Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δημήτριος Ι. Γκαβέλας: Τυραννία της μειοψηφίας – μια διαφορετική αισθητική αντίληψη της Ποινικής Δίκης

Η  Δημοκρατία δεν πρέπει να αφήσει αναπάντητη την πρωτοφανή αυτή θεσμική εκτροπή. Δεν έχει δικαίωμα οιοδήποτε πολιτικό κόμμα να εκφράζει γνώμη και άποψη για μια διαδικασία, τις λεπτομέρειες της οποίας δεν γνωρίζει. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτριος Ι. Γκαβέλας: Τυραννία της μειοψηφίας – μια διαφορετική αισθητική αντίληψη της  Ποινικής Δίκης dikastiko

Την Παρασκευή 23/12/2022 ολοκληρώθηκε ηακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών για την «υπόθεση της Ηλιούπολης». Η απαγγελία της απόφασης διεκόπη από το αλαλάζον «κοινό» που εξύβριζε και απειλούσε κατηγορούμενους, Δικαστές και Δικηγόρους. Είναι το ίδιο «κοινό» που μόλις το Δικαστήριο απεσύρθη για διάσκεψη βιαιοπράγησε κατά των κατηγορουμένων. Δεν πρόκειται μόνον για διατάραξη της συνεδρίασης, αλλά και για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Η βία του «κοινού» κατόπιν συνάντησε την βία του κράτους. Το αποτέλεσμα στο Δικαστικό Μέγαρο άμεσα αντιληπτό. Η Δικαιοσύνη τραυματίστηκε, αιμορραγεί. Το χαίνον τραύμα της δεν επουλώνεται με έμπλαστρα.

Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας το ακροατήριο και ο προθάλαμός του μετεβλήθησαν σε «αρένα». Οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι υπεράσπισης εισήρχοντο εν μέσω ύβρεων, συνθημάτων, προπηλακισμών κατηγορουμένων, των οικογενειών τους αλλά και των συνηγόρων υπερασπίσεως. Η τυραννία της μειοψηφίας προετοίμασε μια ζοφερή γιορτή. Η Δίκαιη Δίκη και το τεκμήριο αθωότητας  θυσιάστηκαν άλλη μια φορά στο βωμό της «Νίκης». Ευθύνεται για την κατάσταση αυτή ο Δικαστικός Μυθριδατισμός. Καταναλώνουμε κάθε ημέρα και από λίγο το δηλητήριο της παρέμβασης μειοψηφιών και πολιτικών σχηματισμών στον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης. Έχουμε υποστεί ανοσία;

Το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει ότι «στα ποινικά Δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι».  Αντικείμενο της ποινικής Δίκης αποτελεί η απόδειξη της ενοχής του κατηγορουμένου για συγκεκριμένη πράξη που του αποδίδεται. Οι αποφάσεις των ποινικών Δικαστηρίων οφείλουν να στηρίζονται σε αποδείξεις και όχι σε ιδεοληψίες ή επιθυμίες πολιτικών κομμάτων. Το Σύνταγμα της Ελλάδος καθορίζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Στην υπόθεση της «Ηλιούπολης» συγκεκριμένοι κομματικοί σχηματισμοί εξέδωσαν ανακοινώσεις μετά την (αθωωτική) πρόταση του Εισαγγελέως «απαιτώντας» την καταδίκη των κατηγορουμένων, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «απαράδεκτη και καταδικαστέα». Στις ανακοινώσεις αυτέςδιατυπώνεται η ακόλουθη θέση «συγκάλυψη και απόδειξη ότι με την βούλα της αστικής Δικαιοσύνης και του νόμου αυτό το εχθρικό κράτος υποθάλπει τους δράστες – τέρατα και αφήνει τις γυναίκες ευάλωτες στα κυκλώματα εκμετάλλευσης».

Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως την αντιλαμβάνεται ένας κομματικός μηχανισμός…Η  Δημοκρατία δεν πρέπει να αφήσει αναπάντητη την πρωτοφανή αυτή θεσμική εκτροπή. Δεν έχει δικαίωμα οιοδήποτε πολιτικό κόμμα να εκφράζει γνώμη και άποψη για μια διαδικασία, τις λεπτομέρειες της οποίας δεν γνωρίζει.

Η Δημοκρατία κινδυνεύει…Ψιλά γράμματα δυστυχώς…

 

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ