Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Να γίνουν ηλεκτρονικά οι εκλογές του ΔΣΑ

Η ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών είναι βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων μας σε αυτές, κάτι που όλοι πρέπει να επιθυμούμε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Να γίνουν ηλεκτρονικά οι εκλογές του ΔΣΑ dikastiko

Στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου, βάσει του Κώδικα Δικηγόρων, θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, θα είναι από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών, καθώς τα διλήμματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Ή θα συνεχίσουμε στην ίδια μέχρι σήμερα πορεία ή θα αποφασίσουμε ότι μπορούμε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα βασικά στοιχήματα αυτών των εκλογών είναι η συμμετοχή, η οποία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και να γίνει με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Ή θα αποφασίσουν οι λίγοι για τους λίγους ή οι πολλοί για όλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οι επερχόμενες εκλογές θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά. Καλούμε, δε, όλες τις παρατάξεις να πάρουν εγκαίρως θέση επ’ αυτού. Οι λόγοι που επιβάλλουν την υιοθέτηση της πρότασης αυτής είναι πολλοί και συγκεκριμένοι. Καταρχάς δε γνωρίζουμε πως θα είναι το υγειονομικό περιβάλλον στη χώρα εκείνη την εποχή. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα είναι ασφαλές, ωστόσο δεν το γνωρίζουμε και για αυτό θα πρέπει εγκαίρως να προνοήσουμε, ώστε οι χιλιάδες συνάδελφοι μας σε κάθε περίπτωση να μπορούν να ψηφίσουν με ασφάλεια. Σε καμία, δε, περίπτωση τυχόν ύπαρξη περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μη διεξαγωγή των εκλογών στην ώρα τους, δεδομένου ότι υπάρχει η δοκιμασμένη ήδη λύση των ηλεκτρονικών εκλογών. Οι όποιοι ψίθυροι τυχόν ακούγονται για μετάθεση του χρόνου των εκλογών αργότερα, μόνο ως όνειρα θερινής νυκτός εκλαμβάνονται.

Άλλωστε, τον Ιούνιο του 2018, ήτοι υπό την ίδια ηγεσία, διεξήχθη και ηλεκτρονικά το δημοψήφισμα σχετικά με την εξαγγελία της τότε κυβέρνησης για δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική. Μάλιστα η ηλεκτρονική διεξαγωγή του ανακοινώθηκε υπό τον τίτλο «Για πρώτη φορά και ηλεκτρονική διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του ΔΣΑ», ενώ ηλεκτρονικά ψήφισαν περισσότεροι από 5.000 δικηγόροι. Συνεπώς, ήδη έχουμε εμπιστευτεί την ηλεκτρονική διεξαγωγή ψηφοφορίας ως ΔΣΑ τότε, θα το αρνηθούμε τώρα;

Σε ό,τι αφορά τον όποιο αντίλογο διεξαγωγής των εκλογών ηλεκτρονικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη πολλά επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο εκλογικής διαδικασίας, προς ασφάλεια και διευκόλυνση των μελών τους. Όλοι αυτοί εμπιστεύτηκαν τα ηλεκτρονικά μέσα, εμείς όχι; Ενώ σε ό,τι αφορά την έγερση τυχόν ζητήματος προσωπικών δεδομένων, η ΑΠΔΠΧ έχει ήδη εκφέρει, σε άλλη περίπτωση, θετική γνώμη υπέρ της δυνατότητας ηλεκτρονικής διεξαγωγής εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε ήδη από τώρα ως ΔΣΑ να υποβάλουμε σχετικό ερώτημα στην Αρχή. Τέλος, κατόπιν όλως πρόσφατης τροποποίησης του Κώδικα Δικηγόρων, προβλέφθηκε ότι η ψηφοφορία στη Γ.Σ. μπορεί να γίνει και με ηλεκτρονικά μέσα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.Συνεπώς, υπάρχει και το νομοθετική υπόβαθρο, ώστε να ζητήσουμε την επέκταση της πρόβλεψης αυτής και για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Περαιτέρω, και ίσως σημαντικότερο όλων, η ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών είναι βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων μας σε αυτές, κάτι που όλοι πρέπει να επιθυμούμε. Όπως προαναφέρθηκε, οι επερχόμενες εκλογές θα είναι από τις πλέον κρίσιμες και καθοριστικές. Οφείλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσους γίνεται περισσότερους, σε όλους! Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να εκφραστούν και να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Μικρή συμμετοχή σημαίνει διατήρηση του ΔΣΑ δέσμιου στην ίδια κατάσταση.

Τέλος, δε θα πρέπει να λησμονούνται οι εικόνες ντροπής που παρατηρούνται τις ημέρες των εκλογών στην είσοδο, στους διαδρόμους και στις σκάλες του Συλλόγου, όπου η ψηφοθηρία θυμίζει εποχές δεκαετίας 80’. Άλλωστε, εκείνοι που πιάνουν από το χεράκι τον ψηφοφόρο μέχρι την κάλπη δε δικαιούνται να θέτουν ζητήματα μυστικότητας της διαδικασίας. Αξίζουμε πολύ καλύτερα από τις εικόνες αυτές, τις οποίες πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, όπως και πολλά άλλα.

Οι εφαρμογές ηλεκτρονικής διεξαγωγής εκλογών υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί. Ο ΔΣΑ οφείλει και πρέπει εγκαίρως να δράσει σε αυτή την κατεύθυνση, αναζητώντας με διαφανή τρόπο τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη για την υλοποίηση τους. Οι εκλογές είναι μια γιορτή δημοκρατίας για όλους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έτσι θα είναι και για τον ΔΣΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ηλεκτρονική διεξαγωγή εκλογών σημαίνει ασφάλεια, μεγάλη συμμετοχή και τέλος στις αναχρονιστικές ψηφοθηρικές μεθόδους. Όποιος δεν τα επιθυμεί αυτά, είναι βέβαιο ότι θα εγείρει κάθε είδους αντιρρήσεις. Όλοι οι υπόλοιποι, οι πολλοί, οφείλουμε να απαιτήσουμε το καλύτερο για τους πολλούς!

Δημήτρης Αναστασόπουλος – Σύμβουλος ΔΣΑ, επικεφαλής του συνδυασμού «Με Το Δικηγόρο»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ