Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σπυρίδων Γ. Χριστόφιλος: Να παλινορθώσουμε τις συνταγματικές αξίες και να ξαναπάρουμε (ο λαός) τη χώρα στα χέρια μας

Πάμπολλα μέτρα για τον Covid-19 ουδεμία σχέση με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας είχαν αλλά ήταν ανόητα, ήγουν άνευ νοήματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σπυρίδων Γ. Χριστόφιλος: Να παλινορθώσουμε τις συνταγματικές αξίες και να ξαναπάρουμε (ο λαός) τη χώρα στα χέρια μας dikastiko.gr

Βιώνουμε μια πρωτοφανή πολιτική, νομική, κοινωνική και επιστημονική παρακμή. Καταλύεται μια αιωνόβια παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η ισότης, η egalite, και βρισκόμαστε ενώπιον ενός απαράδεκτου διχασμού, διακρίσεων και ανισοτήτων. Η επέλευση όλων των ανωτέρων δεν έχει να κάνει με την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την οποία είναι αυτονόητο πως όλοι επιθυμούμε. Οφείλεται στην ανικανότητα εκτίμησης και αντιμετώπισης της κατάστασης περί τον περιώνυμο πλέον Covid-19. Πάμπολλα μέτρα, όπως π.χ. η απαγόρευση προσέγγισης παραλιακών και δασικών εκτάσεων, η τέλεση της Αναστάσεως στις 9μ.μ. και άλλα πολλά, ουδεμία σχέση με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας είχαν αλλά ήταν ανόητα, ήγουν άνευ νοήματος. 

Τούτο τα καταστούσε και πρόδηλα αντισυνταγματικά αφού για να περιοριστεί ένα συνταγματικό δικαίωμα π.χ. ελεύθερη άσκηση της προσωπικότητας, κυκλοφορία εντός της επικράτειας, η λατρεία κτλ, απαιτείται σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας το μέτρο να είναι αναγκαίο, πρόσφορο και να τελεί σε εσωτερική αλληλουχία μέσου και σκοπού. Προϋποθέσεις που τα προρρηθέντα και άλλα μέτρα είναι ευνόητο ότι δεν διασφάλιζαν.  Εξίσου παράδοξο και αντιφατικό είναι το μέτρο που επιβάλλει υποχρεωτικό το μοριακό τεστ για να πας σε ένα νησί και selftest για να επιστρέψεις!

Το δε εμβόλιο είναι κατάδηλα αντισυνταγματικό να καταστεί υποχρεωτικό διότι θίγει ένα μέγα κεφάλαιο του δικαίου που αποκαλείται ‘πυρήνας’ του δικαιώματος. Δηλαδή η πολιτεία μπορεί να περιορίσει παροδικά για μικρό χρόνο ένα δικαίωμα όπως π.χ. της εισόδου στα γήπεδα ή της κυκλοφορίας εντός της επικράτειας, πλην όμως δεν μπορεί να αποστερήσει διηνεκώς αυτά τα δικαιώματα από τον πολίτη διότι τότε θίγει τον πυρήνα, εκμηδενίζει την ίδια την υπόσταση του δικαιώματος και εισάγει την πολιτεία στο σκοτάδι του απολυταρχισμού.

Άλλωστε ας επαναλάβουμε ένα ορθολογικό ερώτημα: αφού ο εμβολιασμένος όπως υποστηρίζουν είναι θωρακισμένος και προστατευμένος έναντι ενδεχόμενης προσβολής του από τον Covid-19 σε τί αποσκοπεί ο καταναγκασμός άλλου πολίτη? Δεν υπάρχει ορθολογική και επιστημονική απάντηση ως προς αυτό και ο νομικός αλλά και ο πολιτικός λόγος οφείλουν να λογοδοτούν αλλά και να πηγάζουν από τον ορθό Λόγο. Πολλά από τα μέτρα δεν έχουν να κάνουν με επιστημονικότητα ή με την προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά  με τη χειραγώγηση των κοινωνιών και την περιαγωγή τους σε συμπεριφορές άβουλου κοπαδιού.

Εντύπωση προκαλεί η όσμωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο αίσθημα αδιαφορίας για τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών. Είναι αδιανόητο για τη συνταγματική έννομη τάξη τα ατομικά δικαιώματα, όπως της ελεύθερης άσκησης της προσωπικότητας δια της εισόδου σε καταστήματα, γήπεδα κτλπ. να μην ισχύουν για όλους. Τα ατομικά δικαιώματα μπορούν να υφίστανται μόνο καθολικά διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η κοινωνική και πολιτική ισότης. Γι’ αυτό πάντοτε στο Σύνταγμα διατυπώνονται με εκφράσεις καθολικότητας, όπως «καθένας», «κανένας» κτλπ.

Στην «Ελληνική Λύση» καλούμε τον λαό να ξαναπάρουμε τη χώρα στα χέρια μας. Η λύση του ζητήματος είναι απλή και προκύπτει από την κατανόηση και εννοιολογική χωροθέτηση των επιστημονικών δεδομένων για τον Covid-19. Υπάρχει ένα ιός αλλά δεν δικαιολογεί επουδενί αυτές τις υπερβολές και τις αστοχίες και την αλλοτρίωση της καθημερινότητας του πολίτη και της ίδιας της αξίας του ανθρώπου, καθόσον υπάρχει το εμβόλιο και χορηγήθηκε στα πρόσωπα που βρίσκονται στις ευπαθείς κατηγορίες και καθώς υπάρχουν και φάρμακα που θεραπεύουν σε υψηλότατο ποσοστό τους εισαχθέντες στην εντατική [επιστημονικές δημοσιεύσεις του Ισραήλ] δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μας καμία επιστημονική αιτιότητα γι’ αυτές τις υπερβολές και τα μέτρα και προτείνουμε στον ελληνικό Λαό δια της ψήφου του να βάλουμε ένα τέλος.

Ζητούμε από τον πολίτη να αποκαταστήσουμε μαζί τα συνταγματικά δικαιώματα. Άλλωστε αυτός είναι ο θεματοφύλακας και το έσχατο θεμέλιο του Συντάγματος. Καλούμε τον πολίτη να αποκαταστήσουμε και ένα μέρος από τη δόξα της πατρίδας που κινδυνεύει να χαθεί στη λήθη για πάντα. Ενόσω εμείς στο εσωτερικό αναλωνόμαστε σε μέτρα διχασμού και ανισότητας, με το μέτρο που ορίζει π.χ. ότι εντός των γηπέδων θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, μέτρο που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, την ίδια στιγμή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τα Σκόπια αγωνίστηκαν ως «Μακεδονία» και αντί να συζητάμε για βέτο εις την ένταξή τους στα ευρωπαϊκά όγρανα, το δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) θέτει η Βουλγαρία, και εμείς ασχολούμεθα με τις μάσκες.

Κινδυνεύουμε να απεμπολήσουμε για πάντα το μόνο που δεν διακυβεύεται, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Γιατί μπορεί μεν η Γαλλία να αναζωπύρωσε την ανάγκη για egalite αλλά η ισότητα, τα ίσα πολιτικά δικαιώματα είναι γέννημα του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής φιλοσοφίας. Η ελληνική πολιτεία αυτά τα κελεύσματα θα έπρεπε να τα διδάσκει στην Ευρώπη και όχι να παρουσιαζόμαστε ως φασίζουσα ουρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη λησμονημένη ελληνική δόξα που συνιστά και πανανθρώπινη και οικουμενική αξία, καλούμε ως «Ελληνική Λύση» όλους τους πολίτες, να την ξαναβάλουμε στο βάθρο της.

Του Σπυρίδωνα Γ. Χριστόφιλου, υπεύθυνου Τομέα Δικαιοσύνης «Ελληνικής Λύσης» Β. Ελλάδος

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ