Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος: Ψηφιακές επαγγελίες και σπασμένες καρέκλες

Το ψηφιακό όνειρο δεν πρόκειται να πραγματωθεί στο σημερινό περιβάλλον αδιαφορίας και εγκατάλειψης από την Πολιτεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος: Ψηφιακές επαγγελίες και σπασμένες καρέκλες dikastiko.gr

Οι τέσσερις εικόνες που βλέπετε προέρχονται από χώρους έξω από τις αίθουσες συνεδριάσεων του Εφετείου Αθηνών. Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη μέσα στις αίθουσες. Βρώμικα δάπεδα και οροφές, ετοιμόρροπα ή ξηλωμένα καθίσματα, χαλασμένα φώτα, ανύπαρκτός ή ανεπαρκής κλιματισμός. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν οι εγκαταλελειμμένες τουαλέτες και άλλοι χώροι “για το κοινό”, όπως ο απεικονιζόμενος με τους υπολογιστές.

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

NOVA CRIMINALIA

Την απογοητευτική εικόνα των υποδομών της παρ’ ημίν ποινικής “αποικίας” συμπληρώνουν: Οι απλήρωτοι, εδώ και μία τετραετία, συνήγοροι της νομικής βοήθειας, οι γλίσχρες αποζημιώσεις των διερμηνέων οι οποίοι αναζητούνται εναγωνίως (και συχνά εις μάτην) από τα δικαστήρια, και η αδυναμία διεξαγωγής των δικών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τις συναφείς πράξεις λόγω της -δικαιολογημένης- αποχής των δικηγόρων που προκάλεσε η δυσνόητης εμπνεύσεως τροποποίηση νύκτωρ του άρθρου 187 ΠΚ.

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

NOVA CRIMINALIA

Σε αυτό το περιβάλλον, το αρμόδιο Υπουργείο έχει εξαγγείλει φιλόδοξα προγράμματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, νέων κτιρίων και άλλα, τα οποία πρόκειται, σύμφωνα με όσα διακηρύσσονται, να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες απονομής της.

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

NOVA CRIMINALIA

Τα μικρά βήματα εκσυγχρονισμού που είναι πράγματι ήδη ορατά τονίζουν εν τούτοις ακόμη περισσότερο την τρέχουσα ασυμμετρία. Το ψηφιακό όνειρο δεν πρόκειται να πραγματωθεί στο σημερινό περιβάλλον αδιαφορίας και εγκατάλειψης από την Πολιτεία.

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

NOVA CRIMINALIA

Και οι διακονούντες την ποινική δικαιοσύνη, όπως και οι χιλιάδες που προσέρχονται καθημερινά στα δικαστήρια, αξίζουν κάτι καλύτερο από παγωμένες αίθουσες και σπασμένες καρέκλες.

Υ.Γ. Μετά την παράδοση του κειμένου μου διαπίστωσα (20.2.) ότι στο κτίριο του Εφετείου άρχισε –επιτέλους– η αντικατάσταση των καθισμάτων έξω από τις αίθουσες συνεδριάσεως των δικαστηρίων.

*Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

** Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο τεύχος 17 του περιοδικού NOVA CRIMINALIA 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ