Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

Δημήτρης Νεμέτης: Ερανιστικές σκέψεις για ένα ερανιστικό .. νομοσχέδιο

Ας βάλουμε και εμείς πλάτη να ελαφρύνουμε την ταλαίπωρη δικαιοσύνη. .

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Νεμέτης: Ερανιστικές σκέψεις για ένα ερανιστικό .. νομοσχέδιο dikastiko.gr

Ερανίζομαι : συγκεντρώνω χωρία η φράσεις από διάφορα κείμενα και τα εναποθέτω σε κείμενο μου. Συνώνυμα: σταχυολογώ .Συγγενικά: έρανος

Ερανιστικο νομοσχέδιο προ των πυλών .

Μεταξύ των διατάξεων ανάθεση ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΛΗΣ στους δικηγόρους.

Αν με ρωτάς ως δικηγόρο φυσικά και είναι καλό. Ειδικά σε τέτοιους καιρούς.

Αν υπολογίσεις το τι  έχει αφαιρεθεί χρόνια τώρα από δικηγορική ύλη .. ας το αφήσουμε  γιατί θα γεμίσουν σελίδες …Οπότε ότι έρχεται πίσω καλό είναι .

Ένα μόνο σχόλιο αφαίρεσης ύλης : ΠΧ αυτός ο νόμος υφ όρον  παραγραφής  αδικημάτων (με όλα τα νομικά εκτρώματα που τον ακολουθούν – να μη μπορεί κάποιος να αποδείξει την αθωότητα του η ο υποστηρίζων την κατηγορία να προσπαθήσει να τον καταδικάσει– κλπ) που υποτίθεται μια φορά θα ίσχυε προ πολλών ετών , αλλά μας βγήκε με μορφή μονιμότητας, πιο βαριάς και  από αυτήν των δημοσίων υπάλληλων. Σαν το τέλος επιτηδεύματος- άλλος αγάς στο σβέρκο μας .. (για το σύνταγμα θα μιλήσει κανείς; ) …Αυτά για να μη περιεργαζόμαστε και μεταξύ μας. Όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος Χάρης Κλυν  «φεύγουν οι βάσεις που μένουν».

Θετική σκέψη λοιπόν.

Μια πρώτη ερανιστική σκέψη  : μεγάλη συζήτηση για την παραβατικότητα πλημμεληματικής  μορφής , την ατιμωρησία ετών κλπ και να μπει μια τάξη

Ναι μαζί σας. Σύμφωνοι.. Με πραγματική  έκτιση  τμήματος της ποινής.

Και ρωτάω: Αυτή η αποποινικοποίηση τόσων αδικημάτων και αυτοί οι νόμοι υφ όρον παραγραφής αυτό δεν κάνανε ; εκεί δεν οδηγήσαν;  Στην ατιμωρησία;

Πάμε παρακάτω.

Αλλά γιατί  ερανιστικό ; δανεικό; Έρανο;; Σε βάζει σε ένα mood  του ερυθρού σταυρού.. Τόσα χρόνια τους αφαιρείτο ύλη. Ε ας δώσουμε πίσω ..Ε ΚΑΙ μνημόνια και αποχές  ζοριστήκανε.. ΤΟΥΣ ήρθε και ο βραχνάς ( μαζί με όλους τους ελεύθερους ) του φορολογικού .Αύξηση ασφαλιστικές εισφορές κλπ κλπ  .Πολλές αλλαγές με το νομοσχέδιο αλλαγής ποινικών κωδίκων ..που και  αυτό τους  ζορίζει.

Ε  ..Ας τους  ΔΩΣΟΥΜΕ . ΕΡΑΝΟΣ .

Προσημειώσεις, αποδοχή κληρονομίας, κληρονομητήριο ,σωματεία όχι πολιτιστικά και  ένορκες. Σύμφωνοι. Καλοδεχούμενα.

Ας τα ξεχάσουμε  όλα τα πριν.

Άλλο είναι το θέμα .Είπαμε δικηγόρος αν είσαι σε «συμφέρει».

Όχι δεν θα πω το χιλιοειπωμένο «μα πάλι αλλαγές στους κώδικες ..είναι ήδη τόσες από την πιο μεγάλη πρόσφατη του 2019.. και άλλα τινά χιλιοτραγουδισμένα  ποιος και τι φταίει ..

Πράγμα που επαναλαμβάνεται και δεν μπόρεσες να το λύσεις η να το δαμάσεις ..το ξεχνάς . Το να το συζητάς .Καμία αξία .

Αλλά έχω μια απορία .Γίνονται τόσες και τόσες  ειλικρινείς προσπάθειες από τα εκάστοτε Υπουργεία και υπουργούς για το καλύτερο. Ώρες επι ωρών συσκέψεις επι συσκέψεων.

Τελικά αλήθεια η νομοθέτηση ,τα νομοσχέδια, αυτές οι επιτροπές των κομμάτων ,οι κοινοβουλευτικές ομάδες από όπου διέρχονται κλπ κπ

Τι είναι τελικά ;Ένα κοινό εμπορικό παζάρι;

Θέτουν μερικά σκληρά μέτρα στην αρχή. Και μετά εκπτώσεις μέχρι σε ορισμένο σημείου;

Σαν να ράβεις ένα κοστούμι η ένα φόρεμα σε ράφτη και «πάρτο λίγο από εκεί, αστό λίγο από εδώ, βάλε την κοιλιά μέσα, «Σούζυ και ψεύδεσαι και τρως;. κάτσε ίσια να πάρω σωστά μέτρα;  κλπ;

Μα αυτό είναι το ζητούμενο ;

Τριγωνική η σχέση. Ποιοι; Δικηγόροι- δικαστές -συμβολαιογράφοι .

Εγώ ξέρετε τι κατάλαβα όλους αυτούς τους μήνες -αλλά και σε έτη προγενέστερα; Για όλα αυτά τα νομοσχέδια ερανιστικά η  μη ;;

Έχουν ένα παρονομαστή που λέγεται επιτάχυνση δικαιοσύνης!!!

Και ω φευ!! να απεμπλακούν τα δικαστήρια από το τσουνάμι των υποθέσεων.

Σαν να βουλιάζει μια βάρκα και πετάμε όσα μπορούμε βάρη από μέσα να σωθούν οι άνθρωποι .

Άρα ερανιστικό  = λιγότερη απασχόληση στα δικαστήρια, περισσότερη δουλειά δικηγόροι και συμβολαιογράφοι .

Να πάρουν οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι και άλλη ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΥΛΗ ( πριν καιρό τα διαζύγια κλπ ) . Ας βάλουμε και εμείς πλάτη να ελαφρύνουμε την ταλαίπωρη δικαιοσύνη. .

Όπως οι νόμοι για υφ ορον απολύσεις ..όπως η αποποινικοποίηση  τόσων και τόσων.. όπως οι θεσμοί διαμεσολάβησης αστικής και ποινικής, όπως όπως..

 Για το καλό όλων η όπως λέει και το άσμα  «για το καλό μου ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου..»

Μια εμπειρία παραθέτω και περαιώνω. Όταν άρχισε αυτός ο περίφημος νόμος Κατσέλη με τα χιλιάδες αιτήματα ( και αυτοί που είχαν ξοδέψει  χιλιάδες επι χιλιάδων σε ταξίδια και λούσα …ζητούσαν να μπουν και αυτοί –  αθάνατοι Έλληνες μην δουν νόμο με λεφτά να χαρίζουν όλοι να τρέξουν  ..)   εγώ νόμιζα ότι οι Ειρηνοδίκες θα είχαν βουλιάξει ..θα είχαν πνιγεί ότι κάθε μέρα θα είχαν δικάσιμο .

Ε χρειάστηκε μια φορά να αναζητήσω μια Πρόεδρο για ένα θέμα .

Πηγαίνω λοιπόν να βρω πότε υπηρετεί.  Και είχε  μια φορά τον μήνα . Ναι μια φορά τον μήνα. Τότε στην εποχή του πνιγμού…Ουδέν σχόλιον. Γι αυτό λέει τώρα ο Υπουργός για κάτι που γίνανε «ψαράδες»..

ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ..

Συγχωρείστε με αλλά τον στόχο δεν πιάνω ..του όλου θέματος..

Πόση ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΥΛΗ  να φύγει και μέχρι πόσο να απορροφήσουν τα πιο συναφή πτυχία – δουλειές των δικηγόρων και συμβολαιογράφων ..

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ, ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΕΛΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΟΙ  ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΕΙ Η ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΕΘΕΙΜΕΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΥΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ- ΠΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Αν ερωτώμαι φέρτε μου ύλη και πάρτε μου την ψυχή .. αφού δουλειά μου δίνεις .

Αν είναι να μπει μια τάξη και να αποσυμφορηθουν τα δικαστήρια μακάρι .

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ  ΜΗΝΩΝ . ΝΑ ΜΗ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ.

Κάτι δεν καταλαβαίνω ..πάντως να ξέρετε .

Κάθε τάξη- σώμα  θα σου πει τα δικά της θέλω και τα δικά της δίκαια. Άστο άκρη δεν βγαίνει. Η ΧΡΥΣΗ τομή δύσκολη , το διάβα του Ρουβικώνα έτι δυσκολότερο. Μόνο λύσεις Γόρδιου  δεσμού πλέον αν μας σώσουν.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ: ορθά παρενέβη ο επίτιμος Εισαγγελέας Αρ Πάγου με άρθρο .

Λέει όλοι φταίνε και όλοι να βάλουν πλάτη -δικαστές- δικηγόροι γραμματείς.

Είναι σαν αυτό που λέω εγώ χρόνια τώρα .

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ, ΕΝΑΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΦΕ, ΣΕ 3 ΩΡΕΣ ΘΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΩΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ .

ΓΙΑΤΙ ; ΜΑ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ .ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ..

ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ .. 

* Νεμέτης Α. Δημήτρης, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ