσης του Έθνους που γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι πληγές της κρίσης που άνοιξαν και δεν έχουν επουλωθεί επιβάλουν να δει η Πολιτεία την άμεση θεραπεία τους μα πιο πολύ απ’ όλα πρέπει ν’ αναληφθεί σταυροφορία να γυρίσουν τα παιδιά μας που έδιωξε η κρίση στο σπίτι τους. Στις 9 Μαΐου συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση της σημερινής ΕΕ κι αυτό είναι σημαντικό ιστορικό γεγονός στο οποίο οφείλουμε πολλά ακόμα και μέρος της εθνικής μας επιβίωσης. Το 2020 θέλουμε να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. Έχουμε ανάγκη να δούμε μπροστά και να χαμογελάσουμε. Κρατάμε τα θετικά που μας άφησε το 2019, θυμόμαστε και όσα μας πλήγωσαν, καθώς πήραμε σημαντικά μαθήματα και συνεχίζουμε με χαμόγελο και δύναμη να σχεδιάζουμε για όσα θα παλέψουμε να κατακτήσουμε μέσα στο 2020!

Καλή χρονιά με υγεία!

*Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ