Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Ηλίας Σιδέρης: Τα ισόβια δεν είναι ισόβια ούτε για το δολοφόνο της Καρολάιν – Τι ποινές αντιμετωπίζει

Τώρα που ο φερόμενος δράστης έχει ομολογήσει, άρχισε σιγά-σιγά η συζήτηση για το αν θα πρέπει να "σκληρύνουν" οι ποινές (και η έκτιση αυτών), όσων εμπλέκονται σε ενδοοικογενειακή βία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλίας Σιδέρης: Τα ισόβια δεν είναι ισόβια ούτε για το δολοφόνο της Καρολάιν – Τι ποινές αντιμετωπίζει dikastiko.gr

Στην αρχή της υποθέσεως “των Γλυκών Νερών”, όταν ακόμη οι έρευνες στρέφονταν προς άγνωστους κακοποιούς ληστές, οι οποίοι μάλιστα επικηρύχθηκαν με τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, είχε αρχίσει η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αυξηθούν με οποιονδήποτε τρόπο οι ποινές και η διάρκεια της κράτησης όσων καταδικάζονται για οργανωμένο έγκλημα. Ο όρος “οργανωμένο έγκλημα”, μου είναι ακόμα άγνωστο σε τι αναφέρεται.

Τώρα που ο φερόμενος δράστης έχει ομολογήσει, άρχισε σιγά-σιγά η συζήτηση για το αν θα πρέπει να “σκληρύνουν” οι ποινές (και η έκτιση αυτών), όσων εμπλέκονται σε ενδοοικογενειακή βία. Είναι βέβαιον ότι αν αύριο εμφανιστεί μία άλλη εκδοχή ενός σκληρού εγκλήματος που θα απασχολήσει την κοινή γνώμη, τότε η κοινωνία μετ’ επιτάσεως, θα απαιτήσει να αλλάξουν οι ποινές σύμφωνα με την εκδοχή που θα εμφανιστεί. Κανείς, όμως, από τον κύκλο των δικηγόρων που εγώ γνωρίζω, δεν συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι όσο πιο σκληρή η ποινή, τόσο πιο καθαρή η κοινωνία από το έγκλημα. Άλλωστε, αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε υιοθετήσει προ πολλού τη θανατική ποινή.

Ένας άνθρωπος που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία και κακοποίηση ζώου στο μέγιστο των ποινών, δηλαδή σε ισόβια και 10ετή κάθειρξη, θα εκτίσει πραγματικά πάρα πολλά χρόνια στη φυλακή. Το σημερινό άρθρο 105Β του Ποινικού Κώδικα προβλέπει, ότι ο καταδικασθείς για ισόβια εκτίει τουλάχιστον 16 χρόνια εντός της φυλακής και πρέπει να συμπληρώσει άλλα τέσσερα με οποιονδήποτε τρόπο, με τον πιο συνήθη να είναι τα “μεροκάματα”. Σε αυτή την ποινή, εάν προστεθεί και η έκτιση της δεκαετούς καθείρξεως, έστω και περιορισμένα, έτσι όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, τότε ομιλούμε για πραγματικό εγκλεισμό σε φυλακή που αγγίζει τα 20 έτη.

Από κοινωνιολογικής σκοπιάς θα μπορούσα να ακούσω όλες τις απόψεις, ότι δηλαδή, τα είκοσι έτη δεν αρκούν ως αντιστάθμισμα για μία ανθρωποκτονία. Όμως, κανόνας δικαίου και νομική έννοια, πλην των ποινών και του τρόπου έκτισης, είναι και η υφ’ όρων απόλυση. Σκοπός της φυλάκισης του καταδικασθέντος, δεν είναι μόνο να αποδοθεί δικαιοσύνη, δεν είναι να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα, αλλά εν τέλει να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τον παραβάτη ως υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας.

Ο άνθρωπος, λοιπόν, που θα καταδικαστεί για ανθρωποκτονία και κακοποίηση ζώου, θα εξεταστεί σε περίπου 19 έτη, εάν είναι ικανός να επιστρέψει στην κοινωνία ή όχι, και με βάση τη ζωή του εντός της φυλακής, με βάση τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, θα κριθεί εάν θα αποφυλακιστεί ή όχι.

Ηλίας Σιδέρης – Δικηγόρος 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ