Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Το διακύβευμα των φετινών εκλογών

Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών εκλογών;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Το διακύβευμα των φετινών εκλογών

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου οι δικηγόροι καλούμαστε στις κάλπες για να εκλέξουμε τη νέα διοίκησή του Συλλόγου μας, του δεύτερου «σπιτιού» μας. Ενός «σπιτιού» που, δυστυχώς, σήμερα μοιάζει πιο εγκαταλελειμμένο και αφιλόξενο από ποτέ. Σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών και καθημερινών προκλήσεων για το σώμα, η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ευκαιρία για να έλθουν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, με ιδέες και όρεξη για έργο, με δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Μακριά από αγκυλώσεις και παρασκηνιακές αντιλήψεις του παρελθόντος. Ευκαιρία για να απαλλαγούμε επιτέλους από διαχρονικά βαρίδια του πιο σκοτεινού, συλλογικού παρελθόντος μας.

Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών εκλογών; Το συνοψίζω στα ακόλουθα σημεία σε γενικό επίπεδο προγραμματικών θέσεων. Οι λεπτομέρειες αναπτύσσονται εκτενώς στο αναλυτικό και εμπεριστατωμένο πρόγραμμά μας.

Πρώτον, η ολική αναμόρφωση του Συλλόγου μας. Ο τελευταίος θυμίζει σήμερα ένα κλειστό «κλαμπ» συνδικαλιστών, που με αυταρέσκεια ξύνουν ο ένας την πλάτη του άλλου, κλείνοντας σφιχτά τα μάτια στα προβλήματα των πολλών. Ποια είναι η γενική αίσθηση του σώματος αυτή τη στιγμή που μιλάμε για το ουσιαστικό έργο της παρούσας διοίκησης με μέτρο τις προσδοκίες τους; Ακούω με προσοχή πολλούς συναδέλφους να απαντούν μονολεκτικά με τη λέξη «μηδέν». Ένας Δικηγορικός Σύλλογος Ημετέρων που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο συνειδησιακό τέλμα ημών και της κοινωνίας μας. Λειτουργώντας με αδιαφάνεια, με εξυπνακισμούς, με στρουθοκαμηλισμό, επιδιώκοντας το φαίνεσθαι και όχι το είναι. Τι θέλουμε εμείς; Θέλουμε Ισχυρό Σύλλογο, με ειδικό βάρος στην κοινωνία. Θέλουμε Ανοιχτό Σύλλογο, «σπίτι» όλων των δικηγόρων.

Δεύτερον, η ανάκτηση του κύρους μας. Η επικαιρότητα εξακολουθεί να μονοπωλείται από ειδήσεις απαξιωτικές για ορισμένους συναδέλφους, με την παρούσα διοίκηση να χασκογελά απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές, κλείνοντας κάποιες φορές και επιδεικτικά το μάτι. Αποδελτίωση ημερήσιου τύπου προ ολίγων ημερών: δικηγόρος ξυλοκόπησε τη μητέρα του, δικηγόρος παρενόχλησε σεξουαλικά τρίτο, δικηγόρος χορηγεί με μαζικό τρόπο προκάτ δικόγραφα. Αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δηλητηριάζει τις σκέψεις των συμπολιτών μας και μας υποβαθμίζει καθολικά στα μάτια τους, ενώ επί της ουσίας πρόκειται για ελάχιστες, μεμονωμένες περιπτώσεις. Η απαξίωση επηρεάζει και τη στάση των οργάνων της πολιτείας απέναντί μας. Πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα πειθαρχικά όργανά μας; Και πότε θα ξεκινήσει μια θετική καμπάνια μακρόχρονης πνοής που θα αναδείξει την υπεραξία όλων μας; Σήμερα κιόλας, απαντάμε, για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.

Τρίτον, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της δικηγορίας και της δικαιοσύνης. Το μωσαϊκό των έως τώρα αλλαγών δημιουργεί μια χαοτική κατάσταση, παρά τα επιμέρους θετικά σημεία του. Κεντρικός στόχος μας είναι η μετάβασή μας στα δικαστήρια να λαμβάνει χώρα μόνο για την εκδίκαση των υποθέσεων. Όλες οι υπόλοιπες ενέργειές μας, όπως η διεκπεραίωση ζητημάτων ενώπιον των γραμματειών, πρέπει να λαμβάνει χώρα ηλεκτρονικά. Είναι αυτό εφικτό; Ασφαλώς και ναι. Χρειάζεται όμως να απαλλαγούμε από την τεχνοφοβία που χαρακτηρίζει τη σημερινή διοίκηση, όπως εκδηλώνεται χαρακτηριστικά στην άρνησή της για ηλεκτρονική διεξαγωγή των επικείμενων αρχαιρεσιών λόγω των κατά φαντασία κινδύνων αναφορικά με την ακέραια πραγματοποίησή τους. Νισάφι με τους σύγχρονους λουδίτες. Χρειάζεται επίσης συγκεκριμένος οδικός χάρτης αλλαγών, με αρχή, μέση και τέλος. Η κοπτοραπτική δεν ενδείκνυται ούτε σε αυτό το πεδίο.

Τέταρτον, η στήριξη πρώτα των πιο αδύναμων εξ ημών και ύστερα όλων μας. Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση και η ακόλουθη επιδημική κρίση γονάτισαν πολλούς από τους συναδέλφους μας. Ο Σύλλογος οφείλει να μεριμνήσει για τη στήριξή τους με την προώθηση ειδικών προστατευτικών μέτρων. Σε δεύτερο χρόνο, επείγει η στήριξη όλων μας. Με τον ανασχεδιασμό του λειτουργήματός μας και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης. Χρειάζονται έργα και όχι μόνο παχιά λόγια, από τα οποία έχουμε χορτάσει πια χάρη στην παρούσα διοίκηση. Χρειάζονται σήμερα, χρειάζονται τώρα, και όχι αύριο ή σε λίγα χρόνια.

Πριν από τέσσερα περίπου έτη σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε για να αλλάξουμε τον Σύλλογό μας ριζικά, ενώνοντας τις φωνές μας. Περίπου 3.500 εξ υμών με στηρίξατε με την εμπιστοσύνη σας. Παρά ταύτα, οι δυνάμεις της οπισθοδρομικής συντήρησης και της πάλαι ποτέ ναφθαλίνης εν τέλει επικράτησαν και ανέλαβαν τη διοίκηση. Στη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών, αποτέλεσα την κύρια -αν όχι μόνη- αντιπολιτευτική παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο μας. Ασκώντας διαρκή έλεγχο στα τεκταινόμενα, προβάλλοντας προτάσεις, επιδοκιμάζοντας τα καλώς κείμενα και στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα, με μία μόνη έγνοια: να μην προδώσω την εμπιστοσύνη σας.

Σήμερα, έχουμε για δεύτερη φορά τη δυνατότητα να μην κάνουμε ιστορικά το ίδιο λάθος. Η απελθούσα διοίκηση και τα εξαπτέρυγά της -σύγχρονοι πολιτικοί χαμαιλέοντες που μπροστά από τις κουρτίνες είναι δήθεν ενάντια στη διοίκηση και πίσω από αυτές ασφυκτικά αγκαλιασμένοι μαζί της- ζητούν την ψήφο σας. Στις 28 και 29 Νοεμβρίου σας καλώ να με στηρίξετε για να αναλάβω την Προεδρία του Συλλόγου μας, ψηφίζοντας μαζικά και γυρνώντας τους την πλάτη. Σας καλώ να ενώσουμε και πάλι τις φωνές μας, ώστε όλοι μαζί, τόσο προ όσο και μετά τις εκλογές, να φέρουμε τη δικηγορία στον 21ο αιώνα. Να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στις κομματικές παρεμβάσεις, στην μικροπολιτική, στους πολιτικάντηδες, στις ομάδες και στους μηχανισμούς. Να πούμε ένα μεγάλο «ναι» στον δικηγόρο ως δημόσιο λειτουργό και συλλειτουργό της δικαιοσύνης, άξιο της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, πρωτοπόρο στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

*Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι επικεφαλής του Συνδυασμού ΔΣΑ «Με Το Δικηγόρο»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ