Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Γιώργος Διαμάντης, πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων: Χωρίς σχέδιο στη Δικαιοσύνη

Στο χώρο των Δικαστηρίων ζήσαμε την πλήρη έλλειψη υποδομών, όταν χρειάστηκε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, «ελέω πανδημίας», να εκσυγχρονιστούν διαδικασίες και να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς λειτουργίες της Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Διαμάντης, πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων: Χωρίς σχέδιο στη Δικαιοσύνη

Η χρονιά που αποχαιρετήσαμε, με την πανδημία του κορoνοϊού να την συνοδεύει, αναμφισβήτητα άφησε βαρύ το τίμημά της στην κοινωνία, με απώλεια της ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας, με τη δοκιμασία της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων άλλων, αλλά και με μεγάλες αρνητικές και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας. Ασφαλώς και δεν ήταν μόνο στην ελληνική κοινωνία οι επιπτώσεις της πανδημίας, όμως στη δική μας περίπτωση ανέδειξε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών.

Αυτές οι παθογένειες και τα προβλήματα φάνηκαν εντονότερα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Δικαιοσύνη, όπου η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας κυριολεκτικά «μπλόκαρε» τη λειτουργία τους και στις περισσότερες των περιπτώσεων τα πράγματα δεν έφτασαν στο «μη παρέκει», χάρη στην ευσυνειδησία ,στον επαγγελματισμό, στο φιλότιμο και στην αυταπάρνηση των ίδιων των ανθρώπων που υπηρετούν τους τομείς αυτούς.

Στο χώρο των Δικαστηρίων ζήσαμε την πλήρη έλλειψη υποδομών, όταν χρειάστηκε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, «ελέω πανδημίας», να εκσυγχρονιστούν διαδικασίες και να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς λειτουργίες της Δικαιοσύνης.

Και αντιλήφθηκαν όλοι πως αυτονόητα και απλά ζητήματα διευκόλυνσης της καθημερινότητας των πολιτών, έμεναν για χρόνια ανεκπλήρωτα εξαιτίας της αδράνειας της επίσημης πολιτείας, ενώ μπορούσαν να γίνουν σε μόλις λίγες ημέρες.

Σήμερα, έχοντας διανύσει δέκα μήνες από την έναρξη της πανδημίας, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι η επίσημη πολιτεία αντιμετώπισε και την Δικαιοσύνη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετώπισε και την Υγεία.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση, χωρίς τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων, αφημένη στο έλεος των προβλημάτων και στη φιλοτιμία των συλλειτουργών της.

Και δυστυχώς αυτό δεν είναι μια διαπίστωση ενός συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που αποτυπώνεται με την έναρξη του νέου έτους, όπου δεν έχουν προχωρήσει παρά ελάχιστα σε σχέση με τον Μάρτη του 2020, οι διαδικασίες ψηφιακού εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, ενώ παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα , 4 ολόκληρα χρόνια μετά την προκήρυξή τους, διαγωνισμοί για την πρόσληψη Δικαστικών Υπαλλήλων, όπου επί 700 περίπου θέσεων που αρχικά προκηρύχθηκαν παραμένουν κενές περίπου οι 250, την ίδια στιγμή που τα πραγματικά οργανικά κενά συνεχώς αυξάνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων .

Μέσα σ΄ αυτό το τοπίο υποδεχόμαστε το νέο έτος με σωρεία και άλλων προβλημάτων για τα οποία δεν βλέπουμε να έχουν δρομολογηθεί λύσεις, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένες φορές, τόσο πριν , όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε καταθέσει γραπτά και προφορικά τις προτάσεις μας προς τον αρμόδιο Υπουργό της Δικαιοσύνης.

Σ΄ αυτήν όμως την τόσο δύσκολη συγκυρία χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά η συστράτευση και αλληλεγγύη όλων των φορέων και συλλειτουργών, προκειμένου να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης, πρώτα και κύρια για τον πολίτη.

O Γιώργος Διαμάντης είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ